معصومه صالحی رئیس انجمن آلزایمر در گفتوگو با خبرنگار مهر، راجع به علائم و نشانههای آلزایمر در افراد سالمند گفت: آلزایمر ده علامت دارد اعم از، از دست رفتن حافظه، فراموش کردن تاریخها و اتفاقات مهم، بارها پرسیدن یک اطلاعات مشخص، فراموش کردن اطلاعاتی که به تازگی یاد گرفته شده، استفاده از کمکهای حافظه مانند یادداشت برداری، دشوار شدن کارهای روزانه، به یاد آوردن علاقهمندی شخصی سخت است، فراموشی دستورالعمل غذاها و رانندگی کردن تا یک مسیر مشخص دشوار است، از این ده علامت اگر سه علامت در فرد وجود داشته باشد یعنی فرد دچار اختلال آلزایمر از نوع خفیف شده است. بنابراین باید زودتر اقدام شده و افراد تحت نظر قرار بگیرند.
تشخیص فردی که دچار آلزایمر شده است
صالحی در ادامه گفت: زمانی که فرد به مؤسسه برای تشخیص آلزایمر مراجعه میکند ابتدا باید از او تست افسردگی گرفت زیرا افسردگی شدید نیز میتواند در حافظه اختلال ایجاد کند؛ اگر افسردگی باشد که به روانپزشک ارجاع داده میشود اما اگر آلزایمر باشد سطح بیماری مشخص شده و با توجه به سطح بیماری که چقدر پیشرفت کرده است درمان مناسب فرد آغاز میشود. تشخیص صحیح و زودهنگام میتواند ۵ سال بیماری را در فرد به تعویق بی اندازد.
درمان آلزایمر
رئیس انجمن آلزایمر تصریح کرد: برای درمان بیماری آلزایمر ابتدا پزشک معاینات بالینی را انجام داده و آزمایشهای مختلفی مانند امآرآی برای فرد نوشته میشود، در امآرآی فرد مرکز هیپوکامپ مغز (بخشی از دستگاه لیمبیک مغز است که منحنی شکل و از نظر اندازه کوچک است. هیپوکامپ نقش مهمی در یادگیری، سازماندهی، ذخیره اطلاعات جدید و همچنین مرتبط کردن برخی احساسات و عواطف دارد) که مرکز حافظه فرد است دچار کوچک شدن باشد نشان داده شده و با ایجاد مشکلات خاص سلولهای بتا آمیلوئید (عامل ایجاد آلزایمر) روی ناحیه هیپوکامپ مغز تأثیر گذاشته و آلزایمر آغاز خواهد شد.
پایین آمدن سن آلزایمر
صالحی افزود: با توجه به اینکه در جامعه ما سن سالمندی بالا رفته است، اما با توجه به مشکلات خاصی چون آلودگی، تغذیه نامناسب، اضطراب و استرس تمامی باعث خطر افزایش آلزایمر شده است.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به آماری که سال گذشته باقی مانده است حدود ۴۰۰ نفر در سنین پایین از ۶۰ سال به آلزایمر مبتلا شدهاند. البته این نکته حائز اهمیت است که برخی از این دمانسها در سنین پایین ژنتیکی است که قبل از ۵۰ سالگی ممکن است فرد را درگیر عارضه کند، اما در حال حاضر کسانی که به ما مراجعه میکنند در سنین بین ۴۵ تا ۵۵ هستند.
رئیس انجمن آلزایمر بیان کرد: آلزایمر نه تنها در ایران بلکه در جهان رو به افزایش است و طبق آمارهای جهانی حدود ۱۵۵ میلیون نفر به دمانس مبتلا هستند و از این تعداد حدود یک میلیون و پانصد هزار نفر در ایران دچار آلزایمر شدهاند.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به آماری سال گذشته حدود ۴۰۰ نفر در سنین پایینتر از ۶۰ سال به آلزایمر مبتلا شدهاند. البته این نکته حائز اهمیت است که برخی از این دمانسها در سنین پایین ژنتیکی است که قبل از ۵۰ سالگی ممکن است فرد را درگیر عارضه کند، اما در حال حاضر کسانی که به ما مراجعه میکنند در سنین بین ۴۵ تا ۵۵ هستند.
رئیس انجمن آلزایمر بیان کرد: آلزایمر نه تنها در ایران بلکه در جهان رو به افزایش است و طبق آمارهای جهانی حدود ۱۵۵ میلیون نفر به دمانس مبتلا هستند و از این تعداد حدود یک میلیون و پانصد هزار نفر در ایران دچار آلزایمر شدهاند.
افزایش نرخ ارز روی دارو تأثیر مستقیم دارد
رئیس انجمن آلزایمر اظهار داشت: وضعیت دارو در کشور به دلیل تحریمهای غیرعادلانهای دچار کمبود است. داروهایی که اثرگذاری زیادی دارند به طور تقریبی کم شده و دیگر وارد نمیشود. این کمبود نه تنها برای بیماری آلزایمر بلکه برای تمامی بیماریهای مهم و خاص کم شده است.
وی ادامه داد: در مورد داروها دولت اعلام کرده که از نظر کمبود بیش از ۳۰۰ دارو در کشور با مشکل مواجه شده است. متأسفانه بعضی از این داروها را بیمه تقبل نمیکند و هزینه آزاد دارو به شدت بالا است و گاهی فرد توان خرید را ندارد.
صالحی در پایان خاطر نشان کرد: زمانی که ارز در کشور بالا میرود تمام اقلام و کالاهای ضروری و غیر ضروری افزایش قیمت پیدا میکنند، به خصوص دارو که یک سیستم تورمی دارد تحت تأثیر قرار میگیرد.
منبع