به گزارش خبرنگار ایرنا، دکتر باقر لاریجانی روز سهشنبه در یازدهمین کنگره سالیانه اخلاق پزشکی ایران و هشتمین کنگره اخلاق پرستاری که در مرکز همایش های بین الملی رازی برگزار شد، اظهار داشت: این مفهوم از تمدن اسلامی و فرهنگ بومی کشور الهام گرفته و در دهههای اخیر بهطور جدی در برنامههای راهبردی حوزه سلامت گنجانده شده است.
وی با تأکید بر برنامه راهبردی کشور در زمینه اخلاق پزشکی بیان کرد: اخلاق پزشکی در ایران از دهه ۷۰ تاکنون پیشرفتهای قابلتوجهی داشته است. تدوین اولین راهنماهای پژوهشی، تأسیس مرکز تحقیقات اخلاق پزشکی و انتشار مجلات علمی از جمله دستاوردهای مهم این حوزه است.
رئیس یازدهمین کنگره سالیانه اخلاق پزشکی نقش شورای عالی اخلاق پزشکی را در ارتقای این حوزه، کلیدی دانست و افزود: شورای عالی اخلاق پزشکی که از دهههای گذشته با حضور بزرگان علمی آغاز به کار کرد، بستر مهمی برای هدایت اخلاق در پژوهش، آموزش و خدمات درمانی فراهم کرده است. هرچند در سالهای اخیر وقفههایی در فعالیت این شورا ایجاد شده، اما این نهاد نقش بنیادینی در ساماندهی این حوزه دارد.
به گفته دکتر لاریجانی، ایران در مقایسه با کشورهای منطقه از پیشرفتهای برجستهای در اخلاق پژوهش برخوردار است.
وی اظهار داشت: هیچ پژوهشی بر سوژههای انسانی یا حیوانی بدون عبور از کمیتههای اخلاقی مجاز نیست. این ساختار، قدمی بزرگ در تضمین اخلاق پژوهشی است. علاوه بر این، راهنماهای عمومی و اختصاصی متعددی تدوین شده که برای هر بند آن ساعتها کار کارشناسی صورت گرفته است.
رئیس یازدهمین کنگره سالیانه اخلاق پزشکی در ادامه به برخی چالشها مانند بدرفتاریهای علمی و ضعف در رعایت اصول علمی و اخلاقی اشاره کرد و بیان داشت: گزارشهایی که به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شده، نشان میدهد که چالشهایی در این زمینه وجود دارد. بنابراین توجه ویژه به این موارد برای حفظ جایگاه ایران در حوزه اخلاق پزشکی ضروری است.
لاریجانی از انتشار نسخه سوم کتاب ملاحظات اخلاق پزشکی خبر داد و افزود: این کتاب، که با بازبینیهای مکرر بهروزرسانی شده، گامی موثر در تأمین منابع آموزشی برای اساتید و دانشجویان است.
توسعه اخلاق بومی و بینالمللی
وی در ادامه با اشاره به اهمیت رویکرد بومی در اخلاق پزشکی گفت: توسعه علم اخلاق زیستی مبتنی بر تفکر اسلامی، بدون نفی اصول سکولار، یک رویکرد کلیدی در کشور است. این رویکرد با تأکید بر مشترکات علمی و فرهنگی میتواند جایگاه ایران را در این حوزه تقویت کند.
رئیس یازدهمین کنگره سالیانه اخلاق پزشکی اظهار داشت: در کنار توسعه داخلی، ارتباط با سازمانهایی مانند WHO و یونسکو و همچنین انتشار مقالات و راهنماهای علمی به زبانهای مختلف، میتواند زمینه ارتقای بینالمللی اخلاق پزشکی ایران را فراهم کند.
لاریجانی اضافه کرد:با تدوین و اجرای برنامههای راهبردی جدید، تقویت ارتباطات بینالمللی و بهروزرسانی مداوم منابع و راهنماها، ایران میتواند جایگاه خود را بهعنوان یکی از کشورهای پیشرو در حوزه اخلاق پزشکی تثبیت کند.
منبع