یکی از مهم‌ترین ریشه‌های پیدایش خرافات، جهل و ناآگاهی مردم است

خرافاتخرافات جمع واژه عربی خرافه، به معنی اعتقاد غیرمنطقی و ثابت نشده به تأثیر امور ماورای طبیعت در امور طبیعی و به عبارت دیگر، هر نوع پندار عجیب برای مردم عوام است. معمولاً خرافات ریشه در گرایش‌های درونی یا باطنی در زندگی بشر داشته‌ و به مرور تبدیل به خرافه شده‌اند. آنچه که از نظر بیشتر فیلسوفان مورد قبول بوده، این است که هیچ تعریف مشخص و همه پسندی درباره خرافه وجود ندارد و تعریفی که از خرافه به معنای امر موهوم در ذهن مردم است، بسیار نامشخص و گُنگ به نظر می‌رسد.

در همین خصوص خبرنگار ایکنای خراسان رضوی با سید مجتبی حورایی، پژوهشگر دینی و مدرس مهارت‌های توسعه فردی گفت‌وگویی انجام داده است که در ادامه می‌خوانیم.

ایکنا _ در خصوص منشأ پیدایش خرافات و چگونگی شکل‌گیری آن‌ها توضیح دهید.

متأسفانه برخی مردم به دنبال آگاهی نیستند و به همین جهت برخی افراد از نا‌آگاهی آنها سوءاستفاده کرده و خرافات مختلفی را تولید و منتشر و از این موضوع کسب درآمد و اعتبار می‌کنند، بنابراین می‌توان گفت یکی از مهم‌ترین ریشه‌های پیدایش خرافات، جهل و ناآگاهی مردم است، امروزه برخی افراد برای رسیدن به خواسته‌های مادی و معنوی خود، مانند رسیدن به سرمایه و همچنین رسیدن به شخصی که به او علاقه‌مند می‌باشند، به دنبال راه‌های آسان و بدون دردسر و هزینه‌های کلان هستند و به همین دلیل به خرافاتی مانند فالگیری و… روی می‌آورند و به ترویج خرافات دامن می‌زنند.

ایکنا _ خرافات تا چه اندازه زندگی شخصی و اجتماعی ما را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد؟

انسان هر مقدار که به خرافات نزدیک‌تر شود، از واقعیت‌های زندگی دورتر خواهد شد، لذا پایه و اساس زندگی بر مبنای تلاش است، اما پایه و اساس خرافات بر مبنای راحت‌طلبی و تنبلی‌ست. زندگی به ما می‌آموزد که باید در کارهای خود تفکر و تأمل کرده، همچنین در خصوص مسائل مختلف با افراد دانا مشورت کنیم، اما خرافات سعی دارند تصورات غلطی در ذهن مردم ایجاد کنند که بدون تلاش و پشت‌کار نیز می‌توانند به خواسته‌های خود برسند.

افرادی که از ترویج و نشر خرافات سود می‌برند، افرادی هستند که برای رسیدن به خواسته‌های مادی خود رو به ترویج خرافات در ذهن مردم می‌آورند، همچنین برخی از آن‌ها نیز برای رسیدن به شهرت و معروف شدن میان مردم در صدد تولید خرافات هستند.

ایکنا _ نقش خرافات در آسیب زدن به اعتقادات دینی چگونه است؟

متأسفانه امروزه خرافاتی که به دین نیز آسیب می‌زنند ایجاد شده است، به طور مثال ذکر یا آیه‌ای از قرآن را به مردم معرفی می‌کنند و می‌گویند اگر این ذکر را در 40 روز متوالی بگویید به سرمایه‌ای بسیار خوب خواهید رسید و متأسفانه برخی افراد این سخنان را باور می‌کنند و به انجام آن روی می‌آورند و پس از اینکه آن ذکر را می‌گویند و به نتیجه‌ای که می‌خواهند نمی‌رسند از فضای دینی و اعتقاداتی زده و کاملاً بی‌اعتماد می‌شوند.

ایکنا _ راه‌ مبارزه و پیشگیری از نشر خرافات چیست؟

برای پیشگیری از نشر خرافات، افراد باید به دنبال علم و آگاهی باشند و به سادگی، هر مطلبی که خوانند یا شنیدند را باور نکنند و در خصوص آن تحقیق و تأمل کنند و به دنبال ریشه و سند آن باشند. لازم به ذکر است که امروزه برخی افراد در شبکه‌های اجتماعی خرافات را تبلیغ و رواج می‌دهند و از آن راه برای خود به دنبال کسب درآمد و شهرت هستند، لذا نیاز است این افراد توسط مراکزی بازخواست ‌شوند و از فعالیت آنها جلوگیری شود.

انتهای پیام


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

300 منزل مسکونی در دژگاه دهرم بر اثر زلزله آسیب دیدند

غلامرضا غلامی، مدیرکل ستاد مدیریت بحران استانداری فارس که خود هم‌اکنون در منطقه زلزله‌زده دهرم …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ