به گزارش خبرگزاری مهر، دهمین نشست از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «الگوی بهرهبرداری صیانتی از ظرفیت مراتع» با میزبانی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برگزار شد.
در این نشست کارشناسان و مسئولان به پیشینه تاریخی کشور در بهره برداری پایدار از مراتع اشاره کردند و ظرفیتهای مراتع برای کاهش وابستگی در کالاهای اساسی به ویژه تولید گوشت قرمز را یادآور شدند. همچنین وظایف نظارتی و تنظیمگری دولت برای استفاده از ظرفیتهای مردمی در بهره برداری، حفاظت و احیای مراتع مورد بحث قرار گرفت.
در این نشست علی علمدار، رئیس کانون مرتعداران ایران گفت: از سال ۱۳۴۱ خورشیدی رژیم پهلوی با مصوبه دولت و بدون نظر مجلس ملی، مراتع را تحت مدیریت خود قرار داد و در نتیجه، مدیریت مردمی و نظام خاننشینی روستایی از بین رفت.
وی اظهار کرد: این اقدام منجر به تقابلی میان مرتعداران و نیروهای پهلوی شد و ما نمایندگان دولت را به همکاری نمیپذیرفتیم.
این مسئول صنفی افزود: پس از انقلاب اسلامی، برای تمامی زمینهای مرتعی، سند منگولهدار ملی صادر شد و ما حتی بهعنوان مستأجر نیز حساب نمیشدیم. به همین دلیل، اکنون برای مرتعداران مشخص نیست که چه نقشی دارند.
رئیس کانون مرتعداران ایران ادامه داد: با وجود تلاشهای سازمان منابع طبیعی در سالهای اخیر برای دلگرم کردن عشایر، عدم اطمینان مرتعداران نسبت به آینده موجب شده است که نسلهای بعدی عشایر نیز علاقهای به ادامه شغل اجدادی خود نداشته باشند.
علمدار عنوان کرد: بنابراین، اگر میخواهیم مراتع احیا شوند، باید اراضی به مرتعداران واگذار شود و دولت صرفاً نظارت بر کاربری درست بهرهبرداران را داشته باشد، همانطور که در اراضی کشاورزی انجام میشود. اما اکنون نگرانیم که دولت با یک بخشنامه، ما را از اراضی خود اخراج کند.
این فعال حوزه مرتع با بیان اینکه مرتعها تحت تأثیر عوامل مختلفی تخریب میشوند، گفت: فعالیتهای معدنکاری که هیچکس به آنها توجه نمیکند و در همه جا تخریب میکنند از جمله این عوامل هستند.
وی گفت: مشخص نیست که کدام مناطق را برای چه اهدافی تخریب میکنند.
رئیس کانون مرتعداران ایران تصریح کرد: در حال حاضر، بودجهای برای حفاظت از مراتع وجود ندارد و پس از اینکه این مناطق به بیابان تبدیل شدند، تازه هزینههایی برای مالچپاشی صرف میشود. با توجه به اینکه زیست ما ایلات وابسته به مراتع است و ما بهترین محافظان این مراتع هستیم.
منبع