خشکسالی خراسان‌شمالی؛ بُرنده و رَونده

به گزارش ایرنا، گزارش ها حاکی از آن است که در ۱۰ ساله اخیر منتهی به آذرماه امسال ۸۳ درصد از عرصه استان خراسان شمالی درگیر خشکسالی است به طوری که بیش از ۵۰ درصد از پهنه این استان متاثر از خشکسالی های شدید تا بسیار شدید و بیش از ۳۰ درصد آن درگیر خشکسالی های خفیف تا متوسط است.

تحلیل ها و گزارش ها از مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران کشور نشان می دهد در ۱۰ ساله منتهی به پایان آذرماه امسال تنها کمتر از ۱.۵ درصد از مساحت خراسان شمالی در محدوده ترسالی های ضعیف و متوسط قرار دارد و ۱۵.۷ درصد از پهنه این استان در گستره نرمال قرار گرفته است.

خشکسالی در چهار شهرستان استان شامل اسفراین، گرمه، مانه و سملقان بطور ۱۰۰ درصد پهنه را در بر گرفته است، شهرستان های بام و صفی آباد، بجنورد، جاجرم، راز و جرگلان نیز بیش از ۹۰ درصد عرصه و شهرستان شیروان ۶۰ درصد و شهرستان فاروج نیز ۲۸ درصد گستره شامل خشکسالی از خفیف تا بسیار شدید است.

شهرستان گرمه با بیش از ۹۲ درصد و جاجرم با بیش از ۵۰ درصد خشکسالی بسیار شدید در پهنه خود مواجه بوده و بیشترین آسیب را پذیرفته است.

خشکسالی خراسان‌شمالی؛ بُرنده و رَونده

کاهش بارندگی های پاییزه

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی درباره وضعیت بارندگی در سال آبی جاری گفت: ۴۶.۹ میلیمتر باران از ابتدای مهرماه تا پایان آذرماه امسال ثبت شد که این رقم نسبت به مدت مشابه پارسال که ۶۱.۳ میلیمتر بارندگی ثبت شد، ۲۳.۵ درصد کاهش دارد.

نوربخش داداشی اظهار کرد: میزان بارندگی های پاییزه در بلند مدت نیز ۵۱.۵ میلیمتر ثبت شد که بر این اساس بارندگی های پاییزه استان نسبت به بلند مدت ۸.۹ درصد کاهش دارد.

بارندگی های پاییزه استان نسبت به بلند مدت ۸.۹ درصد کاهش دارد

وی خاطرنشان کرد: بیشترین تامین بارش سال آبی جاری مربوط به ایستگاه بهکده رضوی از شهرستان سملقان به میزان ۳۹.۹ درصد از سال آبی کامل است.

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی افزود: کمترین تامین بارش استان در این مدت نیز مربوط به ایستگاه قزاقی از شهرستان اسفراین با ۱۱.۸ درصد از سال آبی کامل است.

وی گفت: همچنین بیشترین اضافه بارش نسبت به مدت مشابه در دوره آماری مربوط به ایستگاه ناوه از شهرستان بجنورد با ۱۱۵.۶ درصد و بیشترین کمبود بارش مربوط به ایستگاه قوچ قلعه از شهرستان بجنورد با ۴۹.۱ درصد کاهش است.

خشکسالی خراسان‌شمالی؛ بُرنده و رَونده

۸۶ درصد استان درگیر خشکسالی

داداشی گفت: بر اساس شاخص SPEI دوره ۱۰ ساله تا پایان آبان ماه امسال، ۸۶ درصد از وسعت استان تحت تأثیر خشکسالی است و بر این اساس ۳۳.۶ درصد از وسعت استان خشکسالی بسیار شدید، ۲۳.۸ درصد خشکسالی شدید، ‌ ۱۴.۸ درصد خشکسالی متوسط و ۱۳.۷ درصد خشکسالی خفیف حادث شده است.

۴۶.۹ میلیمتر باران از ابتدای مهرماه تا پایان آذرماه امسال ثبت شد که نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۳.۵ درصد کاهش دارد

وی افزود: در دوره یک ساله تا پایان آبان ماه امسال، خشکسالی ها ۴۳.۷ درصد از وسعت استان را درگیر کرده است.

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی گفت: ۱۹۹.۵ میلیمتر باران در ۹ ماهه امسال در استان ثبت شد که این رقم نسبت به دوره بلند مدت ۴۲.۳ درصد بیشتر است.

وی درباره وضعیت بارندگی در سال آبی جاری گفت: ۴۶.۹ میلیمتر باران از ابتدای مهرماه تا پایان آذرماه امسال ثبت شد که این رقم نسبت به مدت مشابه پارسال که ۶۱.۳ میلیمتر بارندگی ثبت شد، ۲۳.۵ درصد کاهش دارد.

داداشی خاطرنشان کرد: میزان بارندگی استان در سال آبی ۲۵۸.۴ میلیمتر است که تاکنون ۱۸.۱ درصد محقق شده است و این رقم در کشور ۱۴.۴ درصد است.

وی گفت: سال آبی جاری از ۲۱ ایستگاه سینوپتیک و اقلیم شناسی در مقایسه با دوره آماری هشت ایستگاه بارش بیشتری داشتند و در مقایسه با سال گذشته ۱۰ ایستگاه بارش بیشتری داشته اند.

خشکسالی خراسان‌شمالی؛ بُرنده و رَونده

کاهش بارش زمستانه

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی افزود: پیش بینی ها نشان می دهد بارش سه ماهه آینده نرمال تا ۱۰ میلیمتر کمتر از نرمال خواهد بود.

پیش بینی ها نشان می دهد بارش سه ماهه آینده نرمال تا ۱۰ میلیمتر کمتر از نرمال خواهد بود

وی درباره وضعیت دمای هوا در استان در سال آبی جاری گفت: میانگین دمای استان در ۹ ماهه امسال ۱۷.۷ درجه سانتیگراد ثبت شد، این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۱۸.۹ و در بلند مدت ۱۷.۷ درجه سانتیگراد گزارش شده است.

داداشی اظهار کرد: بر این اساس دمای هوای استان به طور میانگین نسبت به پارسال ۱.۳ درجه و نسبت به بلندمدت یک دهم درجه سانتیگراد کاهش دارد.

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی اظهار کرد: میانگین دمای هوا در استان در سال آبی جاری ۹.۵ درجه و در مدت مشابه سال آبی گذشته ۱۱.۴ درجه و در بلند مدت ۹.۲ درجه ثبت شد.

وی خاطرنشان کرد: در آذر ماه امسال تمامی ایستگاه ها به غیر از ایستگاه تنگه ترکمن دمای کمتری را نسبت به دوره آماری خود به ثبت رساند و بیشترین اختلاف نسبت به مقادیر دوره آماری مربوط به ایستگاه سرچشمه از شهرستان اسفراین با ۳.۴ درجه کاهش به ثبت رسیده است.

خشکسالی خراسان‌شمالی؛ بُرنده و رَونده

حال ناخوش سدها با زمستان کم‌بارش

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان‌شمالی نیز در این باره گفت: ۲۳ درصد حجم مخازن سدهای استان اکنون آب دارد که معادل ۵۰ میلیون متر مکعب است.

۲۳ درصد حجم مخازن سدهای استان اکنون آب دارد که معادل ۵۰ میلیون متر مکعب است

سید عقیل مرتضوی اظهار کرد: حجم آب سدهای خراسان شمالی گرچه در ۹ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۰ درصد افزایش داشت اما همچنان وضعیت نامناسبی در این مخازن حاکم است.

وی افزود: از ۲۲۸ میلیون مترمکعب حجم سدهای استان ۵۰ میلیون مترمکعب آب موجود است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان‌شمالی خاطرنشان کرد: شرایط سدهای استان نسبت به سال گذشته بهتر است اما ۷۷ درصد حجم مخازن سدها خالی است.

وی ادامه داد: سد بیدواز اسفراین و بارزو شیروان کمتر از پنج درصد آب دارند اما سد چندیر راز و جرگلان با بیشترین حجم پرشدگی اکنون ۹ میلیون مترمکعب آب دارد.

مرتضوی گفت: پیش بینی‌های هواشناسی بارندگی ها را نرمال اعلام کرده و همین آب اندک برای تامین آب شرب شهرهای خراسان‌شمالی نگهداری شده است.

خراسان شمالی هشت سد با ظرفیت ذخیره سازی ۲۲۸ میلیون متر مکعب در دست بهره برداری دارد.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

ادارات خراسان‌شمالی یک درصد اعتبارات ورزش را پرداخت کنند

غلامحسین شاکری کوشکی روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: بودجه ای که اداره ورزش …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ