به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، بهزاد حیدری رتبه اول کشور در رشته پرورش زنبور عسل و محمد شاهنده رتبه اول کشور در رشته پرورش شتر از شهرستان پارسآباد قرار است در جریان سی و هشتمین دوره معرفی و تجلیل از برگزیدگان ملی بخش کشاورزی و با حضور دکتر مسعود پزشکیان رییس جمهوری اسلامی ایران در مرکز همایشهای بینالمللی تهران مورد تجلیل قرار گیرند.
حیدری زنبوردار نمونه کشوری اهل شهرستان پارس آباد که فعالیت مستمر و جدی در زمینه آموزش علمی و عملی و تولید و انتشار محتوای آموزشی و ترویجی در حوزه تخصصی زنبور عسل و به خصوص پرورش ملکه زنبور عسل دارد، بر اساس اقدامات اساسی در آموزش، ترویج، تکثیر و اصلاح نژاد زنبور عسل داشته و بر اساس این شاخص ها به عنوان نمونه کشوری انتخاب شده است.
وی که در مدت ۱۵ سال فعالیت زنبورداری مشغول به کار است، در زمینه تولید عسل از نژادهای زنبور عسل ایرانی و خارجی و نیز تولید ژل رویال، گرده گل و زهر زنبورعسل فعالیت دارد و در کنار آن، علاوه بر ایجاد ایستگاه اصلاح نژاد زنبور عسل در زنبورستان خود، به صورت خودجوش، در زمینه انتقال تجارب و اطلاعات نوین زنبورداری به زنبورداران داخل کشور هم فعالیت می کند.
حیدری یکی از یک هزار و ۵۳۳ زنبوردار فعال استان اردبیل که در کنار سایر تولید کنندگان این بخش، امسال بیش از ۱۰ هزار و ۲۹۵ تن عسل تولید و روانه بازار مصرف کردند.
استان اردبیل تعداد ۵۱۳ هزار کلنی زنبور عسل دارد که میانگین تولید هر کندوی عسل مدرن ۲۰.۲ کیلوگرم و هر کندوی سنتی نیز ۷.۸ کیلوگرم است.
زنبورداران استان اردبیل در یک سال گذشته علاوه بر عسل، بیش از یک هزار و ۵۸۵ کیلوگرم گرده گل، ۱۶ هزار و ۵۸۶ کیلوگرم موم، یک هزار و ۱۶۲ کیلوگرم برهموم و ۲۶۳ گرم زهر زنبور عسل که اغلب استفاده دارویی دارد، تولید کردند.
عسل تولید شده در استان اردبیل معروف به سبلان از جمله محصولات مرغوب و با کیفیت تولیدات کشاورزی در ایران به شمار می رود که با نام «عسل سبلان» به ثبت جهانی رسیده و جزو با کیفیتترین محصولات تولیدی و عرضه شده حوزه کشاورزی است.
شاهنده رتبه اول کشور در رشته پرورش شتر از شهرستان پارسآباد نیز که در زمینه آموزش پرورش دهندگان شتر دوکوهانه مغان به عنوان گونه در معرض انقراض در حال فعالیت است، در حال پرورش و نگهداری ۱۱ نفر شتر دوکوهانه مغان است.
وی همچنین در اجرای طرح تحقیقی و ترویجی پرورش و تکثیر شتر دوکوهانه مغان با وزارت جهاد کشاورزی همکاری دارد و اقدامات اساسی در زمینه تولید و تکثیر شترهای مولد گله، مبارزه با بیماریهای انگلی این گونه و نیز بارورسازی، جفتگیری و تولید شتر نر و ماده ممتاز در منطقه به همراه انجام عملیات اصلاح نژاد، تنظیم تعادل دام و مرتع، اجرای برنامه واکسیناسیون گله، ثبت و مستندسازی واحد شترداری فعالیت دارد.
شاهنده که ۲۵ سال است در روستای تکله شهرستان پارس آباد مغان در زمینه دامداری، پرورش شتر دوکوهانه و کشاورزی فعالیت دارد، علاوه بر مشارکت در طرحهای ترویجی و آموزش شترداران مغان، همکار سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد(فائو) و وزارت جهاد کشاورزی ایران در زمینه حراست از گونه در حال انقراض شتر دوکوهانه مغان است.
شتر دوکوهانه مغان که این فعال بخش کشاورزی مشغول پرورش ان است، گونه در معرض تهدیدی محسوب میشود که اقدامات احیای جمعیت این گونه حیوانی نادر توسط سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهر جعفرآباد جریان دارد و جمعیت آن به ۳۰۰ نفر رسیده است.
آخرین جمعیت شتر دوکوهانه مغان به طور مختص تنها در شمال استان اردبیل پرورش داده میشود و طی سالهای گذشته به علت به علت کاهش جمعیت و خطر انقراض در فهرست جمعیت دامی مورد حمایت وزارت جهاد کشاورزی و سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد(فائو) قرار گرفته است.
منطقه مغان آخرین زیستگاه و به عنوان ذخیرهگاه ژنتیکی شتر دوکوهانه به شمار می رود که تعداد کمی از آنها به جای مانده و افراد کمی از جمله محمد شاهنده در پرورش و تکثیر این گونه فعالیت دارند.
این گونه نادر شتر در سالهای نه چندان دور در بین عشایر جهت کوچ و حمل و نقل اثاث عشایر از ییلاق به قشلاق و برعکس نگهداری و استفاده می شد ولی در سالهای گذشته با تغییر سبک زندگی عشایری و ماشینی شدن کوچ، جایگاه قبلی خود را از دست داد.
با ادامه این روند، جمعیت نسل حیوان منحصر به فرد شتر دوکوهانه به تدریج در سطح استان اردبیل و آذربایجان شرقی از حدود ۷۰ هزار نفر در دهه ۵۰ شمسی کاهش یافته و در آستانه انقراض قرار گرفت به طوری که در اوایل دهه ۷۰، تعداد این گونه شتر به حدود ۷۰ نفر رسید.
هم اکنون در کل استان اردبیل در مجموع حدود ۳۰۰ نفر از این گونه شتر نگهداری میشود که ۱۹۰ نفر آن توسط اهالی منطقه از جمله محمد شاهنده و ۱۱۰ نفر نیز در ۲ ایستگاه حاکمیتی پرورش شتر دوکوهانه پرورش داده میشود.
۱۸ نفر در سطح استان اردبیل پرورش دهنده شتر دوکوهانه هستند که در مجموع نزدیک ۲۰۰ نفر شتر دوکوهانه در اختیار دارند و اغلب آنها یک یا دو نفر شتر نگهداری میکنند و محمد شاهنده با ۱۱ نفر شتر، بزرگترین گله این کوهه را در اختیار دارد.
استان اردبیل با ۱۸ هزار کیلومتر مربع وسعت معادل ۱.۰۹ درصد از مساحت کل کشور ایران، با تولید سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصول کشاورزی، چهار درصد تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
۴۳.۶ درصد از مساحت استان اردبیل شامل ۸۱۷ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ۵۰.۴ درصد معادل ۹۴۹ هزار هکتار مرتع، ۳.۵ درصد برابر با ۶۳ هزار هکتار جنگل و مابقی نیز مربوط به سایر کاربریهاست.
این استان با تولید حدود ۵۸۰ هزار تن گندم، ۸۵۰ هزار تن سیب زمینی و ۴۵۰ هزار تن انواع محصولات باغی، سهم عمدهای در تامین نیاز کشور به محصولات کشاورزی را دارد.
۷۵۰ هزار هکتار از اراضی استان اردبیل کشت میشود که ۲۷۰ هزار هکتار آن اراضی آبی و ۴۸۰ هزار هکتار نیز جزو اراضی دیم است.
منبع