جای خالی «سازمان ایمنی» در کشور

به گزارش ایرنا، وقتی می‌شنویم مادر، پدر و یا فرزندی برای تامین مخارج زندگی و امید به فردایی روشن وارد میدان کار و تلاش می‌شود، اما با هزاران آرزو به دلیل حادثه کار جان‌می‌بازد و یا برای یک عمر معلول می‌شود، امیدها به تلخب تبدیل می‌شود. فردی که قرار بود نان‌آور و تکیه‌گاه خانه باشد، دیگر نیست و یا اگر هست برای ادامه حیات و حتی رفع نیازهای شخصی وابسته به دیگران است.

ابتدا باید دید چه مولفه‌هایی در وقوع حوادث کار نقش دارد. آیا آموزش و رعایت اصول ایمنی از سوی کارگر چاره کار است؟ آیا تجهیزات و ابزارآلات کار ایمن ساخته شده است؟ آیا محیط فعالیت ایمن‌سازی شده است؟ به راستی مقصر اصلی وقوع حوادث کیست یا چیست؟

چطور می‌توان از دستگاهی که ایمن ساخته نشده است، انتظار ایمن بودن داشت؟ متولی ساخت ایمن و رعایت ایمنی کدام نهاد یا دستگاه است؟ آیا دستگاه اجرایی وجود دارد که وظیفه‌اش نظارت بر رعایت اصول ایمنی در بخش‌های مختلف از تولید تا مصرف باشد.

طبق بررسی‌ها، پاسخ این پرسش منفی است. به نوعی باید به این نتیجه رسید که ایمنی در کشور متولی ندارد.

«سازمان ایمنی» برای داشتن محیط کار تا جاده‌های ایمن

تشکیل سازمان ایمنی ضرورتی در کشور برای نظارت و داشتن جاده‌های ایمن، خودروی ایمن، محیط کار ایمن، دستگاه‌های کار صنعتی ایمن، واردات دستگاه‌های ایمن، و عرضه تجهیزات ایمن است.

حتی در «پنجره واحد» تمام مسایل در زمینه صدور مجو فعالیت دیده شده است، اما گزینه‌ای به نام «ایمنی» مغفول مانده است، انتظار می‌رود این موضوع نیز در استعلام‌ها مدنظر قرار بگیرد.

فرامرز هرمزی از اعضای هیأت علمی دانشگاه سمنان و از دانشمندان یک درصد برتر و پراستناد دنیا، استاد گروه مهندسی شیمی دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز دانشگاه سمنان از جمله نخبگانی بود که به دلیل حادثه کار در یکی از واحدهای صنعتی در گرمسار جان‌باخت. چقدر هزینه مادی و معنوی شده بود تا دانشمندی همچون دکتر هرمزی به این درجه علمی برسد، اما در کسری از ثانیه به دلیل حادثه کار، چنین گوهری جان باخت.

این موضوع نشان می‌دهد توجه به ایمنی و ایجاد سازمان ایمنی ضرورتی برای پیشگیری از وقوع حوادث تلخ جانکاه و جبران‌ناپذیر است.

پدری که به دلیل حوادث کار پایش را از دست داده و یا مادری که به دلیل ایمن نبودن دستگاه‌های صنعتی دستش را از دست داده است، چگونه می‌تواند به فعالیت‌های روزانه خود ادامه دهد، چقدر زمان می‌برد به شرط همراهی خانواده با شرایط پیش‌آمده سازگار شود و به اجتماع بازگردد، هزینه‌های بر دوش دولت برای حمایت از یک فرد دچار معلولیت چقدر است؟

کنارهم قراردادن همه جوانب و حواشی حوادث مختلف نشان می‌دهد بدون شک پیشگیری بهتر از درمان است.

تاکید نماینده ولی فقیه بر رعایت اصول ایمنی

نماینده ولی فقیه در سمنان با توجه به اهمیت رعایت اصول ایمنی محیط کار، چندی پیش در توییتی تاکید کرد: حوادث کار معلول تکرار کم‌توجهی به الزامات قانونی محیط کار است و انتظار می‌رود مسوولان مرتبط با بررسی دقیق ابعاد مختلف حادثه نسبت به افزایش و تشدید تدابیر پیشگیرانه اقدام کنند.

حجت الاسلام و المسلمین مرتضی مطیعی افزود: کارگران رکن اساسی در تحقق جهش تولید هستند و رفع مشکل این قشر باید با اهتمام ویژه پیگیری شود.

سلامت و ایمنی کارگران مساله‌ای اولویت‌دار

دبیر کمیسیون کارگری استان سمنان نیز گفت: پرداختن به مساله سلامت و ایمنی کارگران به عنوان مساله‌ای مهم باید در دستور کار مسوولان استان در سال۱۴۰۳ قرار بگیرد.

حسین شجاعی افزود: تشکیل شوراهای کارگری، اجرای طرح طبقه بندی مشاغل و پیگیری کاهش حوادث ناشی از کار، در اولویت موضوعات کمیسیون کارگری در سال ۱۴۰۳ است.

جای خالی «سازمان ایمنی» در کشور

کاهش ۵۶ درصدی فوتی ناشی از حوادث کار

سرپرست اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سمنان با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب در زمینه تامین امنیت شغلی، ایمنی و اهمیت حال خوب کارگران، بیان کرد: تحقق این راهبردها در اولویت کاری اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سمنان است.

علی نورانی با بیان اینکه حوادث کار منجر به فوت از فروردین تا پایان آذر ۱۴۰۳ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۵۶ درصد کاهش یافت، افزود: طبق گزارش‌ها ۴۰ مورد حوادث کار امسال رخ داد که هفت نفر در این حوادث جان‌باختند و البته هیچ یک از فوتی‌ها زن نبودند.

وی اضافه کرد: رخداد حوادث کار در استان سمنان از فروردین تا پایان آذر ۱۴۰۳ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش ۵۳ درصدی داشت.

نورانی افزود: آموزش ایمنی و توسعه کمیته حفاظت فنی و ایمنی به عنوان نهاد مستقر در کارگاه‌ها به منظور پایش مستمر وضعیت ایمنی و بازرسی از کارگاه‌ها به منظور کاهش حوادث کار در دست اقدام است.

وی با اشاره به کاهش وقوع حوادث کار، بیان کرد: کارشناسان این اداره‌کل نظارت بر واحدهای تولیدی به منظور رعایت اصول ایمنی و کاهش حوادث کار را با اهتمام پیگیری می‌کنند، اما کاهش حوادث کار وابسته به مولفه‌های مختلف است.

جای خالی «سازمان ایمنی» در کشور

تشکیل «سازمان ایمنی» ضرورت جامعه امروز

سرپرست اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سمنان گفت: تشکیل سازمان ایمنی کشور یک ضرورت در جامعه امروز است و پیشنهاد می‌شود برای رفع چالش و دغدغه‌مندی در زمینه ایمن‌سازی، تشکیل این سازمان مدنظر دولتمردان باشد.

وی ابراز کرد: ایمنی در کشور متولی ندارد، باید دستگاهی باشد که فقط وظیفه نظارت بر ایمنی در بخش‌های مختلف معدنی، کشاورزی و صنعتی داشته باشد و بخش‌های مختلف را به تولید، عرضه و واردات تجهیزات ایمن بر پایه شاخص ملزم کند و در نهایت، پس از تامین زیرساخت ایمن نظارت بر رعایت اصول ایمنی انجام شود.

نورانی تصریح کرد: باید تجهیزات ایمن ساخته و عرضه و یا ساز و کار و معیاری مشخص برای واردات تجهیزات ایمن تعریف شود، اگر این مسایل رعایت نشود، چگونه انتظار داریم کار در شرایط ایمن انجام گیرد.

وی گفت: انجام مجموعه‌ای از اقدام‌ها لازمه کاهش حوادث کار است و انتظار می‌رود در پنجره واحد صدور مجوزها بخش ایمنی هم ویژه دیده شود.

سرپرست اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سمنان افزود: احداث کارگاه ایمن، استفاده از تجهیزات ایمن، و صدور مجوز خط توسعه واحدهای تولیدی با پیوست رعایت ایمنی، از نکته‌های مهم در کنار نظارت بر رعایت اصول ایمنی است و باید نظارت بر این موارد با ساز و کار خاص مورد توجه ویژه قرار بگیرد.

به گزارش ایرنا، سمنان به نسبت جمعیت، دومین استان دارای بیشترین تعداد بیمه‌شده و زیر پوشش تامین اجتماعی کشور است و بیش از ۱۷ هزار واحدتولیدی، کارگاهی در بخش‌های مختلف صنعتی، کشاورزی و معدنی در این استان وجود دارد.

رعایت ایمنی به منظور کاهش حوادث کار نیازمند راهبردی دقیق است؛ چرا که حتی جان‌باختن و معلولیت یک نفر به دلیل حوادث کار زیاد و جبران‌ناپذیر است.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

سازمان بهزیستی باید مرجع سلامت اجتماعی کشور باشد

به گزارش ایرنا از سازمان بهزیستی کشور، سید حسن موسوی چلک روز چهارشنبه در نخستین …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ