به گزارش گروه بینالملل دفاعپرس، نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان در پنج دسامبر ۲۰۲۴ از عملیات گسترده برای خلع سلاح گروههای مقاومت مستقر در اردوگاه و شهر جنین خبر دادند و از آن زمان تاکنون این منطقه شاهد درگیری شدید جوانان مقاومت با عناصر وابسته به «محمود عباس» است.
در این خصوص روزنامه وال استریت ژورنال درگزارشی نوشت: «با توجه به حملات گسترده ارتش اسرائیل علیه حماس در غزه طی ۱۵ ماه گذشته و ایجاد خلاء قدرت در این منطقه، مبارزه میان گروههای فلسطینی شدت یافته است. تشکیلات خودگردان فلسطینی از حمایت غرب برخوردار است، در حالی که گروههای شبهنظامی مورد حمایت ایران بوده و ریشهشان در جامعهی فلسطینی بسیار عمیق است».
طبق این گزارش، دولت بایدن و دیگر کشورها، تشکیلات خودگردان فلسطینی را بهترین گزینه برای اداره غزه پس از جنگ میدانند. اما بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، با این ایده مخالفت کرده و میگوید تشکیلات خودگردان فلسطینی در ذات خود ضد اسرائیل است.
وال استریت ژورنال نوشت که تشکیلات خودگردان فلسطینی از دههی ۱۹۹۰ بر اساس توافقات با اسرائیل، بر مراکز جمعیتی مهم فلسطینی در کرانهی باختری حکومت میکند. «نشان دادن توانایی در مقابله با شبهنظامیان در این منطقه، میتواند ادعای تشکیلات خودگردان فلسطینی برای اداره غزه را تقویت کند».
در این درگیریها، نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطینی با شبهنظامیان حماس و جهاد اسلامی فلسطین (گروه متحد حماس) درگیر هستند. به گفته تحلیلگران، این درگیریها که از دسامبر آغاز شدهاند، شدیدترین درگیریها از زمان نبرد سال ۲۰۰۷ میان فتح (جنبش فلسطینی که عمدتا تشکیلات خودگردان فلسطینی را کنترل میکند) و حماس در غزه محسوب میشوند. در نهایت، فتح این نبرد را باخت و حماس کنترل غزه را در دست گرفت.
در ادامه این گزارش آمده است: درگیریهای اخیر در اردوگاه آوارگان جنین رخ داده است؛ اردوگاهی که از دید فلسطینیها، مرکز مقاومت مسلحانه علیه اسرائیل و از دید اسرائیل، پایگاه شبهنظامیانی است که حملات تروریستی انجام میدهند. براساس اظهارات مقامات فلسطینی و اسرائیلی، این درگیریها دستکم به کشته شدن ۱۱ نفر و دستگیری دهها نفر منجر شده است.
وال استریت ژورنال نوشت: این درگیریها در تاریخ ۵ دسامبر پس از سرقت دو وانت متعلق به نیروهای امنیتی فلسطینی توسط گروههای مقاومت آغاز شد. شبهنظامیان نقابدار و لباس سیاه پوشیده، این خودروها را با پرچمهای گروههای مختلف شبهنظامی اسلامی در خیابانهای باریک اردوگاه به نمایش گذاشتند. نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطینی شب همان روز اردوگاه را محاصره و عملیات سرکوب را آغاز کردند.
سرتیپ انور رجب، سخنگوی نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطینی، مدعی شده است که تاکنون دستکم شش نفر در داخل اردوگاه کشته، دهها شبهنظامی مظنون دستگیر و دهها بمب دستساز و خودروهای تلهگذاریشده خنثی شدهاند.
یکی از کشتهشدگان، «یزید جعصیصا»، فرمانده گردان جنین، وابسته به جهاد اسلامی فلسطین و برجستهترین گروه شبهنظامی شهر بود. انوررجب همچنین گفت که در همین حال گروههای مقاومت دستکم پنج نفر از نیروهای امنیتی تشکیلت خودگردان را کشتهاند.
انور رجب در تاریخ ۱۴ دسامبر در حالی که عملیات را اعلام میکرد، گفت: «هدف این عملیات، بازپسگیری کنترل اردوگاه جنین از دست افراد قانونشکن است که زندگی روزمرهی شهروندان را تلخ کردهاند.»
اوادعا کرد: «وجود گروههای شبهنظامی به ضرر منافع فلسطینیان است، زیرا بهانهای برای انجام یورشهای اسرائیل به مناطق فلسطینی میدهد».
در ادامه گزارش وال استریت ژورنال آمده است: ارتش اسرائیل در سالهای اخیر نبردهای متعددی را در جنین انجام داده است. در ماه اوت، این شهر هدف عملیات بزرگی بود که به گفتهی ارتش اسرائیل، هدف آن جلوگیری از حملات تروریستی از خاک فلسطین بود.
به گفتهی وزارت بهداشت فلسطین، از آغاز جنگ غزه تاکنون بیش از ۸۰۰ فلسطینی در کرانهی باختری توسط نیروهای اسرائیلی کشته شدهاند. ارتش اسرائیل میگوید اکثر کشتهشدگان شبهنظامی بودهاند، ادعایی که فلسطینیها آن را رد میکنند.
از سوی دیگر یک مقام امنیتی اسرائیلی به این روزنامه آمریکایی گفت: «اسرائیل از عزم راسخ نیروهای امنیتی فلسطینی در جریان درگیریها شگفتزده شده است».
وی مدعی شد: «اسرائیل در این عملیات نقشی نداشته است، اما اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطینی دشمنان مشترکی دارند». مقامات تشکیلات خودگردان فلسطینی نیز هرگونه دخالت اسرائیل در این عملیات را تکذیب میکنند.
به گفته تحلیلگران، این درگیریها برای تشکیلات خودگردان فلسطینی اهمیت بالایی دارد. مایکل میلشتاین، افسر اطلاعاتی سابق در امور فلسطین در ارتش اسرائیل میگوید: «اگر این عملیات با موفقیت پایان یابد، میتواند نوعی تغییر ایجاد کند و نیروهای امنیتی فلسطینی به پاکسازی شبهنظامیان در دیگر نقاط کرانهی باختری بپردازند».
میلشتاین میافزاید: «اما اگر شکست بخورد، میتواند اثر دومینو داشته باشد. حماس ممکن است در مناطقی مانند طولکرم و نابلس سر بلند کند.»
وال استریت ژورنال افزود: تشکیلات خودگردان فلسطینی در سالهای اخیر برای حفظ کنترل خود در شمال کرانهی باختری، بهویژه در اردوگاههای پناهندگان پرجمعیت و فقیرنشین که دههها پیش پس از ایجاد کشور اسرائیل تأسیس شدهاند، با مشکل مواجه بوده است. این اردوگاهها شاهد افزایش فعالیتهای شبهنظامی و درگیری با نیروهای امنیتی اسرائیل بودهاند».
طبق این گزارش، برخی از فلسطینیها، تشکیلات خودگردان فلسطینی را فاسد و نالایق میدانند. در پی حملات حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ که حدود ۱۲۰۰ کشته بر جای گذاشت، حمایت از حماس در کرانه باختری افزایش یافته است.
وال استریت ژورنال در ادامه ادعا کرد: «اما نظرسنجیها نشان میدهند که این حمایت در طول جنگ که به ویرانی گسترده در غزه منجر شده، بهتدریج کاهش یافته است». به گفته مقامات بهداشتی فلسطین، از آغاز جنگ تاکنون بیش از ۴۵۰۰۰ نفر در غزه کشته شدهاند، هرچند در این آمار مشخص نشده است که چند نفر از آنها جنگجو بودهاند.
طبق این گزارش، روز سهشنبه، گروهی از تجار، فعالان حقوق بشر و پیمانکاران ساختمانی غزه، علناً از تشکیلات خودگردان فلسطینی برای نظارت بر غزه و بازسازی آن حمایت کردند. یکی از امضاکنندگان نامهی مشترک آنها گفت که وظیفهی آنهاست تا بگویند غزه نباید تحت کنترل خارجیها یا حماس باشد.
از سوی دیگر «محمود ابوطلال» سخنگوی گردانهای جنین وابسته به سرایاالقدس شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطیندر تاریخ ۲۸ دسامبر تاکید کرد که نیروهای این جنبش به هیچ عنوان از اردوگاه جنین خارج نخواهد شد. ابوطلال در جریان نشست خبری که در داخل اردوگاه برگزار کرد، گفت: طرحهایی که عناصر وابسته به تشکیلات خودگردان فلسطین و برخی از نهادهای حقوقی ارائه میدهند شامل هیچگونه راهکار واقعی نیست.
وی ادامه داد: تمامی میانجیگریها مبتنی بر درخواست خروج نیروهای مقاومت از اردوگاه و تحویل سلاح آنهاست، ولی این مسئله به هیچ عنوان غیر قابل قبول نیست.
انتهای پیام/ 241
منبع