«فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ؛ پس انسان بايد به خوراک خود بنگرد»(آیه ۲۴ سوره عبس). در این آیه از قرآن کریم خداوند به صراحت و تأکید بیان میکند که انسان «باید» به خوراک خود بنگرد. اگر همین یک آیه در خصوص تغذیه اجرا میشد آیا با پدیده خطرناک چاقی و عواقب و بیماریهای متعدد آن مواجه بودیم؟ آیا صنعت غذایی ما اینگونه بود که اکنون هست؟ آیا لزومی داشت هر روز مردم کشورمان به دنبال رژیمهای غذایی تجویزی از سایر کشورها که تأثیرگذاری مثبت و منفی آنها از نظر علمی تأیید یا رد نشده است و یا مدام به دنبال حذف برخی مواد از غذای خود باشند؟
خبرگزاری ایکنا، با هدف عمل به وظایف ذاتی خود مبنی بر ارتقای سواد سلامت، سلسله درس گفتارهایی با هدف عمل به آیه «فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ» تهیه کرده است که طی آن احمد اسماعیلزاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی به آموزش مباحث مهم مربوط به بهبود تعذیه میپردازد. در قسمت بیستم و آخر این مجموعه مبحث «غذا و پوکی استخوان» مطرح میشود که با هم میبینیم و میخوانیم.
برای عدم ابتلا به پوکی استخوان بهتر است که لبنیات را از برنامه غذاییمان حذف نکنیم و حتماً سه واحد لبنیات که میتواند شامل شیر و ماست باشد استفاده کنیم. پنیر و دوغ نمک دارند و نمک زیاد دفع ادراری کلسیم را افزایش میدهد، بر همین اساس بهتر است برای تأمین سه واحد لبنیات مورد نیاز بدن اول از شیر و ماست استفاده کنیم.
وقتی در سنین میانسالی هستیم استخوانها خوب هستند اما با افزایش سن اول دردهای استخوانی شروع میشود که به آن استئوپنی گفته میشود و بعد مرحله پوکی استخوان آغاز میشود.
بنابراین اگر در مرحلهای هستیم که دردهای استخوانی شروع شده است، سعی کنیم لبنیات را در برنامه غذایی خودمان بگنجانیم. همچنین خوردن سبزیجات و میوهها را چون ادرار را قلیایی میکنند و باعث میشوند کلسیم زیاد از بدن دفع نشود و برای سلامت استخوانها کمک کننده هستند را در برنامه غذایی خود داشته باشیم.
در سنین بالاتر به ویژه برای خانمهایی که در سنین یائسگی قرار دارند نیاز به مصرف مکملهای کلسیم وجود دارد؛ برای اینکه در این سنین نیاز به کلسیم افزایش پیدا میکند و با آن سه واحد لبنیات فقط میتوانیم 750 میلیگرم کلسیم وارد بدن کنیم و مابقی کلسیم را باید از طریق مصرف مکملها تأمین کنیم اما افرادی که خطر ابتلا به سنگهای کلیوی در آنها وجود دارد باید دقت داشته باشند که مکملهایی که مصرف میکنند باید از نوع مکملهای کلسیمی از نوع سیترات باشد و از نوع کربنات نباشد.
برای افرادی که نیاز به مکمل کلسیم دارند بسته به شرایط آنها گفته میشود هفتهای یک بار، یا دو بار و گاهی لازم است هر روز مکمل کلسیم مصرف کنند. البته باید به وضعیت ویتامین D بدن نیز دقت کرد چراکه اگر وضعیت ویتامین D بدن مناسب نباشد حتی لبنیاتی که برای تأمین کلسیم بدن میخوریم و یا مکملهای کلسیم به اندازه کافی جذب نخواهد شد.
این مسئله بدان معنا نیست که مکمل کلسیم مصرفی ما حتماً باید ویتامین D داشته باشد، البته اغلب مکملهای کلسیمی که در بازار هستند ویتامین D هم دارند اما ویتامین D که کار جذب کلسیم را انجام میدهد، ویتامین D بدن است نه ویتامین موجود در قرص. آن قرص باید وارد بدن شود و برای مراحل بعدی نیاز ما را برطرف کند. پس اگر قرص کلسیمی مصرف کردید که ویتامین D در آن وجود نداشت در صورتی که ویتامین D بدن مناسب بود از آن قرص استفاده کنید به ویژه افرادی که در معرض پوکی استخوان و سالمندی قرار دارند باید از قرص کلسیم استفاده کنند.
پس مصرف مکمل در صورت نیاز، مصرف لبنیات، مصرف مقدار زیادی میوه و سبزی و عدم مصرف گوشت قرمز به مقدار زیاد به کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان کمک میکند و مصرف گوشت قرمز به مقدار زیاد به دلیل اینکه دفع ادراری کلسیم را بیشتر میکند، توصیه نمیشود.
انتهای پیام
منبع