به گزارش ایرنا، هواپیماهای بدون سرنشین زمانی برای ماموریتهای اطلاعاتی، نظارتی و شناسایی استفاده می شدند، اما در دهه های اخیر به بازیگران اصلی در جنگها تبدیل شدهاند و نقش مهمی در قدرت نظامی بسیاری از کشورها ایفا میکنند.
امروز پهپادها علاوه بر اینکه در حوزههای تجاری به کمک انسانها آمدهاند در جنگها در هر حوزهای نقش آفرینی میکنند و یکی از قدرتهای اصلی پشتیبانی در میدان جنگها به شمار میرود. بر همین اساس جمهوری اسلامی ایران هم با درک قدرت پهپادها در چند دهه اخیر با طراحی و ساخت انواع پهپادها با کاربردهای مختلف، گامهای بلندی در مسیر دستیابی به قدرت بازدارنده بومی برداشته است و توانسته خود را در بین چند کشور قدرتمند در زمینه پهپادی مطرح کند.
*قدرت پهپادی ایران از زبان سرلشکر باقری
بر همین اساس سردار سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در گفتگویی در دی ماه ۱۴۰۱ اعلام کرد که ما جزو ۵ کشور در زمینه قدرت پهپادی دنیا هستیم و به رشد پهپادی خود ادامه میدهیم و در هر موردی که مطابق مصالح و سیاستهای نظام جمهوری اسلامی باشد، با سایر کشورها به همکاری در زمینه پهپادی میپردازیم.
پیشرفت خیره کننده ایران در چند دهه اخیر باعث شده که غرب برای مهار توسعه قدرت ایران که در سالهای گذشته بر موضوعاتی نظیر جلوگیری از دستیابی ایران به فناوری هستهای، جلوگیری از نفوذ ایران در منطقه و نیز مقابله با برنامه موشکی کشورمان تمرکز داشت حالا بهدنبال مهار ایران در حوزه توسعه قدرت پهپادی متمرکز شوند و از هیچ اقدامی از جمله تحریم و فشار بینالمللی دریغ نکنند.
اما با همه این فشارها و تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه آنها موفق نشدند جلوی پیشرفت کشورمان را در حوزه پهپادی بگیرند و ایران توانست گامهای موثری را در بومی سازی و تولید انواع پهپادها بردارد، به طوری که ارتش جمهوری اسلامی در دو مرحله تعداد زیادی پهپادهای راهبردی را با کمک صنایع هوایی، وزارت دفاع و شرکتهای دانش بنیان در این حوزه تولید و به سازمان رزم ارتش ملحق کند.
ارتش جمهوری اسلامی ایران دارای چهار نیروی مستقل از نظر عملیاتی است، هر نیرو ویژگیهای خاص پهپادی خود را دارد یعنی ممکن است یک پهپادی را هم نیروی هوایی داشته باشد و هم نیروی دریایی، اما به طور قطع سامانههای آنها بر اساس نوع مأموریتی که دارند متفاوت هستند. بر همین اساس صبح روز دوشنبه ۲۴ دی ماه ۱۴۰۳ با دستور امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران و با حضور امیر سرتیپ عزیز نصیرزاده وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، به طور همزمان در چندین نقطه از کشور یک هزار فروند پهپاد راهبردی با قابلیتهای ضد استحکامات و پنهانکار، برد بالای ۲ هزار کیلومتر، قدرت تخریب بالا، قابلیت عبور از لایه های پدافند با داشتن RCS بسیار پایین، تداوم پرواز بسیار بالا و خوداتکا و بدون نیاز به کنترل از ابتدا تا انتها، برای اجرای ماموریتهای خاص، به سازمان رزم ارتش ملحق شد.
الحاق این تعداد پهپادهای مختلف به ارتش، نشان از اهمیت هواپیماهای بدون سرنشین در جنگهای آینده دارد. پهپادها جدای از هزینه بسیار کم چه در تولید و چه در تنوع نسبت به هواپیماهای با سرنشین، موجب افزایش عمق شناسایی و پایشهای مرزی، ارتقای توان رزم و قدرت انهدامی در مقابله با اهداف دوردست شدهاند.
*نیروی پهپادی مجزا تشکیل میشود؟
بر همین اساس با توجه به اینکه پهپادها روز به روز پیشرفته تر میشوند و ما نیز نباید از سایر کشورهای دیگر در این حوزه عقب یمانیم به نظر میآید که نیروهای مسلح به ویژه ارتش نیازمند تشکیل یک نیروی پهپادی مجزا باشد که البته در روز دوشنبه ۲۴ دی ماه ۱۴۰۳ در الحاق هزار پهپاد راهبردی به ارتش، سرلشکر موسوی فرمانده کل ارتش گفت که یک بخش مجزا از نیروها فعالیت پهپادی انجام میدهند که پا به پای سایر نیروها روز به روز قویتر میشود و شاید روزی به جایی برسد که یک نیروی پهپادی مجزا تشکیل دهیم اما الان در کوتاه مدت برنامهای برای تشکیل یک نیروی پهپادی مجزا وجود ندارد.
بنابراین با توجه به قرار گرفتن در منطقهای از جهان که هر روز دستخوش حوادث گوناگون، جنگ و درگیریهای مختلف است، باید قوی شد چرا که اگر قوی نباشیم در نظام طبیعت ضعیف پامال است، حتما باید قدرت و توان خود را در همه حوزهها به ویژه در حوزه نظامی بالا ببریم. ضمن آنکه در این راستا دستور فرمانده کل قوا را هم داریم. ایشان در دیدار جمعی از خانوادههای شهدای امنیت فرموده بودند: ایران قوی است که می تواند از خود دفاع کند.
*نتیجهگیری
اگر چه نیروهای مسلح کشورمان به ویژه ارتش در عرصههای زمینی، هوایی، دریایی، جنگال، موشک، پدافند و تمام آن چیزی که نیاز دارند تا بتوانند وظایف خود را به خوبی انجام دهند با تلاش و پشتکار در اختیار دارند، اما الحاق پهپادها تنها بخشی از توانمندیهای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است که باید هر روز تقویت شوند و در کنار آن تشکیل یک نیروی مجزا احساس می شود.
امروز الحاقها و رونماییهایی همچون پهپادها، ناوهای جنگی و انواع تجهیزات و ادوات جنگی به سازمان رزم ارتش چه زمینی چه دریایی، چه پدافند و هوایی در کنار نیروها و سربازان آموزش دیده و متعهد منجر به ایجاد ظرفیتی در ارتش جمهوری اسلامی ایران شدهاند که علاوه بر این که قدرت خود را به رخ جهانیان می کشد این پیام را به دشمنان دارند که در مواقع لزوم می توانند آسمان و دریا و زمین را به تسخیر خود درآورده و ضربات مهلکی به آنها وارد کنند و از طرف دیگر پیام صلح و دوستی را به دوستان خود بدهند.
منبع