«رامین لطفی» روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: برای داشتن تولید پایدار، سیستمهای زراعی باید توانایی حفظ عملکرد خود را در شرایط تنشهای محیطی بهویژه در دیمزارها که رطوبت خاک عامل کلیدی است، داشته باشند.
وی با بیان اینکه کشاورزی حفاظتی دارای رویکرد چندبعدی بوده و به دنبال استفاده پایدار از منابع آبوخاک است، اضافه کرد: این رویکرد، فقط به حفظ منابع محدود نمیشود، بلکه به دنبال بهبود کیفیت خاک، افزایش بهرهوری آب و کاهش اثرات منفی زیستمحیطی است.
وی کاهش خاکورزی، حفظ پوشش دائمی خاک با بقایای گیاهی و تناوب زراعی را از اصول مهم و کلیدی کشاورزی حفاظتی برشمرد و اظهار کرد: در شرایط آبوهوایی مختلف ایران، کشاورزی حفاظتی در گندم دیم نتایج مثبتی داشته است.
استادیار گروه زراعت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور ادامه داد: برای نموه در مراغه و کردستان، عملکرد در سال چهارم، هفت تا ۱۲ درصد بیشتر از خاکورزی مرسوم بوده و اثرات بهبود عملکرد کشاورزی حفاظتی در مناطق گرم و معتدل در کوتاهمدت و در مناطق سرد در میانمدت قابلمشاهده است.
«لطفی» نقش کشاورزی حفاظتی در جلوگیری از تولید ریزگردها را هم مهم دانست و تصریح کرد: خاکورزی مرسوم باعث از بین رفتن حاصلخیزی و پایداری خاک شده و به ایجاد ریزگردها منجر میشود در صورتی که کشاورزی حفاظتی با حفظ بقایا از جابهجایی خاک و ایجاد ریزگردها جلوگیری میکند.
وی کلید موفقیت در زراعت دیم ایران را کشاورزی حفاظتی عنوان کرد که مستقیماً با پایداری خاک، حفظ رطوبت و تابآوری سیستمهای زراعی ارتباط دارد.
به گزارش ایرنا کشاورزی حفاظتی، نهتنها یک روش کشاورزی بلکه یک ضرورت برای پایداری تولید در دیمزارهاست و با توجه به مزیتهایی که دارد، توسعه و حمایت از این نظام کشاورزی برای حفظ منابع آبوخاک و دستیابی به تولید پایدار ضروری به نظر میرسد.
منبع