به گزارش ایرنا، سابقه امر نشان می دهد که خراسان شمالی علاوه بر ظرفیت های گردشگری، بهشت معادن نیز محسوب می شود و از ۶۸ ماده معدنی که در کشور شناسایی شده است، ۲۸ مورد آن در خراسان شمالی نیز یافت میشود.
استانی که با توجه به گستره و جمعیت کمتر آن در مقایسه با سایر استانهای کشور باید از نظر درصد بهرهمندی از مواد معدنی در جایگاه بالایی قرار داشته باشد، اما بیشتر این مواد معدنی استخراج شده به صورت خام از استان خارج می شود و در صورت استفاده صحیح از آن میتوان اقتصاد استان را با پیشرفت چشمگیری مواجه کرد.
فرآوری سیلیس این خطه از جمله فعالیت هایی است که در دستور کار قرار گرفته است و ۱۰ تیرماه سال ۱۴۰۱ عملیات اجرایی ساخت کارخانه کاربید سیلیسیوم با حضور وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت در شهرستان شیروان خراسان شمالی آغاز شد.
کلنگ ساخت کارخانه کاربید سیلیسیوم با ظرفیت تولید ۶ هزار تن محصول در سال که در صنایع نسوز و ساینده و تکمیل زنجیره تولید سرامیک پیشرفته کاربرد دارد نویدی برای جوانان جویای اشتغال شهرستان محسوب می شود و اجرای این طرح در حال پیگیری است.
اینک مسوولان استانی برای تکمیل این طرح صنعتی که برای ۱۰۰ نفر بطور مستقیم شغل ایجاد می کند و بیش از یکهزار و ۵۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری پیش بینی شده است، بسیج شده اند.
بیشتر بخوانید:
مجالی برای تحقق وعدهها؛ شهرکهای صنعتی شیروان آماده ورود سرمایهگذاران
۵۱ جواز تاسیس واحدهای صنعتی در شهرستان شیروان صادر شد
کاربرد سیلیسیوم کاربید
سیلیسیوم کاربید در ۲ نوع مشکی و سبز رنگ رواج دارد و رنگ سیاه آن با لبه های تیز است که برای ساخت کاغذ های سنباده و چرخ های ساینده استفاده می شود.
رنگ سبز آن برای ساخت ابزار آلات سایشی و پولیش کردن مواد غیر فلزی استفاده می شود، این عنصر با ارزش کاربردهای باور نکردنی زیادی دارد.
از کاربید سیلیسیوم به عنوان ماده نگهدارنده و قفسه بندی در کورههای حرارت بالا مانند کوره پخت سرامیک، ذوب شیشه یا ریختهگری شیشه استفاده میشود، قفسههای کوره SiC به طور قابل توجهی سبکتر و با دوام تر از قفسههای آلومینای سنتی هستند.
کاربید سیلیسیوم در هنر به دلیل دوام و هزینه کم مواد، سایندهای محبوب برای ساخت نگین انگشتر مدرن است و در تولید به دلیل داشتن سختی بالا از آن در فرایندهای ماشین کاری سایشی از قبیل سنگ زنی استفاده میشود و از ذرات کاربید سیلیسیوم برای ساخت سنباده کاغذی و ایجاد چسبندگی در اسکیت بردها استفاده میشود.
امروزه از المنتهای کاربید سیلیسیومی در ذوب شیشه و فلزات غیر آهنی، عملیات حرارتی فلزات، تولید شیشه شناور، تولید قطعات سرامیکی و الکترونیکی، جرقه زن پیلوتهای بخاریهای گازی و غیره استفاده میشود.
سختی بالا، مقاومت در برابر دمای بالا، رسانایی، پایداری شیمیایی از جمله ویژگی های این طرح است.
بیشتر بخوانید:
۹۱۶ میلیارد ریال برای زیرساخت های شهرک صنعتی شیروان هزینه شد
یکهزار و ۴۰۰ میلیارد ریال در واحدهای صنعتی شیروان سرمایهگذاری شد
درخواست پنج میلیون یورو برای اجرای طرح
در میان منابع و معادن سیلیسوم در ایران می توان معدن سیلیس خوی را به عنوان خالص ترین و مرغوب ترین معدن با ۹۹ درصد کیفیت دانست ولی به دلیل نبود امکانات کافی امکان فرآوری این محصول وجود ندارد و به صورت خام به کشورهای دیگر صادر می شود.
معادن سیلیس واقع در منطقه بجنورد و شیروان خراسان شمالی با ذخیره بیش از ۵۰۰ هزار تن بسیار مناسب برای استفاده در بتن سبک و سیمان و دارای تست کاربردی مثبت است و درجه خلوص معدن بین ۷۵ الی ۸۰ درصد می باشد.
نماینده مردم شیروان در مجلس شورای اسلامی گفت: درخواست پنج میلیون یورو ارز از بانک مرکزی برای اجرای طرح (کاربید سیلیسیوم) این شهرستان به تازگی انجام شد.
عباس قدرتی اظهارکرد: ساخت این مجموعه تحول، رونق و شکوفایی را برای شهرستان و استان به دنبال خواهد داشت و جلسات متعددی برای ادامه طرح در یکسال اخیر برگزار شد.
وی افزود: پیگیری های لازم برای اجرای پست برق، تسهیلات بانکی و تخصیص ارز از بانک مرکزی در دست انجام است و چنانچه این مشکلات برطرف شود به زودی شاهد افتتاح طرح خواهیم بود.
نماینده مردم شیروان در مجلس شورای اسلامی در خصوص زمان بهره برداری از طرح کاربید سیلیسیوم ادامه داد: فاز نخست آن دقیق مشخص نیست ولی به زودی بهره برداری خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
پست ۱۳۲ کیلو ولت شهرک صنعتی شیروان با حضور وزیر نیرو افتتاح شد
پست برق شهرک صنعتی شیروان با ۶۶۰ میلیارد ریال اعتبار تکمیل شد
شهرستان شیروان به عنوان دومین شهرستان پرجمعیت خراسان شمالی در۶۰ کیلومتری شرق بجنورد قرار دارد که کارخانه قند و الیاف شیروان از بزرگترین واحدهای صنعتی در خراسان بزرگ بود.
منبع