خبرگزاری مهر، گروه استانها- شیرین اسلوب و نسرین آذرکیش: نیروگاه زمینگرمایی نوع دیگری از انرژیهای نو و تجدید پذیر بوده که کشور ما در این زمینه دارای استعدادهای خدادادی است، با این حال با توجه به ارزان بودن گاز و پتانسیل عظیم انرژی خورشیدی و بادی در کشور ما میتوان گفت احداث نیروگاه زمینگرمایی با هزینه نسبتاً بالایی صورت میپذیرد.
طبق گزارشها تمام شهرهایی که چشمههای آب گرم دارند و قلههای آتشفشانی همچون دماوند، سبلان، تفتان و مناطقی همچون خراسان و آذربایجان شرقی و غربی، امکان احداث نیروگاههای زمینگرمایی وجود دارد، در استان اردبیل نیز شهرستان مشگینشهر از این قابلیت برخوردار است و قابلیت تولید ۱۰۰ مگاواتساعت برق پاک از گرمای زمین را دارد.
بر اساس خبرهای موجود در سال ۷۷ با حضور مسئولان وعده ساخت اولین نیروگاه زمینگرمایی کشور در مشگینشهر به مردم داده شد، نیروگاهی که به عقیده مسئولان پس از بهرهبرداری از آن میشد هم در راستای توسعه گردشگری و هم صنعت گامهای مهمی برداشت.
در سال ۹۹ معاون وزیر وقت نیرو با حضور در استان اردبیل و بازدید از روند اجرایی این نیروگاه روند پیشرفت این پروژه را مطلوب عنوان کرد و قول اتمام و بهرهبرداری آن را تا پایان سال ۹۹ داد اما اکنون با گذشت چندین سال نیروگاهی که میتوانست کاهش دهنده نرخ بیکاری در استان نیز باشد همچنان در رکود مانده و هیچ مسئولی در راستای بلاتکلیف آن احساس مسئولیت نمیکند.
این پروژه نیروگاهی بر مبنای انرژی زمینگرمایی با ظرفیت ۵۰ مگاوات در دامنه کوه سبلان البته پیشتر یعنی حدود چهار سال پیش به منظور سرعتبخشی به عملیات اجرایی و راهاندازی نیروگاه، با دستور وزیر پیشین نیرو به شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی واگذار شده اما با این حال هنوز تا ارتقای سطح تولید برق و افزایش خروجی نیروگاه مشگینشهر به میزانی مورد پذیرش و قابل استفاده در مقایسهای بزرگی همچون تأمین مصرف بخشهای خانگی و صنعتی راه زیادی باقی است.
نیروگاه زمین گرمایی توپ فوتبال شرکتها برای پاسکاری است
شهرام محمدی، فرماندار مشگینشهر با بازدید از این پروژه گفت: بعد از گذشت ۲۳ سال هنوز تکمیل نیروگاه زمین گرمایی مشگینشهر بلاتکلیف به حال خود رها شده و همچون توپ فوتبال در زمین شرکت تولید برق حرارتی و انرژیهای نو در حال پاس کاری است. این نیروگاه هنوز بعد از گذشت سالهای طولانی به سرانجام نرسیده است.
وی تصریح کرد: شرکت انرژیهای نو قصد داشت این پروژه را به سرانجام برساند که در هفت سال گذشته با واگذاری به شرکت تولید برق حرارتی، روند اجرایی آن متوقف شد. از سال ۹۸ نیز وزارت نیرو در این زمینه هیچگونه اظهار نظر و تمایلی برای تکمیل پروژه نشان نداده است.
فرماندار مشگینشهر گفت: در حالی که زمستان سال ۱۴۰۳ در حال سپری شدن است، هنوز این پروژه با بیمهری وزارت نیرو و ساختار عجیب و غریب آن روبهرو شده و این وزارتخانه و شرکتهای زیرمجموعه آن به هیچ وجه حاضر به پاسخگویی و شفافسازی در زمینه تعهدات خود در احداث اولین نیروگاه زمین گرمایی کشور در دامنههای سبلان نیستند.
محمدی با بیان اینکه اتمام این پروژه میتواند منشأ تحول در این منطقه باشد، ادامه داد: در حالی که مسئولان امر قول داده بودند در دهه ۹۰ این پروژه به پایان میرسد،، بارها تکمیل آن به تعویق افتاد، تا اینکه شرکت تولید برق حرارتی عهدهدار این پروژه شد. اما در چند سال اخیر روند اجرایی آن به طور کامل متوقف شده است.
اردبیل استانی مستعد برای احداث نیروگاههای زمینگرمایی است
مسعود ایرانی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل در مصاحبهای، استان اردبیل را مستعد احداث نیروگاههای زمینگرمایی عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه کوه سبلان هنوز جزو کوههای آتشفشانی فعال است و در سفرههای زیرزمینی آن انرژی حرارتی به واسطه مذاب بودن مواد زیاد است، در اردبیل میتوان از این ظرفیت استفاده مناسبی داشت و حتی سرمای فصل زمستان را با انرژی حاصل از این منابع سپری کرد.
وی اتمام پروژه نیروگاه زمین گرمایی را در گرو همت مسئولان استانی و کشوری دانست و ادامه داد: اگر این مهم و توسعه صنایع وابسته تحقق یابد، میتوانیم شاهد کاهش مصرف انواع انرژی از جمله گاز، نفت و بنزین در استان اردبیل باشیم و صرفهجویی قابل توجهی انجام دهیم.
ایرانی با بیان اینکه در زمینه نیروگاههای زمینگرمایی با محدودیت سرمایهگذاری روبهرو هستیم، خاطرنشان کرد: باید در کنار بحث سرمایهگذاری، در زمینه دانش فنی هم بازنگری صورت بگیرد تا بتوانیم احداث و راهاندازی نیروگاه و تولید برق و بهکارگیری ارزانتر و با صرفه اقتصادی بیشتری داشته باشیم.
بسیاری از مردم چشم انتظار راهاندازی و گسترش این پروژه هستند تا شاید استان از بن بست پیشرفت خارج شود اما در این میان هیچ مسئولی حاضر به گفتگو در رابطه با علت رکود پروژه نبود.
از دیدگاهها و نظرات مسئولین که بگذریم، با توجه به شرایط سیاسی و تنگناهای اقتصادی ناشی از تحریمها در کنار فشار وابستگی به درآمدهای نفتی و افزایش روزافزون مصرف انرژی در کشور، اولویتبخشی به اجرای پروژههای نیروگاهی به ویژه صورتهای جدید انرژی مانند زمینگرمایی یک ضرورت غیر قابل انکار بوده و لازم است دولت در راستای سیاستهای برنامه هفتم، توجه و تمرکز اجرایی و اعتباری به بحث انرژیهای نو به ویژه پروژههایی کاربردی مانند نیروگاه زمینگرمایی مشگینشهر را افزایش دهد.
امیدواریم تحقق این مهم را در دولت چهاردهم شاهد باشیم تا شاید باری از آمار نرخ بیکاری در استان کاهش یابد و گامهای مهمی در راستای ذخیره انرژی، برق، نفت و گاز داشته باشیم.
منبع