علیرضا سیدقریشی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به انجام سرشماری میش مرغ در شمال غرب کشور افزود: این امر نقش مهمی در شناسایی وضعیت جمعیت این گونه ارزشمند و برنامهریزی برای حفاظت از زیستگاههای آن ایفا می کند.
وی اضافه کرد: طرح سرشماری پرنده میشمرغ با حضور گسترده کارشناسان و متخصصان از ادارات حفاظت محیطزیست شهرستانهای بوکان، مهاباد، میاندوآب و چهاربرج، کارشناسان اعزامی از سازمان حفاظت محیطزیست، و محیطبانان و کارشناسان استانهای آذربایجان شرقی و کردستان، به مدت دو روز در سه استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان اجرا شد.
وی اظهار کرد: پایش و بررسی تمامی زیستگاههای مستعد حضور پرنده میشمرغ در شمال غرب کشور، هدف اصلی این طرح بود.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی ادامه داد: در کنار نیروهای سازمان حفاظت محیطزیست، اساتید و دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی و همچنین افراد متخصص و متبحر در حوزه پرندهشناسی نیز در این برنامه مشارکت داشتند.
قریشی گفت: میش مرغ پرنده ای بسیار زیبا بوده که سنگین وزن ترین پرنده قابل پروازی در دنیا محسوب می شود که در گذشته پراکنش خوبی در محدوده زیستگاه های شمال غرب کشور داشت ولی دلایل مختلفی که از مهمترین آنها تخریب و کاهش کیفیت زیستگاه بوده، باعث شده تا جمعیت این گونه به شدت کاهش یابد.
به گزارش ایرنا، میش مرغ معروف به عروس بوکان بزرگترین و سنگین وزن ترین پرنده ایران است که در معرض خطر انقراض قرار دارد.
میشمرغ طی سالهای گذشته به دلیل محدودشدن زیستگاههای طبیعی، شکار بیرویه و اختلال در مناطق زیست و تخمگذاری، در معرض خطر انقراض بوده و به همین دلیل هماکنون در فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN) در طبقه آسیبپذیر (VU) قرار دارد.
تخریب زیستگاه و تبدیل زمینهای دیم به آبی (مکانیزه شدن کشاورزی) باعث کاهش نسل این گونه کمیاب در دهههای اخیر شده به طوری که جمعیت آن در کشور تنها محدود به بخشهایی از شهرستانهای بوکان و مهاباد در آذربایجانغربی است.
میشمرغ که در جهان به اسمهای مختلفی شناخته میشود برای نخستین بار در سال ۱۷۵۸ میلادی توسط “کارللینه” به نام علمی (Avis tarda) نامگذاری شد و بر اساس بررسیهای انجام شده بیش از ۶۰ درصد جمعیت این گونه در پرتغال و اسپانیا زیست میکند.
این پرنده دارای گردن و پاهای کشیده، بالها و منقاری پهن و برگهای رنگارنگ است و طول بدن آن حدود یک متر و بیش از ۱۵ کیلوگرم وزن دارد و روی زمین لانه میسازد.
منبع