دکتر مهران آسایشی روز شنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا افزود: در استان اردبیل سرطان معده شیوع بالاتری نسبت به بقیه نقاط کشور دارد به طوری که این استان از نظر شیوع سرطان معده، در رتبه اول کشوری قرار دارد.
وی بیان کرد: شیوع سرطان در جمعیت زنان و مردان استان اردبیل متفاوت است به طوری که در جمعیت مردان، سرطان معده در رتبه اول قرار دارد و بعد از آن سرطانهای پروستات، کولورکتال، ریه و پوست، رتبههای بعدی را به خود اختصاص داده است.
مدیر واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل اظهار کرد: در بین زنان این استان نیز، شیوع سرطان پستان بیشتر از سرطان معده بوده و رتبه اول را به خود اختصاص داده است و سرطانهای کولورکتال، مری و تیروئید در رتبههای بعدی شیوع سرطان در جمعیت زنان استان قرار دارد.
وی با اشاره به تداوم برنامه تشخیص زودهنگام سرطان در تمام مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاهها و خانههای بهداشت استان اردبیل گفت: در این مراکز ارائه خدمات مربوط به سه سرطان پستان، کولورکتال و سرویکس به صورت رایگان انجام میشود.
دکتر آسایشی اضافه کرد: هماکنون خدمات سطح دو برای افراد مشکوک شناسایی شده در برنامه تشخیص زودهنگام، در شهرستان پارسآباد، اردبیل و مشگینشهر(سرطان پستان) ارائه می شود.
وی بیان کرد: سبک زندگی جزو عوامل بسیار مهم در بروز بسیاری از بیماریها از جمله سرطان محسوب می شود و علاوه بر این، استعمال دخانیات، چاقی، کم تحرکی، تغذیه ناسالم، خواب ناکافی، استرس و مصرف الکل از جمله عوامل خطرزای اصلی در بروز انواع سرطان به شمار می رود.
مدیر واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تاکید کرد: با اصلاح سبک زندگی می توان تا حد زیادی از بروز سرطان پیشگیری کرد و همان طور که سبک ناسالم زندگی ریسک ابتلا به سرطان و احتمال پیشرفت این بیماری را افزایش میدهد، در پیش گرفتن الگوهای رفتاری سالم نیز می توانند در پیشگیری از سرطان موثر باشد.
وی همچنین گفت: حدود یک سوم موارد ابتلای به سرطان قابل پیشگیری بوده و یک سوم دیگر نیز در صورت تشخیص زودهنگام و مداخلات درمانی مناسب، قابل درمان است.
دکتر آسایشی با بیان این که تشخیص زودرس در افراد در معرض خطر از طریق افزایش آگاهی در خصوص علایم و نشانههای هشداردهنده بروز سرطان و غربالگری در افراد سالم به منظور شناسایی ضایعات پیش سرطانی و در مراحل بسیار ابتدایی انجام میشود، اضافه کرد: مطالعات نشان می دهد که انجام برنامههای تشخیص زودهنگام، می تواند اثرات چشمگیری داشته و یکی از کارآمدترین سرمایه گذاریها در کنترل سرطان باشد.
وی بیماریهای قلبی و عروقی، انوع سرطان و بدخیمیها و نیز سوانح و حوادث را سه علت اول مرگ و میر در استان اردبیل طی سال ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و نیمه اول سال جاری اعلام کرد.
به گزارش ایرنا، سرطان پستان، تیروئید، کولورکتال، پوست و معده به ترتیب شایعترین سرطان در بین زنان کشور و سرطان پروستات، پوست، معده، کولورکتال و مثانه به ترتیب شایعترین سرطان در بین مردان ایران به شمار می رود و در صورت در نظر گرفتن کل جمعیت بدون تفکیک از نظر جنس، سرطان پستان مقام اول را دارد.
منبع