به گزارش ایکنا؛ تورق برگهای تقویم آخرین هفته و روزهای پایانی دی ماه و قرار گرفتن در آستانه ماه بهمن که همواره همسو و همدل با جشنهای انقلاب در ساحتهای مختلف عرصه فرهنگ و هنر است، بخش اعظمی از رویدادهای حوزه فرهنگ و ادب طی هفته سپری شده را بر بلندای رویدادهای مرتبط با جشنوارههای ادبی برای پاسداشت جشن پیروزی انقلاب استوار ساخت.
همچنین گذار و گذر از فعالیت چهارماهه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای تحقق محورهای کلان این وزارتخانه از آغاز فعالیت دولت چهاردهم تا به امروز، طی نشستی رسانهای به میزبانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و پاسخگویی او به خیل پرسشهای خبرنگاران بخشی دیگر از رخدادهای مهم عرصه فرهنگ و ادب را طی هفته جاری به نام خود رقم زد.
از دیگر رویدادها، رخدادها و اتفاقهای خبری آخرین هفته سپری شده دی میتوان به تیترهایی چون ممیز باید در دسترس باشد نه در پستو؛ ستایش شجاعت و سخنوری حضرت علی(ع) در آفریقا؛ شکوه مدح امام علی(ع) نزد شاعران سنی مذهب؛ نهضت جنگل مبارزهای جهانی علیه سلطه بیگانگان؛ ناممکن بودن اندیشیدن به نور در تاریکی مطلق؛ ادبیات؛ شناسنامه هویت فرهنگی ایرانی در جهان؛ ابراز همدردی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با مردم لسآنجلس؛ انتصاب یازده مدیر زن در کتابخانه ملی ایران؛ اعتبار و احترام بالای ارامنه نزد جامعه ایرانی؛ میزبانی هیات علمی شعر فجر از ایران کوچک و ثبت ۹۶۵ هزار مشارکت در جشنواره کتابخوانی رضوی اشاره کرد.
در ادامه گزیدهای از این رخدادها و رویدادهای خبری ایکنا در هفته جاری ارائه شده است.
میز باید در دسترس باشد نه در پستو
نخستین نشست خبری سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت چهاردهم برای تشریح فعالیت چهارماهه وی بر مسند این وزارتخانه، ۲۳ دی در مجموعه باغ زیبای وزارتخانه برگزار شد.
صالحی در بخشی از تشریح سیاستهای کلان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تاکید بر لزوم شفافیت در عرصه مدیریت فرهنگ و هنر تصریح کرد: امروز اگر تلاش کنیم پشت دیوار شیشهای قرار بگیریم، روایت ما صادقانه خواهد بود. امروز شیشهها از دیوارها ایمنتر هستند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به پرسشهای ایکنا با بیان آنکه در حوزه نظارت و ارزشیابی تاکید داریم که ممیز باید در دسترس باشد نه در پستو، گفت: با نهایت وفاق مشکل ممنوعیت بیش از نیمی از فعالیت هنرمندان را در تعامل با نهادهای امنیتی و قضایی برطرف کردیم و مابقی نیز به سرعت انجام خواهد شد.
متن کامل و گزارش مشروح این نشست خبری برای مطالعه در اینجا قابل دسترسی است.
ستایش شجاعت و سخنوری حضرت علی(ع) در آفریقا
نشست ادبی «مولود کعبه» به مناسبت میلاد با سعادت حضرت مولی الموحدین امام علی(ع)، ۲۳ دی، با حضور جمعی از اهالی اندیشه و فرهنگ کشورهای ایران، هند، پاکستان، افغانستان و نیجریه با اجرای سیدمسعود علویتبار به میزبانی گروه بینالمللی هندیران برگزار شد.
«صادق علی موسی» شاعر و پژوهشگر فلسفه از کشور نیجریه در بخشی از این نشست گفت: حضرت علی(ع) در نزد مسلمانان آفریقا مانند سرچشمه آبی زلال و زاینده است که جویبارهای شجاعت، علم و دانش، سخنوری، حکمت، دین و ایمان، صلابت و جوانمردی از آن سرچشمه میگیرند.
وی افزود: حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) در ابعاد مختلف شخصیتی و وجودی نزد مسلمانان آفریقا، به عنوان بهترین الگو شناخته میشود و از ایشان بیشتر با عناوین القابی مثل قهرمان، فاتح خیبر و القابی از این دست یاد میکنند.
متن کامل نشست ادبی «مولود کعبه» و سخنان مهمانان بینالمللی این رویداد در اینجا قابل دسترسی و مطالعه است.
شکوه مدح امام علی(ع) نزد شاعران سنی مذهب
مراسم رونمایی از چاپ سوم «علینامه» به مناسبت میلاد امیرالمؤمنین علی(ع)، ۲۲ دی در قالب یکصدوهشتادویکمین نشست مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب با حضور چهار کارشناس به شکل حضوری و برخط برگزار شد.
رضا بیات؛ مدرس دانشگاه و مصحح «علینامه» در این مراسم با تأکید بر این نکته که مدح امام علی(ع) در شعر فارسی و حتی نزد شاعران سنی مذهب امری آشکار است، تصریح کرد: طرح مباحثی در خصوص روند حرکت شیعه در ایران و ریشهدار بودن تشیع در ایران مؤید این نکته است که ترویج این نگرش در کشورمان دارای عقبه فرهنگی و نه سیاسی است.
برای دسترسی به مشروح گزارش این مراسم رونمایی و مرور سخنان مهمانان داخلی و خارجی این نشست میتوانید به اینجا مراجعه کنید.
نهضت جنگل مبارزهای جهانی علیه سلطه بیگانگان
بیستوپنجمین نشست «صد کتاب ماندگار قرن» به بررسی کتاب «میرزا کوچک خان، سردار جنگل» تألیف ابراهیم رضازاده فخرایی اختصاص یافت.
در این نشست که با حضور علی امیری، پژوهشگر و گیلانشناس و هومن یوسفدهی، پژوهشگر تاریخ و ادبیات؛ در سالن فرهنگ سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد، به تحلیل ابعاد مختلف نهضت جنگل، تاریخنگاری آن و شخصیتهای مؤثر در قیام پرداخته شد.
هومن یوسفدهی؛ پژوهشگر تاریخ و ادبیات در نشست نقد و بررسی کتاب «میرزا کوچک خان، سردار جنگل» تصریح کرد: ماهیت ملی و فراملی نهضت جنگل، از جمله تفاوتهای اساسی آن با دیگر قیامهاست. نهضت جنگل نه تنها در پی آزادی ایران بود، بلکه به نوعی مبارزهای جهانی علیه سلطه بیگانگان به شمار میرفت.
برای مطالعه آنچه در این نشست ادبی از سلسله نشستهای صد کتاب ماندگار قرن گذشت میتوانید به اینجا مراجعه کنید.
ناممکن بودن اندیشیدن به نور در تاریکی مطلق
ابراهیم حسنبیگی؛ نویسنده، برگزیده ۲۰ سال داستاننویسی انقلاب و دفاع مقدس از داوران نهمین کنگره ملی شعر و داستان ایثار درباره شیوه جریانسازی فرهنگی در حوزه آثار منبعث از حماسه هشت سال دفاع مقدس گفت: جشنوارهها و کنگرهها بهتنهایی کفایت نمیکنند. این رویدادهای فرهنگی در حد تلنگر و یادآوری عمل میکنند و نسل جوان هم چندان این سوسو را نمیبیند و به سمت چنین کنگرههایی نمیآید.
وی همچنین تصریح کرد: از سوی دیگر عوامل بازدارندهای در جامعه وجود دارد مثل مشکلات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و نارضایتی عمومی از شرایط جامعه که فرصت و مجالی برای کارهای فرهنگی نمیدهد. وقتی شما در تاریکی مطلق قرار بگیرید نمیتوانید به نور فکر کنید، حس میکنید تمام هستی تاریک است.
ادبیات؛ شناسنامه هویت فرهنگی ایرانی در جهان
نخستین جلسه هیات امنای خانه کتاب و ادبیات ایران در دولت چهاردهم با حضور سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
صالحی در این جلسه با تبریکِ میلادِ مولای متقیان حضرت علی(ع)، گفت: کتاب ماده تمدن بوده و هر وقت این ماده فعال باشد تمدن متصل به آن ماده نیز فعال است و هر زمان که این ماده فرو بریزد تمدن آن نیز به هم میریزد و باید در نظر داشت مسئولیت جمع حاضر حفظ کتاب یعنی همان ماده تمدن است.
وی تاکید کرد: تاکید کرد: ایران اگر ادبیات نداشته باشد، ایران نیست و همه جهان ما را با ادبیات میشناسند.
مشروح نخستین جلسه هیات امنای خانه کتاب و ادبیات ایران در دور جدید فعالیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت چهاردهم در اینجا قابل دسترسی و مطالعه است.
ابراز همدردی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با مردم لس آنجلس
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با انتشار پیامی در شبکه ایکس با مردم لسآنجلس و آتشسوزی گسترده این شهر ابراز همدردی کرد.
سیدعباس صالحی در این پیام چنین نوشته است: «درد انسان در هر نقطه کره خاک، رنج آدمیت است و به میزان همدردی، گوهر انسانی معنا پیدا میکند. همنوایی با مردم غزه و اشک و سوگ بر کشتار هزاران کودک از این گوهر برخاست و همدردی با آتشزدگان کالیفرنیا نیز با همین منطق است، گرچه با عمق و دامنهای بس متفاوت! انسانیت را از یاد نبریم.»
انتصاب یازده مدیر زن در کتابخانه ملی ایران
غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، 11 تن از بانوان متخصص این سازمان به سمتهای مدیریتی منصوب شدند.
این انتصابات بخشی از تلاشهای این سازمان برای افزایش حضور و نقشآفرینی زنان در حوزههای مدیریتی و اجرایی است و گامی مؤثر در جهت ارتقای عملکرد سازمانی در تمامی سطوح است.
اعتبار و احترام بالای ارامنه نزد جامعه ایرانی
محسن جوادی، سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ایوب دهقانکار، مشاور علمی، فرهنگی و مدیریتی معاون امور فرهنگی، علیرضا نوریزاده، سرپرست مجامع، تشکلها و فعالیتهای فرهنگی و دیگران مدیران و کارمندان این معاونت به مناسبت میلاد حضرت عیسی مسیح (ع)، ضمن بازدید از کلیسای سرکیس مقدس آغاز سال نو میلادی را به اسقف این کلیسا و اعضای شورای خلیفهگری تهران و شمال کشور، تبریک گفتند و در راستای همکاری و تعاملات بیشتر با جامعه مسیحیان کشور، صحبت و تبادل نظر کردند.
محسن جوادی، سرپرست معاونت امور فرهنگی، در این دیدار با بیان اینکه از زمان گذشته تا به حال، همواره ارامنه در ایران از اقشار مورد اعتماد جامعه بودند، گفت: ارامنه نزد جامعه ایرانی اعتباری قابل توجه دارند و مردم ایران آنها را به انجام کار درست و اصولی میشناسند؛ البته همه اینها از تعالیم و آموزههای عیسی مسیح (ع) است.
میزبانی هیات علمی شعر فجر از ایران کوچک
جلسه هیات علمی نوزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر با حضور محسن جوادی؛ سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ابراهیم حیدری؛ مدیر عامل خانه کتاب و ادبیات ایران، حامد محقق؛ معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران، فریبا یوسفی؛ دبیر علمی نوزدهمین جشنواره بینالمللی شعر و اعضای هیات علمی این جشنواره برگزار شد.
محسن جوادی؛ معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست گفت: جشنواره بینالمللی شعر فجر به عنوان یکی از مهمترین رویدادهای فرهنگی کشور است، چرا که شعر هویت تمدن ایرانی است و هیچجا مثل ایران شعر با این تنوع، نقشبندی و ماندگاری در خانههای مردم حضور ندارد. نشان این امر همان کتاب حافظ و سعدی است که در هر خانه ایرانی یافت میشود.
ثبت ۹۶۵ هزار مشارکت در جشنواره کتابخوانی رضوی
محمدرضا اسفاری مدیرکل ترویج کتابخوانی و امور فرهنگی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، با اشاره به اتمام مهلت شرکت در سیزدهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی در پایان آذرماه ۱۴۰۳ گفت: میزان مشارکت و ارسال اثر در دو بخش مکتوب و الکترونیک به دبیرخانه جشنواره ۹۶۵ هزار و ۲۷۱ مورد است.
وی افزود: در حال حاضر فرآیند داوری در جریان است که شاهد افزایش کیفیت آثار نسبت به دورههای پیشین هستیم. در تلاش هستیم پس از اتمام داوری، اختتامیه جشنواره را پیش از پایان سال جاری برگزار کنیم.
برگزاری پویش «کتاب بابا» به مناسبت روز پدر
پویش «کتاب بابا» با هدف ایجاد امکان عضویت نیمبها در کتابخانههای شهر تهران و خرید با تخفیف کتاب به مناسبت روز پدر برگزار میشود.
در این برنامه که از ۲۴ دی آغاز و تا اول بهمن ادامه خواهد داشت علاوه بر خرید آثار به شکل برخط؛ امکان خرید حضوری نیز در باغ کتاب و فرهنگسراهای شهر تهران فراهم آمده است.
تازههای کتاب
یکی دیگر از اتفاقات ثابت و همیشگی رویدادهای خبری حوزه فرهنگ و ادب طی هر هفته، تازههای نشر و کتابهایی است که توسط ناشران مختلف بعد از پشت سر گذاشتن مسیر پُر پیچ و خم نشر راه خود را به پیشخوان کتابفروشیهای باز کردند.
در ادامه به معرفی اسامی برخی از این آثار تازه منتشر شده با محوریت دین، دفاع مقدس و مقاومت میپردازیم.
صدوهفتادوچهارمین شماره مجله خیمه ویژه یادبود آیتالله سیدجواد خامنهای همراه با پرونده ویژهای برای تفسیر قرآن آیتالله هاشمی رفسنجانی به بهانه سالگرد درگذشت وی منتشر شد.
کتاب «شب شغال» به قلم سیدمیثم موسویان از سوی انتشارات بهنشر با محوریت روایت زندگی شهید سیدحسین دیباج در مسیر کوران مبارزه علیه شاه منتشر و به بازار کتاب ارائه شد.
کتاب «پارتیزان؛ سرگذشتنامه مستند سردار شهید علیاکبر حاجیپور» نوشته گلعلی بابایی به همت نشر ۲۷ بعثت منتشر و راهی بازار نشر شد.
کتاب «خیلی محرمانه؛ خاطرات حسن تابانمنش از کودکی تا پایان ماموریت در مصر» نوشته فاطمه ملکی توسط نشر ۲۷ بعثت منتشر و راهی بازار نشر شد.
گزارش از امین خرمی
انتهای پیام
منبع