به گزارش ایرنا، چند وقتی است که مردم بسیاری از شهرها درگیر ویروس های تنفسی به ویژه آنفلوآنزا شده اند؛ ویروسی که زیرسایه عادی انگار برخی شهروندان همچنان جولان می دهد و موجب شلوغی بسیاری از مراکز درمانی و مطب های پزشکی شده است.
کافی است سری به برخی مراکز درمانی خراسانشمالی بزنید تا ببینید چگونه صدای عطسه و سرفه و گریه مداوم کودکان درگیر با این ویروس گوشتان را پر می کند.
عرصه جولان این ویروس روز به روز نیز در حال گسترش است و بنابر اعلام مسوولان دلیل ۸۰ درصد مراجعات به برخی مراکز درمانی استان نیز بیماری های تنفسی به ویژه آنفلوآنزا است.
بیماری ویروسی که دستگاه فوقانی تنفس و خود ریه را درگیر میکند و تنها تفاوت با کرونا میزان سرایت است که کمی آنفلوآنزا دل رحمتر از کرونا است.
اگر فردی با بیماری زمینهای یا افراد سالمند به آنفلوآنزا مبتلا شوند، این ویروس میتواند در ریه این افراد بهشدت جولان دهد و فرد را نیارمند تختهای ویژه آیسییو کند.
اما چرا باید اجازه دهیم این ویروس های تنفسی همچنان در جامعه جولان دهد و موجب درگیری بسیاری از افراد جامعه شوند و در آخر برای فرار از این وضعیت به مراکز درمانی و انواع داروها پناه ببریم.
ماسک زدن، شستن مرتب دست ها، واکسن زدن و در خانه ماندن همان نسخه های ساده های همیشگی است که این روزها با رعایت آنها می توانیم از شیوع بیشتر بیماری های تنفسی به ویژه آنفلوآنزا در جامعه جلوگیری کنیم.
پیش از پرداختن به نسخه های ساده پیشگیری از بیماری های تنفسی بد نیست از وضعیت شیوع بیماری های تنفسی و میزان مراجعات به مراکز درمانی خراسان شمالی آگاه شویم.
بیماریهای تنفسی دلیل ۸۰ درصد مراجعات
سرپرست بیمارستان امام رضا (ع) بجنورد می گوید: همزمان با آغاز فصل سرما ۸۰ درصد مراجعات به اورژانس و درمانگاه این مرکز درمانی به دلیل بیماری های تنفسی به ویژه آنفلوآنزا است.
دکتر احمد وثوقی مطلق می افزاید: هر سال همزمان با فصل پاییز و زمستان شاهد شیوع بیماری های تنفسی هستیم که این روزها وارد اوج این بیماری شدهایم.
۸۰ درصد مراجعات به بیمارستان امام رضا (ع) به دلیل بیماری های تنفسی به ویژه آنفلوآنزا است
وی ادامه می دهد: ماهانه به طور میانگین ۱۵ هزار نفر به این مرکز درمانی برای دریافت خدمات مراجعه می کنند که این روزها دلیل ۸۰ درصد از مراجعه کنندگان بیماری های تنفسی است.
فوق تخصص آسم و آلرژی در بجنورد می گوید: شیوع و افزایش بیماریهای تنفسی در این شهرستان منجر به بستری شدن تعدادی از شهروندان به ویژه کودکان نیز شده است.
بستری حدود سه هزار و ۵۰۰ بیمار تنفسی
خراسان شمالی دارای یک دانشگاه علوم پزشکی، خدمات بهداشتی و درمانی در بجنورد و یک دانشکده علوم پزشکی در اسفراین است که آمار مربوط به اسفراین و بام صفی آباد از سوی متولیان سلامت اسفراین به صورت مستقل ارایه می شود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در این باره می گوید: شیوع و افزایش بیماریهای تنفسی از ابتدای فصل پاییز تاکنون در هشت شهرستان استان منجر به بستری شدن ۲ هزار و ۸۴۵ بیمار تنفسی شده است.
محمدرضا صفدری می افزاید: بیشترین مراجعه کنندگان به ترتیب مربوط به بیمارستانهای امام حسن(ع) بجنورد، خاتم الانبیا (ص) شیروان و امام رضا (ع) بجنورد بوده است.
بیشترین مراجعه کنندگان به ترتیب مربوط به بیمارستانهای امام حسن(ع) بجنورد، خاتم الانبیا (ص) شیروان و امام رضا (ع) بجنورد بوده است
مدیر بیمارستان امام خمینی(ره) اسفراین نیز می گوید: شیوع و افزایش بیماریهای تنفسی از ابتدای فصل پاییز تاکنون در اسفراین و بام و صفی آباد منجر به بستری شدن ۶۲۹ بیمار تنفسی شد.
معصومه عیدی می افزاید: بستری بیماران حاد تنفسی در اسفراین نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۵ درصد افزایش داشته است.
نسخه هایی برای پیشگیری از آنفلوآنزا
واکسن بزنید
مدیرگروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی می گوید: بهترین راه پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزا، تزریق سالانه واکسن در شهریورماه و یا مهرماه است.
دکتر فلوریا انفرادی می افزاید: اگر افرادی که موفق به تزریق واکسن نشدند اکنون نیز می توانند با مراجعه به داروخانه ها آن را تهیه و تزریق کنند.
وی ادامه می دهد: برخی بر این باورند که تزریق واکسن فایده ای ندارد این در حالی است که واکسن نقش ویژه ای در پیشگیری از بیماری های تنفسی دارد و توصیه میشود شهروندان حداقل یک دوز واکسن آنفلوآنزا را دریافت کنند.
ماسک بزنید
انفرادی می گوید: اگر ناگزیر به حضور در محل کار یا تحصیل هستید، بهتر است مثل دوران کرونا حتما ماسک بزنید و حواستان باشد هر چند ساعت یک بار آن را تعویض کنید و دور بیندازید.
مدیرگروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی می افزاید: گرچه یک ماسک به تنهایی از شما محافظت نمی کند با این حال هنگامی که توسط عموم مردم پوشیده شود، همچنان می تواند به کاهش انتشار ویروس ها در جامعه کمک کند.
شتستن مرتب دستها
وی می گوید: ویروس آنفولانزا میتواند تا ساعتها روی سطوح مختلف زندگی کند؛ بنابراین شستن دستها پس از لمس سطوح تا حد بسیاری از ابتلا به این بیماری جلوگیری میکند.
انفرادی ادامه می دهد: اهمیت شستن دستها پیش از غذا خوردن بیشتر نیز میشود؛ زیرا در چنین شرایطی، اگر دست شما آلوده باشد، ویروس آنفولانزا بهراحتی از طریق دهان وارد بدن میشود.
در خانه بمانید
وی یادآور می شود: اگر علائم آنفلوآنزا داریم باید در خانه بمانیم و استراحت کنیم زیرا که در غیر این صورت نه تنها بهبودی ما به تاخیر می افتد بلکه در شیوع این بیماری نیز نقش خواهیم داشت.
انفرادی می افزاید: میزان آسیب از بیماری های تنفسی برای سنین مختلف و افراد مختلف است به گونه ای که کودکان و سالمندان بیشتر از سایر گروهها از آنفلوآنزا آسیب میبینند بنابراین باید سعی کنیم از این افراد فاصله بگیریم.
خودداری از مصرف آنتی بیوتیکها
انفرادی با بیان اینکه منشا بیماریهای تنفسی ویروسی است و مصرف آنتی بیوتیکها کمکی به درمان آنها نمیکند، می گوید: آنتی بیوتیک ها نه تنها تاثیری در درمان بیماری های تنفسی ندارند بلکه ممکن است موجب عفونت میکروبی نیز شود.
وی ادامه می دهد: همچنین برخی تصور می کنند با تزریق کورتون بهبود می یابند در حالی تزریق آن در روند ایمنی زایی بدن اختلال ایجاد می کند و موجب طولانی شدن درمان می شود.
مدیرگروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی تاکید می کند که به جای مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک، مایعات گرم و دمنوش آویشن و عسل استفاده شود.
آنفلوآنزا یک بیماری واگیر است که ویروس آن باعث عفونت دستگاه تنفسی میشود و سردرد، تب، بیحالی، ضعف، گرفتگی بینی و سرفه از جمله علائم شایع آن است.
این بیماری میان انسان و حیوان مشترک است و به طور معمول دوره آن سه تا چهار روز طول میکشد اما در موارد شدید طولانیتر میشود و ممکن است به بستری فرد بیمار منجر شود.
خراسان شمالی دارای ۱۱ بیمارستان و هزار و ۴۴۴ تخت بیمارستانی است و هم اکنون هفت هزار نفر در حوزه سلامت این استان خدمت رسانی می کنند.
در این استان یک میلیون نفری، ۳۵۰ پزشک عمومی و ۲۵۶ پزشک متخصص فعالیت دارند.
منبع