به گزارش ایرنا، بنای تاریخی حمام خزینه روستای پیرشهید شیروان مربوط به دوره قاجاریه است که با معماری ویژه اسلامی ایرانی ساخته شده و در سال ۱۳۸۲ با شماره ۸۹۴۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
این بنا دارای سه بخش اصلی شامل رختکن، گرمخانه و خزینه آب سرد و گرم است که رختکن آن یک هشتی با پلان دوازده ضلعی است و دسترسی به آن از طریق یک رشته پلکان میسر است و در هر ضلع رختکن تاقچه هایی برای قراردادن وسایل قرار دارد و از گوشه شرقی رختکن می توان به گرمخانه دست یافت.
گرمخانه در گوشه شرقی حمام واقع بوده است و از ۲ فضای کوچکتر نیز به عنوان خزینه استفاده می شده است، سه فضای بزرگ آن ۴.۸ در ۵.۵ متر و سه فضای کوچکتر ۴.۸ در ۳.۴ متر است.
اتاق موجود در گوشه شرقی حمام گرمخانه آن بوده و از ۲ فضای کوچکتر نیز به عنوان خزینه استفاده می شده و این حمام مانند سایر حمام های خزینه ای پایین تر از سطح زمین ساخته شده است.
بیشتر بخوانید:
فیلم/ «حمام پیر شهید شیروان»؛ یادگار فراموش شده قاجار
حمام تاریخی پیرشهید شیروان ساماندهی شد
رنگ پریدگی حمام تاریخی پیرشهید
این اثر تاریخی نخستین بار در سال ۹۹ مرمت شد، مرمت آن جزو طرح های مشارکتی با دهیاری است که با اتمام آن به عنوان یک کاربری گردشگری از آن استفاده می شود.
با توجه به اهمیت حفاظت و مرمت آثار تاریخی در سال ۸۶ این بنا آواربرداری شده بود اما در مقطعی روستاییان از آن به عنوان زبالهگاه استفاده می کردند و دیگر آن بساط و وضعیت زباله دانی برچیده شد.
سال های گذشته اقداماتی برای دیوارکشی، حصارکشی و حفاظت آن صورت گرفته اما مرمت بخش اصلی طرح است و با اجرای آن شاهد ماندگاری و اهمیت آن خواهیم بود.
یکی از محققان و پژوهشگران شیروان در این خصوص گفت: این بنای ارزشمند بر اثر ریزش های جوی و گاه عوامل انسانی صدمات فراوانی دیده و قسمت هایی از این بنا به لحاظ ایستایی و شدت عوامل جوی و گذشت زمان دچار ریزش و ویرانی شده است.
محمد اسماعیل مقیمی ادامه داد: بنای تاریخی ارزشمند که بر اثر نزولات جوی و گاه عوامل انسانی آسیب فراوان دیده تا حدودی ساماندهی شد اما اقدامات انجام شده کافی نیست.
وی یادآور شد: این بنا مربوط به دوره قاجاریه و بیش از ۱۰۰ سال قبل با مشارکت اهالی و همت مرحوم حاج کریم شیروانی احداث شده است.
این پژوهشگر با بیان اینکه کل بنا از لاشه سنگ، آجر و ملات ساروج ساخته شده است اظهار کرد: این بنا از ابتدا برای حمام ساخته شده ولی با توجه به ساخت حمام بهداشتی جدید حمام مذکور متروک است.
بیشتر بخوانید:
حمام تاریخی روستای پیرشهید شیروان مرمت و بازپیرایی شد
مرگ تدریجی یک اثر تاریخی در خراسانشمالی + فیلم
حمام پیرشهید در انتظار ورود سرمایهگذار
رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان شیروان گفت: حمام تاریخی پیرشهید اثر مهم شهرستان نیاز به اعتباراتی جهت مرمت دارد و با توجه به اهمیت موضوع، جلسات بسیاری در این خصوص با دهیاری روستا برگزار شده است.
حمید رازقی اظهارکرد: سرمایه گذاری برای راه اندازی کارگاه صنایع دستی جهت استفاده مردم روستا در این اثر تاریخی مراجعه کرده و قصد جذب اعتبارات در این زمینه را دارد.
وی افزود: مرمت بیرونی اثر تاریخی در سال های گذشته انجام شده و سرمایه گذار قصد مرمت داخلی را دارد که بین ۲۰ تا ۱۰ میلیارد ریال اعتبار برای آن لازم است.
رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان شیروان تاکید کرد: اعتبارات این بخش بسیار ناچیز است و با توجه به اهمیت موضوع و موقعیت شهرستان انتظار این است اعتبارات بیشتری برای این حوزه در نظر گرفته شود تا بتوان اقدامات درخور و مناسبی برای آثار تاریخی انجام داد.
وی یادآور شد: تلاش های بسیاری برای جذب اعتبارات در کمیته برنامه ریزی شهرستان انجام شده اما هنوز رقم دقیق و قطعی برای مرمت این اثر اعلام نشده است.
رازقی بیان کرد: شرایط بازدید از این اثر تاریخی مهیا نیست و این اثر ارزشمند که می تواند گردشگران زیادی را به این خطه بکشاند در انتظار جذب اعتبارات مانده است.
بیشتر بخوانید:
حمام تاریخی روستای پیرشهید شیروان آماده بازدید علاقه مندان شد
بنای تاریخی در شیروان زباله دانی شده است
روستای پیرشهید در فاصله پنج کیلومتری جنوب شرقی شیروان واقع است که ۴۰۰ خانوار مشتمل بر هزار و ۶۰۰ نفر در آن سکونت دارند.
شهرستان شیروان ۲۰۰ اثر تاریخی شامل تپه ها، بناها، حمام ها، محوطه ها و آثار طبیعی دارد که از این تعداد ۶۲ اثر تاریخی تاکنون ثبت ملی شده است.
شهرستان شیروان در ۶۰ کیلومتری شرق بجنورد و در مسیر اصلی مسافران شمال مشهد و زائران بارگاه قدسی ثامنالحجج حضرت علی بن موسیالرضا (ع) واقع است که دارای ۶ روستای هدف گردشگری است.
منبع