به گزارش ایرنا، آذربایجان غربی استانی با اقتصاد متکی به کشاورزی و تا حدودی اندک صنعت، تجارت و در سالهای اخیر معدن است که سرمایه گذاران در این بخشها برای تاثیر گذاری مثبت در زندگی روزمره مردم و ارتقای معیشت آنان در این نقطه مرزی و ماندن در بازار کسب کسب و کار رقابتی نیازمند حمایت و همچنین فعالیت در قالب زنجیره های تولید هستند.
از سویی دیگر فراهم کردن زمینه های سرمایه گذاری به رغم تلاش های انجام شده و تشکیل مرکز سرمایه گذاری همچنان در پیچ و خم بورو کراسی های اداری در این منطقه و عدم همکاری بانکها با سرمایه گذاران مسکوت مانده است.
نباید فراموش کرد سرمایه گذاران معدود جذب شده در آذربایجان غربی به قدری در میان چالشها و سنگ اندازی های برخی مدیران استانی آشفته و گاهی درمانده می شوند که عاقبت پس از مدتی دوندگی ترجیح می دهند تا به جای طی روال بی نتیجه انصراف داده و راهی استانهایی چون آذربایجان شرقی، اردبیل و اصفهان و سایر نقاط کشور شوند.
وجود مشکلاتی در تامین زمین، سپس در تامین زیرساختهایی چون برق، آب و گاز از چالشهایی است که سرمایه گذاران همواره با آن دست به گریبان بوده اند و در نشستهای مختلف با مسوولان استانی خواستار رفع این چالشها و موانع شده اند.
این چنین چالشها و کمبود ها و بی توجهی ها به فعالان اقتصادی و علاقمندان به سرمایه گذاری باعث شده تا خام فروشی رونق گرفته و منابع بسیاری از هلدینگهای فعال در منطقه و شرکتهای سرمایه گذار به تدریج به مرکز کشور گسیل شود و سهم این منطقه از عایدات اندک این بخش به صفر نزدیک شود.
این بی توجهی و موانع موجود در مسیر تولید باعث شده تا مزیتهای استانی در بخش صنعت، معدن و تجارت استان همچنان مغفول واقع شده و نیازمند به یک بازنگری جدی توسط دولت چهاردهم و مدیران این حوزه باشد.
در این میان نبایداز کنار عدم همکاری بانکهای استان از پرداخت تسهیلات در بخش تولیدی و اقتصاد و گلایه مندیهای فراوان سرمایه گذاران واحد های تولیدی هم به راحتی عبور کرد و این بخش نیز نیازمند یک تلنگر از سوی سیاستگذاران است.
بخش کشاورزی تا حدودی در این میان از بخش صنعت و معدن و تجارت شرایطی مطلوب تر دارد و وجود زنجیره سیب و طیور و تا حدودی چغندر قند در آذربایجان غربی یکی از نقاط قوتی است که در این منطقه باعث شده تا کشاورزان و فعالان بخش طیور هم به موقع محصولات خود را بازار رسانی کنند و هم هزینه های تولیدی شان به طور چشمگیری کاهش یابد.
هر چند که کمبود منابع آب و خاک و عدم بهره وری، خرده مالکی، کشاورزی سنتی و دانش بنیان نبودن، کم سوادی بهره برداران و نبود خطوط ریلی باری و هوایی برای بازاررسانی محصولات نیز از چالشهایی است نمی توان به سادگی از کنار آن عبور کرد.
کمبود زیرساختها مشکل اصلی سرمایه گذاری در آذربایجان غربی
یکی از سرمایه گذاران در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: مدتها در زمینه عدم واگذاری زیرساختهایی مثل گاز و برق در شهرک صنعتی ارومیه با مشکل مواجه بودیم که عاقبت بعد از کلی دوندگی از طریق دادگستری استان و کمیته حمایت قضایی موفق شدیم تا به نتیجه برسیم و اگر موفق نمی شدیم منصرف شده و به استان های همجوار میرفتیم.
سرمایه گذار دیگری نیز در این باره گفت: در زمینه تغییر کاربری زمین مدتها با شهرداری ارومیه مشکل داشتم که به علت علاقه به سرمایه گذاری در زادگاه مادری بعد از ماهها معطلی عاقبت به طرح قضیه در دادگستری متوسل شدیم تا نتیجه بگیریم.
یکی از بانوان فعال در صنعت فولاد هم در این باره گفت: سالها پیش همسرم فوت شد و بانکها بقدری به سمت ما هجمه آوردند که تنها کارخانه فولادسازی در این شهرستان تعطیل شد و امروز از مسوولان استانی خواستار رفع موانع موجود و بازگشت به چرخه تولید هستیم.
دادگستری نگاهی مساله محور به مساله سرمایه گذاری و تولید دارد
رییس کل دادگستری استان آذربایجان غربی در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: دادگستری در راستای حمایت از اشتغال، رونق تولید و سرمایه گذاری همواره در کنار صنعتگران و سرمایه گذاران بوده و نگاهی مساله محور به مسایل داشته است.
ناصر عتباتی اظهار کرد: در سالهای اخیر که کمیته حمایت قضایی در استان شروع بکار کرده است با بیش از ۵۰ جلسه، ۲۴۶ مصوبه و ۲۴۲ بازدید از واحد های تولیدی و اجرایی شدن ۹۹ درصد مصوبات زمینه ایجاد اشتغال و یا بازگشت به کار ۱۳ هزار نفر رقم خورده است.
وی افزود: بخشی از آسیبهای اجتماعی معیشت محور و اقتصاد محور است و تقویت این بخش موجب رفع بسیاری از مشکلات و حل آسیبها می شود.
وی بیان کرد: یکی از مهمترین دغدغه های خانوادهها توسعه اشتغال و رشد و رونق اقتصادی است که میتواند گره گشای بسیاری از مشکلات باشد.
وی اضافه کرد: عقب ماندگیهایی که در سالهای گذشته بوده با همکاری و کمک همه برطرف می شود ما چیزی فراتر از سهم و ظرفیت استان نمیخواهیم و این را از استاندار آذربایجان غربی به نگاهی اشتغال آفرین دارند، می طلبیم.
رییس کل دادگستری آذربایجان غربی اضافه کرد: کمیته حمایت اجتماعی و سرمایه گذاری در استان فعال است که ظرفیتهای خوبی وجود دارد و پا به پای مجموعه مدیریت اجرایی استان حرکت خواهیم کرد.
عتباتی اظهار کرد: امسال ۲۵مورد بازدید از واحد های تولیدی و صنعتی دارای مشکل داشتیم و با همکاری مدیران دولتی و بخش قضایی تلاش شده مشکلات حل و موانع رفع شود.
استاندار آذربایجان غربی که حدود ۴۰ روز است سکان مدیریتی، هدایت و راهبری در این استان را به دست گرفته است مشکل جدی در این زمینه را احصا کرده است و در این مدت با نشستهای متعدد با بخش صنعت، معدن و تجارت، بانکها، کشاورزی و سرمایه گذاران بر موضوع رونق سرمایه گذاری تاکید دارد.
امنیت مهمترین مولفه برای توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری است
رضا رحمانی در این باره معتقد است: امنیت مهمترین مولفه در رونق اقتصادی یک منطقه و زیرساختها و پتانسیلهای نیز از دیگر عوامل اثرگذار در این زمینه است که این استان در زمینه امنیت در ردیف پنج استان اول کشور و از نظر پتانسیلها با دارا بودن اب و هوای مساعد و اراضی کشاورزی، معادن مختلف و هم مرزی با سه کشور ترکیه ، عراق و جمهوری خود مختار نخجوان در ردیف های نخست است.
استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه به رغم اتفاقات گذشته که منطقه را تحت الشعاع قرار داده بود هم اکنون هیچ مشکل امنیتی در این منطقه وجود ندارد، گفت: سرمایه گذاران داخلی و ایرانیان مقیم خارج از کشور برای سرمایه گذاری در این استان اعلام امادگی کرده اند.
وی اضافه کرد: در حوزه مرز امروز شاهد استقبال بسیاری از سرمایه گذاران از سرمایه گذاری هستیم و درخواستهای بسیاری دریافت شده است.
رحمانی گفت: اکتشافات معدنی مطلوبی در استان انجام شده و ذخایر جدیدی کشف شده که بیشتر از حد تصور بوده و لازم است هر چه زودتر بهرهبرداریهای از این معادن آغاز شود و مردم از مزایای آن بهره مند شوند.
رونق تجارت مرزی از اولویتهای دولت در اذربایجان غربی است
استاندار آذربایجان افزود: مرزها و توسعه تجارت مرزی در اولویت بوده و سعی داریم مردم این پیشرفت و تحولات را در زندگی خود احساس کنند.
وی با اشاره به اینکه دولت از تمام پیشنهادات و مصوبات که منتهی به پیشرفت منطقه و افزایش درآمد سرانه شود، حمایت میکند، اظهار کرد: ثبات در کارهای اقتصادی نقش مهمی ایفا می کند و باید در این باره برنامه ریزی های لازم از سوی نهادهای مسوول صورت گیرد.
استاندار آذربایجان غربی ادامه داد: اصل بر تسهیل امور در سرمایه گذاری ها و همچنین امور شهروندان بوده و باید از نگاههای تنگ نظرانه پرهیز شود.
رحمانی با بیان اینکه این استان دارای ظرفیتهای بسیاری در بخش های صنعتی، کشاورزی و بازرگانی است، اضافه کرد: در دو هفته اخیر دو نشست بین بخش خصوصی و دولت در استان برگزار شده است چرا که گذر منطقه از مشکلات و عقب ماندگیها مشارکت بخش خصوصی را میطلبد.
وی با اشاره به اینکه ۲درصد از صادرات آذربایجان غربی را کشاورزی، صنایع دستی و فرش به خود اختصاص داده است، گفت: صنایع دستی یک ظرفیت مغفول در بخش اقتصادی است و نیازمند احصا و احیای پتانسیل های موجود در این زمینه هستیم.
رحمانی افزود: نمایندگان استان نقش اثر گذاری در مجلس دارند و لازم است مسایل موجود شناسایی، احصا و به نمایندگان جهت پیگیری منتقل شود.
مهارت و اهلیت سرمایه گذاران برای اجرای طرح های اقتصادی احصا می شود
استاندار آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه اهلیت سرمایه گذار برای اجرای طرح های مختلف به ویژه در حوزه اقتصادی و داشتن سرمایه مناسب باید احصا شود، ادامه داد: دیگر اقدام مهمی که فرمانداران باید در دستور کار قرار دهند، مانع زدایی از مسیر سرمایه گذاری است و این امر قابل قبول نیست که موانع دولتی و بروکراسی های اداری، مانع جذب بخش خصوصی برای توسعه هر منطقه باشد.
رحمانی تاکید کرد: متاسفانه در دوره های گذشته با برخی از سرمایه گذاران که صحبت می کردم، آنها اعلام می کردند که اجازه ندادند من در منطقه خودم فعالیت کنم که همین امر عاملی برای حضور این افراد دارای سرمایه های هنگفت در دیگر استان ها و حتی دیگر کشورها شده است.
وی گفت: باید توجه داشته باشیم که راه نجات آذربایجان غربی، تولید، سرمایه گذاری و استفاده از ظرفیت مرز و تجارت بین الملل است که باید از همه ظرفیت های این بخش استفاده بهینه کرد.
وی همچنین با اشاره به اینکه چندین شهرستان آذربایجان غربی با کشورهای ترکیه، عراق و نخجوان مرزهای طولانی دارند، افزود: باید این ظرفیت، خود را در زندگی مردم نشان دهد در حالی که تاکنون این گونه نبوده و شاهد جایگاه مرز در پیشرفت استان و ارتقای درآمد مردمی نبوده ایم.
استاندار آذربایجان غربی گفت: فرایند اعتمادسازی مقدمه ای مهم برای حضور سرمایه گذاران و رفع موانع تولید در راستای توسعه استان است که باید همگان در این مسیر گام بردارند.
ارتقای بهره وری از منابع اصلاح چرخه معیوب تولید از ملزومات است
استاندار آذربایجانغربی با اشاره به ظرفیت های قابل توجه بخش کشاورزی استان گفت: ارتقای بهره وری منابع مهمترین نیاز استفاده بهینه از این ظرفیت ها به شمار می رود.
رضا رحمانی با تاکید راه اندازی زنجیره های مختلف در بخش تولید افزود: عدم وجود زنجیره های تولید از مهمترین مسایل بخش تولید در این استان است که اگر راه اندازی شود از خام فروشی که مهمترین چالش آذربایجان غربی است جلوگیری می شود و عایدات کشاورزی و ارزش افزوده محصولات تولیدی افزایش می یابد.
وی با بیان اینکه این استان در بخش کشاورزی قابلیت کشت محصولات مختلف و پتانسیل های بالقوه بسیاری برای تولید انواع این محصولات را داردگفت: توسعه کشت با افزایش بهره وری در منابع مهمترین مسأله ای است که باید برای آن برنامه ریزی شود.
استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه حمایت از سرمایه گذاران بخش کشاورزی در اولویت است، اظهار کرد: این حمایتها باید با برنامه ریزی باشد تا نتایج بهینه ای داشته باشد که این امر موجب افزایش درآمد سرانه کشاورزان و مردم محلی می شود.
رحمانی با بیان اینکه مسوولان جهادکشاورزی باید برای رشد ارزش افزوده این بخش با تمام توان پای کار باشند، ادامه داد: نگاه به این بخش نگاهی رو به رشد و تکامل با زنجیره های ارزش است و توسعه آن در تمامی بخش ها پیگیری می شود.
وی گفت: به دنبال نگاهی واقع بینانه و تحولی به بخش های مختلف با تکمیل و راه اندازی زنجیره های ارزش هستیم و این رویکرد مورد توجه جدی دولت چهاردهم است.
وی افزود: پیگیری نهضت گلخانه ای نیز برای اشتغال زایی و بهره وری از منابع آب و خاک موجود لازم است و در این زمینه از دانش فنی بهره گرفته می شود.
زنجیره سیب درختی و طیور (مرغ )پتانسیلهای ویژه آذربایجان غربی در بخش کشاورزی است
رییس سازمان جهاد کشاورزی اذربایجان غربی با اشاره به اینکه زنجیره سیب درختی و طیور از مهمترین ظرفیتهای استان در بخش کشاورزی و مولفه ای در کاهش هزینه های تولید و بهره وری از منابع است گفت: هم اکنون در بخش سیب درختی سردخانه هاو کارخانه های تولید پوره و کنستانتره فعالیت چشمگیری دارند.
خسرو شهبازی با بیان اینکه بیش از ۷۵۰ مرغداری استان در قالب زنجیره ها فعال هستند اظهار کرد: از تولید تخم مرغ تا مرغ اجداد و جوجه اوری همه در قالب زنجیره ها قابل انجام است.
اشتغال زایی برای حدود ۹ هزار نفر در بخش صنایع تبدیلی و غذایی آذربایجان غربی
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: ۸۱۷ واحد در بخش صنایع تبدیلی و غذایی استان با پنج میلیون و ۴۷۶ هزار تن ظرفیت جذب سالانه فعالیت دارند که موجب اشتغال زایی برای هشت هزار و ۷۴۸ نفر شده است.
شهبازی افزود: تعداد سردخانه های آذربایجان غربی ۴۷۵ مورد است که یک میلیون و ۲۷۰ هزار تن ظرفیت اسمی این سردخانه هاست و سه هزار و ۳۲۰ نفر در این بخش مشغول به کار هستند.
وی بیان کرد: تعداد واحد های بسته بندی میوه تازه نیز ۵۴ واحد با ۳۲۰ هزار تن ظرفیت و یک هزار و ۸۹۰ فرصت شغلی است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی ادامه داد: در زمینه تولید خوراک دام، طیور و آبزیان هم در استان ۴۱ واحد فعالیت دارند که ظرفیت اسمی آنها نیز یک میلیون و ۷۲۰ هزار تن بوده و در سال ۲۹۶ نفر اشتغال ایجاد می کنند.
شهبازی اضافه کرد: حدود ۴۰ واحد پوره، کنسانتره و رب هم در این استان فعال است که ۳۲۶ هزار تن طرفیت تولید آنها بوده و ۴۸۰ نفر در این واحد ها مشغول هستند.
وی با بیان اینکه در بخش فرآوری گیاهان دارویی در استان نیز ۲۲ واحد فرآوری وجود دارد، اظهار کرد: این واحدها ۲۳ هزار تن سالانه تولید دارند و ۴۳۶ نفر در این بخش فعالیت می کنند.
وی با اشاره به فعالیت ۱۸ کارخانه آردسازی در استان گفت: در بخش بسته بندی عسل نیز ۱۵ واحد فعال در آذربایجان غربی وجود دارد که ظرفیت تولید آنها به ۹ هزار تن می رسد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی افزود: ۱۳ کشتارگاه طیور، ۹ واحد در زمینه تولید بذر گواهی شده، ۴۵ واحد تولیدی و بسته بندی خشکبار، کشمش، میوه خشک، آجیل و خرما پنج واحد تولید شیره میوه ۳۰۶ واحد در بخش لبنیات و ۱۲ واحد تولید کننده کود در استان وجود دارد.
به گزارش ایرنا آذربایجان غربی دارای زنجیره سیب درختی و زنجیره مرغ است که نقش بسیار مهمی در اشتغال زایی و ارتقای تولیدات و رونق آن داشته اند .
سالانه بیش از ۶.۵ میلیون تن انواع محصولات گلخانه ای در آذربایجان غربی تولید و روانه بازار می شود.
این استان با سه کشور همسایه ترکیه، عراق و جمهوری خودمختار نخجوان دارای ۹۷۰ کیلومتر مرز مشترک است که با وجود چندین پایانه مرزی ظرفیتی بی نظیر در ترانزیت بین الملل و تردد مسافران دارد.
منبع