به گزارش ایرنا، شاخصه مهم شهرستانهای غرب استان تهران از دیرباز با اتیکت ریه پایتخت همواره در ذهنها جای گرفته است که باغهای انبوه و سرسبز و میوه آن در تمام کشور جایگاه خود را دارد این شهرستان به واسطه رودخانه کرج و رودخانههای منشعب از آن نقش جلگهای کوچکی را در استان تهران ایفا میکند که قطعاً خشکسالیهای اخیر آن را با بحرانهای متعددی روبرو کردهاست.
چالش کمبود آب در کشورمان بیشتر گریبان گیر مناطقی است که جمعیت در آنها متمرکز شده است و این ظرفیت قطعاً نیازمند بسیاری از نیازهای اولیه به خصوص آب آشامیدنی است که باید تامین گردد و در این بین چاه های زیرزمینی در غرب استان تهران سالهااست که نقش تامین کننده آب آشامیدنی ساکنان این منطقه را برعهده دارد که تیجه آن خشکی تعداد قابل توجهی چاه آب است.
معاون بهرهبرداری آبفای غرب استان تهران نیز با بیان این موضوع و اعلام هشدار به مردم اظهار داشت: مصرف بهینه توسط شهروندان به شکل فزایندهای میتواند این بحران را مدیریت کند و سالهاست از رسانههای مختلف به مردم تذکر داده میشود اما آیا مردم میتوانند آن را اجرایی نمایند؟
محمدرضا شمسایی فر افزود: در سالهای اخیر با مصرف و استحصال شدید آب از سفره های زیرزمینی باعث شده که در عمق ۳۰۰ متری به دنبال آب باشیم و این موضوع شرایط سختی را در آینده هشدار میدهد که همه شهروندان باید با صرفهجویی در مواجه شدن با این چالش و رفع آن دست به دست هم دهند این در حالی است که چند سال پیش برای سیدن آب تنها کافی بود به عمق ۱۵۰ متر برسیم.
این مسئول خاطرنشان کرد: استفاده نکردن از پمپ های کششی، ایجاد و ارتقای مخازن ذخیره اولین نکته و گام برای توزیع عادلانه آب آشامیدنی در شهرها است و از مردم غرب استان انتظار داریم مصارف غیر ضروری را قطع و صرفه جویی را همواره مد نظر قرار دهند.
حال سئوال اینجاست چرا شهروندان به ویژه در استان تهران در مصرف بهینه آب صرفه جویی لازم را ندارند.
محمد صادق معتمدیان استاندار تهران نیز یکی از ابر چالشهای حوزه آب استان تهران را بحث تامین آب آشامیدنی و مصرف بهینه آن میداند و براین باور است که در حوزه آب نیازمند ریل گذاری جدیدی هستیم تا با کارگروه های تخصصی در جهت ایجاد سند سازگاری برای استانهای همجوار تدوین کنیم و بازنگری کلی در این حوزه جهت برون رفت از تنش آبی و خاکی نیازمند است و باید به سمتی برویم که سامانه های نوین آبرسانی در تهران ریل گذاری گردد.
وی افزود: هم اکنون در سدهای تامین آب استان تهران ۱۹ درصد ذخیره وجود دارد که به دلایل عدم بارندگی و مصرف بالا این مهم منجر شده است که اگر سد طالقان را نیز از آن کم کنیم تنها ۹ درصد ذخیره داریم، لذا اگر بارش نداشته باشیم تابستان بسیار سختی را در استان تهران سپری خواهیم کرد ضمن آنکه سه ابر پروژه نیز از غرب و شرق در اولویت کار دولت قرار گرفته تا بتوانیم این بحران را مدیریت کنیم.
استاندار تهران ادامه داد: البته در طرح جامع آبرسانی به تهران موسوم به (طرح حضرت قمر بنی هاشم ) بنا داریم راه حل اساسی و پایدار را در حوزه پدافند غیرعامل شبکه آبرسانی تهران به اجرا درآوریم تا با کاهش اتکا به منابع زیرزمینی در راستای برون رفت از این شرایط اقدام کنیم.
طرح رینگ پیرامونی تهران به طول ۱۷۱ کیلومتر شامل، ساخت پنج مخزن بتنی، حفر ۳۹ حلقه چاه و اجرای ۱۰ کیلومتر تایپ جکینگ به عنوان بخشی از این طرح جامع هم اکنون در حال اجرا است و طبق آخرین گزارشات خط انتقال آب این پروژه با پیشرفت ۸۰ درصدی تا پاییز سال جاری ۱۰۰ کیلومتر از این طرح به اجرا در آمده است.
سجاد برنجی فرماندار شهرستان شهریار در تشریح این موضوع اظهار داشت: با شرایط فعلی باید اهتمام ویژهای انجام گیرد تا در تابستان آینده که نیمی از سال هنوز با آن فاصله داریم با مشکل مواجه نشویم.
وی همچنین از خارج شدن ۱۴۰۳ ساعت تولید آب در پیک مصرف تابستان سال جاری خبر داد و افزود: سال آینده قطعاً در صورت مدیریت نکردن، قطعی آب بسیار بیشتر از این میزان خواهد بود که البته استفاده از پساب فاضلاب از تصفیه خانهها برای آبیاری فضای سبز راهکار بسیار خوبی در این راستا است این در حالی است که امسال به دلیل بحرانهای کم آبی و قطعیهای مکرر آب مسئولان حتی چاههای کشاورزی را وارد مدار آب کردند.
برنجی اضافه کرد: امروز باید بدانیم بحران آب واژه غریبی نیست و سالها است که صاحب نظران از جنگ آب در آینده خبر میدهند و این موضوعی است که میتواند از امروز آن را مدیریت کرده تا آینده با آن روبرو نشویم.
خطر کم آبی آنچنان جدی است که اگر مردم آن را به وضوح حس نکنند قطعاً چالشهای جدی برای ایران بزرگ ما به ویژه پایتخت ایجاد می کند که آیندگان آن را شاهد خواهند بود لذا قطعاً نباید این چالش را مانند آلودگی هوا که از سال ۱۳۸۱ به صورت جدی در تهران آغاز شد مسئولین رها کنند و مردم نیز باید همراه مسئولین در جهت مرتفع شدن و برون رفت از آن اقدام کنند.
هرچند که باید دست به دعا شویم و خداوند مثل همیشه رحمی به بندگانش کند و باران رحمتش را ارزانی ما دارد.
شهرستان شهریار در غرب استان تهران و دارای هفت شهر فردوسیه، شهریار، باغستان، اندیشه، وحیدیه، شاهد شهر و صباشهر است.
شرکت آب و فاضلاب غرب استان تهران با ۱۰ شهر و ۸۱ روستا به وسعت ۱۱۶ میلیون و ۶۰ هزار متر مربع شامل شهرستانهای قدس با سه روستا، شهریار با ۲۸ روستا و ملارد با ۵۰ روستا هم چنین شامل شهرهای صفادشت، صباشهر، وحیدیه، فردوسیه ، باغستان ،شاهد شهر و اندیشه را با جمعیتی بالغ بر یک میلیون و۵۰۰ هزار نفر تحت پوشش قرار می دهد.
منبع