به گزارش ایرنا از سازمان بهزیستی کشور، سیدجواد حسینی در نشست علمی -کاربردی سه روزه کارشناسان آمار و داده کاوی با هدف استقرار و ارتقا کیفیت آمارهای ثبتی و استقرار و ارتقا داده های آماری ثبتی مکان محور(داده های مبتنی بر محله محوری) در مرکز آموزشی پیامبر اعظم افزود: ایجاد سامانه جامع یافته ها و داده ها در دستور کار است و از آن مهمتر با هلدینگ بزرگ هوش مصنوعی در دانشگاه فردوسی مشهد داشبرد مدیریتی مبتنی بر هوش مصنوعی را برنامه ریزی می کنیم تا مبتنی بر داده کاوی، آینده پژوهی، مدیریت بهره وری سازمان و ارتقای بهره وری و تعالی سازمانی را به دنبال دارد و به جای یک سازمان خاموش و راکد، سازمانی تجدید حیات شونده را برای ما رقم بزند.
وی با اشاره به لزوم لایه بندی داده ها گفت: لایه بندی داده ها به روی نقشه و برای فهم و درک کامل تر می تواند اطلاعات بسیار دقیق تری برای برنامه ریزی منطقی تر و اثربخش تر در مقابله با آسیب ها به ما بدهد.
وی ادامه داد: داده های مکانی مبتنی بر GIS و برنامه های مربوط به آن بسیار در نظام برنامه ریزی به ما کمک می کند و اگر به منظور برنامه ریزی برای توسعه، سه رکن شناخت وضع موجود، ترسیم وضع مطلوب و مکانیزم حرکت از سمت وضع موجود به وضع مطلوب را دنبال کنیم برای این شناخت وضع موجود و ترسیم وضع مطلوب مبتنی بر توسعه محلی و مکانیزم هایی که بتوانیم در این مسیر حرکت کنیم؛ داده های مکانی می تواند این سه رکن را به ما بدهد.
ارتباط سیاست های ۱۰ گانه بهزیستی با حوزه آمار
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به ۱۰ سیاست راهبردی و تحول آفرین مطروحه در سازمان بهزیستی، گفت: تمام این سیاست های ۱۰ گانه با حوزه آمار و داده کاوی مرتبط است.
وی اولین سیاست را دانش بنیان بودن دانست و گفت: بنا نداریم در سازمان بهزیستی بر مبنای تمایلات شخصی، گعده های گروهی و اطلاعات سطحی تصمیم بگیریم، بنا به تحقیقات تاریخی در جامعه ایران، عنصر انکار بر عنصر اثبات چیرگی دارد و گویی انکار گذشتگان بیشتر از اثبات آنها برانگیزاننده است، اما دانش بنیان بودن به این معناست که مبتنی بر شواهد علمی تصمیم بگیریم نه هیجانات ذهنی و قالب های ذهنی و به قول اندیشمندان، این قالب ها؛ بت های راه حقیقت هستند و باید این بت ها را بشکنیم.
رئیس سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه قالب شکنی با نگاه علمی امکان پذیر است، گفت: چندین سال پیش همایشی با حضور ۲ نفر از هر کشور(که عالم ترین افراد آن کشور باشند) در کشور ایتالیا برگزار شد تا موضوعات اصلی جهان در آن بررسی شود و نتیجه همایش این شد که تحقیق باید مبنای تصمیم باشد.
وی افزود: با این رویکرد دانش بنیانی همه فعالیت ها را به چهار تبار فعالیت های تثبیتی (باید استمرار داشته باشد)، فعالیت های تعدیلی(باید تصحیح شود)، فعالیت های تعطیلی(اثر بخش نیست) و فعالیت های تأسیسی (وجود ندارد و باید ایجاد شود) تقسیم می کنیم و داده مهمترین نقش را در این رویکرد دارد زیرا بزرگترین سرمایه سازمان ها و جوامع است.
رها شدن شبکه شاد
حسینی با اشاره به رها شدن شبکه شاد آموزش و پرورش در دوران پساکرونا، گفت: داده های عظیمی که در این شبکه وجود دارد سرمایه بزرگ ملی است و داده هایی هستند که می توانند برای بهبود عملکرد به سازمان ارائه شوند که می شود نگاه تصمیم گیری شاهد محور و دانش بنیان؛ اما متاسفانه از این داده ها استفاده نمی شود.
وی همچنین به نگاه اجتماعی سازی در بهزیستی اشاره کرد و افزود: سازمان ها باید اجتماعی شوند و داده های مبتنی بر تقاضاهای واقعی محلی با رویکرد (توسعه صورت بندی شده) متناسب با محل، نیازهای محل و داده ها؛ این نیازها را به ما نشان می دهند و به این ترتیب سازمان ما را بیشتر می پذیرند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به ۲ مقوله مشارکت تقاضا محور در مقابل مشارکت عرضه محور، گفت: سازمان هایی هستند که می خواهند مشارکت کنند اما مشارکت آنها عرضه محور است، یعنی ایده ای را مطلوب ارزیابی می کنند و مردم را ترغیب به مشارکت می کنند، اما فراتر از این مشارکت تقاضا محور است یعنی این موضوع که در ذهن مردم و لایه های پنهان خانواده ها چه می گذرد؟ داده های مبتنی بر محله می تواند ما را به این اطلاعات برساند، لذا به اجتماعی سازی سازمان و خانواده محوری کمک می کند.
وی با اشاره به طرح بهزیست محله و محله محوری گفت: اینکه ما در مراکز مثبت زندگی به مراجعین خدمت می رسانیم؛ مشارکت جویانه نیست و اینکه مجموعه مراکز توانبخشی را به محلات برده ایم یعنی دولت را بزرگ کرده ایم و به محلات برده ایم، اما منظور ما از محله محوری این است که محله را با رویکرد توانبخشی و پیشگیری تبدیل به دولت کنیم، اما بهزیست محله نمی خواهد دولت را بزرگ کند بلکه می خواهد امکانات مکانی، سرمایه اجتماعی و انسانی محله را در خدمت اهداف و توانمند سازی و پیشگیری قرار دهد و داده های محله محور و مکان محور مبتنی بر GIS به ما بدهد، بنابراین سیاست محله محوری، خانواده محوری دانش بنیان بودن و سیاست اجتماعی سازی از سیاست های ۱۰ گانه است که با کار شما(کارشناسان آمار) مرتبط است.
منبع