به گزارش ایرنا، ترویج سبک زندگی غربی در کنار مشکلات اقتصادی و معیشتی در این دهه ها سبب شده تا شاهد کاهش نرخ موالید در مناطق مختلف کشور از جمله البرز باشیم که تداوم این روند زیانبار، کشور را از داشتن جوانه ها امید و بالندگی تهی خواهد کرد.
کاهش موالید و تقلید کورکورانه از سبک زندگی برخی کشورها نه تنها روزنه های امید را بر روی سرزمین قهرمان پرور ایران خواهد بست بلکه طمع بیگانگان را برای غصب این سرزمین بیشتر خواهد کرد؛ از این رو رهبر حکیم و فرزانه انقلاب بارها موضوع جوانی جمعیت را به عنوان راهبرد اساسی
به مردم و مسوولان گوشزد فرمودند تا شور و نشاط ایران با رویش جوانه هایش برای همیشه پایدار بماند.
با نگاهی به سیر تحول اجتماعی در استان پرجمعیت البرز ، داده های آماری از آن حکایت دارد که آنچه در این سالها به نام افزایش جمعیت در این استان دیده می شود بیشتر متاثر از پدیده اجتماعی به نام مهاجرت است که شدت آن گاهی توازن سرانه های آموزشی، بهداشتی درمانی ، رفاهی و زیرساختی را بر هم می زند.
آنچه آمار به می گوید، سالانه بین ۱۲۰ هزار تا ۱۵۰ هزار نفر مهاجر از گوشه و کنار کشور به جمعیت البرز افزوده می شود که البته در این گزارش مجال پرداختن به علل و ریشه های آن نیست اما در این میان دستگاههای متولی باید در چارچوب امکانات و ظرفیت ها ضمن تامین ضمن توسعه زیر ساخت ها باید از موضوع جوانی جمعیت غفلت نکنند و آن در قالب سازوکار مناسب پیش ببرند چرا که جمعیت در هر نقطه از کشور متمرکز باشد اگر چه به لحاظ تامین زیرساخت ها مشکل ساز است اما به هرحال اقوام و ساکنان ایران زمین هستند که به خاطر رفاه و معیشت نزدیکی پایتخت را برای سکونت انتخاب کرده اند.
جوانی جمعیت تکلیف مهم دستگاههای اجرایی
پس از هشدارهای رهبر معظم انقلاب در خصوص کاهش زاد آوری و موضوع پیری جمعیت ، برنامه های ملی در سال های اخیر در زمینه جوانی جمعیت سرلوحه کاری تمام دستگاههای اجرایی ، فرهنگی و اقتصادی قرار گرفته و این موضوع به عنوان یک تکلیف مهم در کشور و البرز دنبال می شود.
تکالیفی که بخش سلامت در البرز دنبال می کند
بخش سلامت در راس آن دانشگاه علوم پزشکی استان البرز به عنوان مهمترین دستگاه اجرایی در ترویج جوانی جمعیت به شمار می رود که به گفته مسوولان این دانشگاه ، برنامه های متفاوتی مانند آموزش ، مراقبت از مادران ، تشویق و ترغیب زوج ها به زادآوری و ارائه بسته های حمایتی در اختیارات آن ارائه شده است.
آنطور که بر فهوای کلام متولیان دانشگاه علوم پزشکی می توان فهمید ، فعالیت این این دانشگاه حول محور جوانی جمعیت در پیوندهای فرهنگی ، آموزشی و علمی به صورت تخصصی و عمومی دنبال شده تا بتواند از شیب تند کاهش موالید به نفع رویش جوانه های کشور بکاهد . تبلیغ و ترویج فرزند آوری در کنار مشوق ها و حمایت های ملی از مواردی است این دانشگاه به همراه سایر دستگاههای اجرایی برای بالا بردن موالید در پیش گرفته اند.
این اقدامات دانشگاه علوم پزشکی البرز اگر چه تا حدودی با موفقیت همراه بوده اما به گفته مسوولان آن باید تمام دستگاههای اجرایی برای تحقق آن پای کار باشند.
آموزش ۶۲۰ هزار نفر
به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی استان البرز در ۲ سال گذشته بخش زیادی از فعالیت های این دانشگاه بر آموزش جوانی جمعیت متمرکز شده و برهمین اساس در این مدت ۶۲۰ هزار نفر از خانوارها ، کارکنان ادارات و اقشار مختلف مردم زیر پوشش برنامه های آموزشی قرار گرفتند.
دکتر “شهرام صیادی ” این را هم اضافه کرد که این آموزش ها موجب شد تا روند کاهش موالید متوقف و امید به ازدیاد جمعیت جوان در استان بیشتر شود؛ دانشگاه علوم پزشکی البرز به لحاظ آموزش جوانی جمعیت رتبه نهم کشوری کسب کرد.
وی ادامه داد: این دانشگاه از عموم مردم گرفته تا کارکنان و دانشجویان خود در قالب برنامه های مختلف ضمن آموزش ، حمایت های لازم داشته است ، اجرای ۳۹ طرح تحقیقاتی در خصوص جوانی جمعیت ، برگزاری ۱۸ همایش جوانی جمعیت ، ۸۰ میز خدمت و ۲۷ نمایشگاه و جشنواره و ۳۸۸ مسابقه ورزشی ، علمی و فرهنگی از جمله اقدامات بوده است.
صیادی گفت : بیش از ۳۵ هزار زوج جوانیالبرز طی این مدت آموزش های هنگام ازدواج و سلامت باروری را دریافت کرده اند.
ارائه خدمات ناباروری
دکتر زهرا داداشی مدیر گروه خانواده، مدارس و جوانی جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی البرز به بخش دیگری از خدمات این دانشگاه حول محور جوانی جمعیت پرداخت و گفت : خدمات دولتی در بخش ناباروری سطح ۲ در بیمارستان امام جعفرصادق(ع)هشتگرد و سطح سه در بیمارستان کمالی کرج برای زوج های نابارور از ۲ سال پیش آغاز شده است . استقرار ماما در ۲ پایگاه بهداشتی۲ بیمارستان پرتردد برای ارائه خدمت به مادران نیازمندمراقب ویژه ، اجرای طرح ۴۰۳۰ و پیگیری به موقع وضعیت عمومی مادران نیازمند مراقبت ویژه توسط ماماها، پاسخگویی ۲۴ساعته کارشناسان به مادران باردار درراستای پیگیری و اعزام مادران پرخطر از جمله اقدامات برشمرد.
سامانه تلفنی ۴۰۳۰ یکی از این اقداماتی است که مادر باردار می تواند در هر ساعت از شبانه روز در مواقع علائم پرخطر مشاوره و پیگیری لازم را دریافت نمایند.
راه اندازی مرکز مردمی پیشگیری از سقط جنین
داداشی گفت : برنامه ای جامع برای مهار،پایش و پیشگیری از سقط خودبه خودی جنین و ادغام در شبکه های بهداشت در استان اجرا شده است و مرکز حمایتی و مردمی نفس در پیشگیری از سقط عمدی در آبان ماه سال گذشته افتتاح شد.
وی اظهار کرد: اقدامات و برنامه ریزی های لازم جهت فرهنگسازی و پیشگیری از سقط عمدی و بحث های نظارتی بر خرید و فروش اقلام و داروهای سقط جنین در استان تشدید یافته است.
موفقیت مرکز مردمی نفس
مدیر گروه خانواده، مدارس و جوانی جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی البرز گفت : اجرای برنامه جامع برای مهار،پایش و پیشگیری از سقط خودبه خودی جنین و ادغام در شبکه بهداشت، افتتاح مرکز مردمی و حمایتی نفس در آبان ۱۴۰۲ از اقدامات موثر بوده است .
وی افزود: در این مدت ۱۴زایمان و ۱۵ تولد فرزند نجات یافته از سقط در مرکز مردمی نفس داشتیم و اکنون نیز ۱۲ مادر در حال طی کردن دوره ی بارداری تحت پوشش این مرکز داریم.
داداشی گفت : اداره کل تعاون ،کار و رفاه اجتماعی حمایت لازم در ارائه بسته بهداشتی به مادران باردار، شیرده و دارای کودک زیرپنج سال دارند ضمن آنکه انتظار می رود بانک ها تلاش لازم را در خصوص ارائه تسهیلات مسکن و وام ازدواج و فرزندآوری بر اساس مواد مندرج در قانون جوانی جمعیت را داشته باشند.
اختصاص مسکن جوانی جمعیت
اداره کل راه وشهرسازی استان البرز با حمایت استانداری در ۲ سال گذشته موضوع تامین مسکن خانوارهای دارای سه فرزند و بیشتر و زوج های جوان را با جدیت دنبال کرده که تاکنون در این بخش خانه های ویلایی برای این خانوارها در مناطقی از استان در دست ساخت قرار گرفته که آمار این واحد ها تاکنون حدود یک هزار واحد برآورد شده است.
دستور ویژه استاندار برای راه اندازی مهدهای کودک در ادارات
استاندار البرزبا تاکید بر اینکه که دستگاههای اجرای برای ارایه تسهیلات به خانوادهها و مادران در دوران فرزندآوری همکاری نزدیکتری باید داشته باشند تا روند افزایش جمعیت به شکل موثرتری صورت گیرد،گفت: مهدهای کودک ویژه فرزندان بانوان شاغل باید در ادارات راهاندازی شود.
، “مجتبی عبداللهی” در نشست قرارگاه جوانی جمعیت استان البرز با تاکید بر لزوم اجرای موثر قوانین مرتبط با حمایت از خانوادهها و فرزندآوری، خواستار تسریع در بهبود شرایط برای ایجاد بسترهای مناسب برای خانوادهها و کاهش مشکلات شد.
وی ادامه داد: قوانین و مقررات خوبی برای حمایت از جوانی جمعیت در کشور وجود دارد، اما متاسفانه در اجرا با مشکلاتی مواجه است که نیازمند تدابیر جدید و هماهنگی بین دستگاهها است.
استاندار همچنین به اهمیت نقش صدا و سیما در ترویج فرهنگ فرزندآوری و حمایت از خانوادهها اشاره کرد و افزود: صدا و سیما میتواند با تولید برنامههای متنوع، از جمله انیمیشنها و کاریکاتورهایی با موضوع موفقیت خانوادهها و فرزندآوری، نقشی برجسته در تغییر نگرشها و افزایش آگاهی عمومی ایفا کند.
وی در ادامه بر ضرورت توجه ویژه به مسائل ثبت احوال، تسهیل روند صدور شناسنامه و جلوگیری از هرگونه دستکاری در آمارها تأکید کرد و گفت: باید فرآیند صدور شناسنامه برای نوزادان به سرعت و بدون مشکلات اجرایی انجام شود. در این راستا، پیشنهاد میکنیم که نمایندگان ثبت احوال در بیمارستانها مستقر شوند تا در لحظه تولد، شناسنامه نوزادان صادر و تحویل داده شود.
استاندار البرز همچنین موضوعات مهم دیگری مانند ایجاد مهدکودکهای کافی، پرداخت حقوق و مزایا به مادران در دوران مرخصی فرزندآوری، و ارائه تشویقیها و تسهیلات به خانوادهها را مطرح کرد و گفت: لازم است که دستگاهها برای ارائه تسهیلات به خانوادهها و مادران در دوران فرزندآوری همکاری نزدیکتری داشته باشند تا روند افزایش جمعیت به شکل مؤثرتری صورت گیرد.
وی با تاکید بر نظارت دقیق بر عملکرد بانکها در خصوص ارائه وامهای فرزندآوری و تسهیلات دیگر، گفت: تمام این اقدامات باید به صورت هماهنگ و با نظارت دقیق اجرا شوند تا حمایت از خانوادهها به بهترین شکل ممکن صورت گیرد. بستهای تحت عنوان “ازدواج آسان” به منظور تسهیل در فرایند ازدواج تهیه شود .
عبداللهی افزود: بستهای تحت عنوان “ازدواج آسان” به منظور تسهیل در فرایند ازدواج و کاهش دغدغههای جوانان در این حوزه، با همکاری و همراهی نهادهای مختلف استانی بویژه شهرداری ها اجرایی شود.
وی تاکید کرد: این بسته به ویژه برای زوجهای جوان، تسهیلات و خدمات متنوعی در نظر گرفته است که به آنها کمک میکند تا مراحل ازدواج خود را با کمترین هزینه و پیچیدگی پشت سر بگذارند.
استاندار البرز افزود: شهرداری ها و مجموعه نهادهای دولتی در البرز با ارائه این طرح به دنبال ارتقای فرهنگ ازدواج آسان و کاهش آسیبهای اجتماعی مرتبط با تأخیر در ازدواج و انتخابهای نامناسب باشند. در این راستا، هماهنگی و همکاری بین دستگاههای مختلف از جمله سازمانهای حمایتی، بانکها و مراکز مشاورهای برای ارائه خدمات مؤثر ضروری است.
وی گفت: هدف ما از اجرای این طرح، حمایت از خانوادهها و بهبود کیفیت زندگی اجتماعی است تا از این طریق نسلهای آینده نیز در جامعهای پایدار و سالم پرورش یابند.
در ادامه، استاندار البرز بر لزوم مشارکت همگانی در پیادهسازی این طرح تاکید کرد و اظهار داشت: همه ما باید در کنار هم برای ایجاد جامعهای سالم و پویا تلاش کنیم. بسته ازدواج آسان تنها یک آغاز است و باید برای بهبود شرایط زندگی جوانان، گامهای بیشتری برداشته شود.
پیدا شدن آثار تغییر مثبت در نرخ باروری البرز
مشاور استاندار و مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری البرز نیز گفت: استاندار البرز نگاه ویژهای به مسائله جمعیت دارند و این حمایتها موجب شده است که استان در کاهش نرخ کاهش جمعیت و افزایش باروری پیشرفت خوبی داشته باشد.
“معصومه آقایی ” با اشاره به رویداد “تربیت کنشگر جوانی جمعیت” که در آن بیش از ۲۰۰ نفر از کنشگران حوزه جمعیت در استان البرز شرکت کردند، ادامه داد: این رویداد با همافزایی دستگاههای مختلف استان برگزار شد.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری البرز اضافه کرد: این رویداد به همت دفتر امور بانوان، سازمان تبلیغات اسلامی، ستاد اجرایی حضرت امام خمینی (ره)، شهرداری کرج و دیگر دستگاهها برگزار شد و هدف آن آموزش و توانمندسازی افرادی بود که در حوزه جمعیت و خانواده فعال هستند.
وی با بیان این که این اقدامات اولین بار در کشور در استان البرز به وقوع پیوسته است، افزود: خروجی این برنامهها تجهیز و توانمندسازی کنشگران مردمی در حوزه جمعیت است تا بتوانند در راستای ارتقای نرخ باروری و کاهش چالشهای جمعیتی مؤثر واقع شوند.
مشاور استاندار البرز در ادامه به برخی اقدامات حمایتی از جمله طرحهای ستاد اجرایی حضرت امام خمینی (ره) و سازمان تبلیغات اسلامی اشاره کرد و گفت: طرحهایی همچون حمایت از ازدواجهای پایدار، تسهیلات برای خانوادههای نیازمند و کمک به فرزندآوری از جمله اقداماتی هستند که در این راستا در حال پیگیری و اجرایی شدن است.
وی همچنین به طرح “فتحان” که توسط وزارت کشور به استانها ابلاغ شده است، اشاره کرد و افزود: هدف این طرح، ارتقای نرخ باروری و جلوگیری از سقط جنین است که با همکاری دستگاههای مختلف و حمایت از خانوادهها، میتوانیم به نتایج مثبت و مطلوبی در این زمینه دست یابیم.
آقایی گفت: یکی از اقدامات مهم در استان البرز، راهاندازی مرکز مردمی “نفس” بوده است که به همت دانشگاه علوم پزشکی و گروههای مردمی فعال در حوزه جمعیت تأسیس شده و تاکنون اقدامات خوبی در زمینه جلوگیری از سقط جنین و حمایت از مادران باردار انجام داده است.
وی با تاکید بر اهمیت همافزایی دستگاهها و حمایتهای اجتماعی و فرهنگی از خانوادهها، بیان کرد: بیش از هر چیزی، لازم است که مردم خود در حل مشکلات و چالشهای جمعیتی مشارکت داشته باشند. برای رسیدن به اهداف بلند مدت در این حوزه، نقش مردم و کنشگران اجتماعی ضروری است.
استان البرز در زمان حاضر دارای سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر است.
منبع