به گزارش خبرنگار سینمایی ایرنا، سینمای ایران بارها در آثار مختلف ثابت کرده که فیلمی ولو با بودجه مناسب و کارگردانی دقیق، بدون تهیهکننده کاربلد مسیر خودش را پیدا نمیکند و به اصطلاح خوب از آب درنمیآید. پوشیدن کسوت تهیهکنندگی اهمیت بالایی در سینمای جهان دارد؛ اگرچه در سالهای اخیر و در سینمای ایران با ورود برخی تهیهکنندگان که سواد کافی این کار را ندارند، به این حرفه با چشم کاسبی نگاه میشود اما در دوره چهلوسوم جشنواره فیلم فجر، ورود تهیهکنندگان با سبقههای گوناگون، از مدیریتی تا تلویزیونی باعث شده این دوره متفاوتتر از سالهای اخیر به تهیهکنندگان مجالی برای بروز و ظهور بدهد.
مهر تلویزیون پای کارنامه چه کسانی است؟
سیدعلی احمدی تا هر زمانی که در سینما و تلویزیون فعالیت کند، مهر تهیه کنندگی «خندوانه» را بر پیشانی دارد. عنوانی که با توجه به مردمی بودن و اقبال گسترده از «خندوانه» او را به همین عنوان به مخاطبان شناسانده است. احمدی این روزها «عزیز» را در قامت تهیهکننده روی پرده دارد و یکی از تهیهکنندگان این دوره است که سبقه تلویزیونی پرباری دارد. احمدی امسال «بچه مردم» را به کارگردانی محمود کریمی (کارگردان مستندهای پشت صحنه «خندوانه»)، در گونه اجتماعی به فجر آورده است.
نصرالهی نسب هر دو فیلم قبلی را با حمایت نهادی تهیه کرده؛ «در آغوش درخت» با حمایت بنیاد سینمایی فارابی و «آپاراتچی» با کمک سازمان اوج. احتمالا «چشم بادومی» جدیدترین تهیه او در فجر امسال نیز با حمایت کانون پرورش فکری تولید شده است
محسن چگینی با سینما شروع کرد و در دهه ۷۰ در سینما بسیار فعال بود. در دهه ۸۰ به تهیهکننندگی سریال های «شب های برره»، «چارخونه»، «مسافران» و «ساختمان پزشکان» رسید. او اخیرا با «خوب، بد، جلف» دوباره به سینما برگشت و در دوره سیوپنجم فجر، سیمرغ بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را دریافت کرد. حالا پس از ۸ سال دوباره و با «ترک عمیق» به فجر برگشته، درامی اجتماعی که سمت و سویی کاملا متفاوت با سریالهای طنز این تهیهکننده دارد.
به نظر نمیرسد کسی در میان تهیهکنندگان امسال جشنواره بیش از ایرج محمدی در تلویزیون فعالیت کرده باشد. محمدی بیش از ۱۰ سریال در تلویزیون تهیهکنندگی کرده و تنها ۲ فیلم سینمایی «نیلگون» و «شکلاتی» را در کارنامه دارد. نیلگون به جشنواره فیلم فجر نرسید اما «۱۹۶۸» امسال در فجر حضور دارد؛ فیلمی که محمدی در کنار یک فیلم اولی به جشنواره فیلم فجر امسال رسانده است.
حالا که نام سعید پروینی در تیتراژ «بازی خونی» به عنوان تهیهکننده بالا میآید، باید به آن سالی برگشت که پروینی تهیهکننده یکی از پربینندهترین سریالهای تلویزیون یعنی «جراحت» بود. پس از آن یک برنامه فوتبالی و سریال «حوالی پاییز» را نیز تهیه کرد. پروینی سال گذشته با «قلب رقه» در فجر حضور داشت و علیرغم اقبال کم و فروش ناراضی کننده این فیلم ، امسال با فیلمی درباره وقایع ابتدای انقلاب برای دومین بار با حسین میرزامحمدی همکاری میکند.
سومین تجربه تهیهکنندگی در فجر
پس از دو فیلم «بدون قرار قبلی» و «بعد از رفتن» این سومین دورهای است که محمود بابایی در فجر حضور دارد. کمدی «آنتیک» نخستین فیلمی است که بابایی در گونه کمدی تهیه میکند.
مصطفی کیایی با «ضدگلوله» اولین حضور خود را در جشنواره فیلم فجر تجربه کرد و در همان سال سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه را نیز دریافت کرد. او سالهای بعد با ۴ فیلم (بارکد، خط ویژه، عصر یخبندان و چهارراه استانبول) در فجر حضور پیدا کرد که سه فیلم او نامزد دریافت سیمرغ مردمی شده؛ از بین این سه هم یک بار این جایزه را دریافت کرده است. امسال اما برای سومین بار فیلمی را به عنوان تهیهکننده راهی فجر میکند.
وقتی سبقه مدیریتی به کار تهیهکنندگی میآید
تهیهکنندگی تلویزیون در کارنامه هنری مجتبی رشوند هم دیده میشود. او در سال ۹۱ برنامه «بیراهه» را برای تلویزیون تهیه کرده و حالا با دومین تجربه حضور در فجر، «صددام» را به جشنواره میآورد. اولین تجربه او در فجر چهل و یکم و با «یادگار جنوب» رقم خورد. رشوند برای دومین مرتبه فیلمی به کارگردانی پدرام پور امیری را راهی فجر کرده است. البته که «صددام» در گونه کمدی و «یادگار جنوب» درامی روانشناختی و اجتماعی بود؛ رشوند مدتی مدیرعامل ناجی هنر بود.
روابط عمومی سازمان سینمایی، روابط عمومی بنیاد فارابی، روابط عمومی جشنواره کودک و نوجوان و… بخشی از سوابق مدیریتی جلیل اکبری صحت است. این تهیهکننده امسال با فیلم «لولی» در جشنواره حضور دارد.
در باب چند حضور متوالی در فجر
تهیهکننده فیلمی که به عنوان نماینده سینمای ایران به اسکار امسال معرفی شد، در فجر چهل و سوم با «چشم بادومی» حضور دارد. سجاد نصرالهی نسب جزو تهیه کنندگانی است که در سه سال اخیر به طور متوالی در جشنواره شرکت کرده؛ «در آغوش درخت» را به تهیهکنندگی مشترک با محمدرضا مصباح به فجر چهل و یکم و «آپاراتچی» را سال گذشته به جشنواره رسانده بود.
عامریان درحالی با «کفایت مذاکرات» به فجر آمده که این فیلم پیش از اکران «هفتادسی» در سینماها تبلیغ میشود؛ امکانی که برای دیگر فیلمهای جشنواره امسال فراهم نبوده
نصرالهی نسب هر دو فیلم قبلی را با حمایت نهادی تهیه کرده؛ «در آغوش درخت» با حمایت بنیاد سینمایی فارابی و «آپاراتچی» با کمک سازمان اوج. بر اساس اخبار منتشر شده، «چشم بادومی» جدیدترین تهیه او در فجر امسال نیز با حمایت کانون پرورش فکری تولید شده است.
سیدمحمودرضوی از معدود تهیهکنندگانی است که اولین تجربه سینمایی او مشترکا با اصغر فرهادی بوده و به جشنواره هم راه پیدا کرده است؛ او تا این دوره، ۸ فیلم راهی جشنواره کرده که از «دهلیز» تا «ماجرای نیمروز» در آنها وجود دارد. رضوی امسال با فیلم «موسی» پس از ۶ سال به جشنواره فیلم فجر میآید.
تنها بانوی تهیهکننده فجر چهلوسوم
نیکی کریمی از سال ۸۳ که اولین فیلمش را ساخت تا سال ۹۳ فیلمی را تهیهکنندگی نکرد. در این ۱۰ سال از جهانگیر کوثری تا محمدرضا تختکشیان تهیهکنندگی آثارش را برعهده گرفتند تا در سال ۹۳ کریمی «شیفت شب» را هم نوشت، هم کارگردانی و هم تهیهکنندگی کرد. «آتابای» دومین تجربه کارگردانی و تهیهکنندگی همزمان این بانوی بازیگر بود و امسال «زمانی در ابدیت» را پس از دو سال که از تولید آن میگذرد، به جشنواره آورده؛ این بار خودش به طور کامل در قامت تهیهکننده قرار گرفته است.
آنان که دل گرم فروش گیشهاند
سعید خانی از آن دست تهیهکنندگانی است که در پخش فیلم هم دستی در آتش دارد. او با تهیه دو درام اجتماعی «من» و «ارادتمند؛ نازنین، بهاره، تینا» کار خود را به عنوان تهیهکننده در سینما شروع کرد و بعد به فیلم های کمدی چون «لونه زنبور» و «سال گربه» رسید.
«سال گربه» اگرچه جزو فیلمهای پرفروش امسال نبود اما با اقبال بدی مواجه نشد. حالا او با «رها» به کارگردانی حسام فرهمند به فجر میآید.
سیدابراهیم عامریان سال گذشته با «فسیل» قله جدیدی را برای سینمای ایران فتح کرد. فروش بیش از ۳۰۰ میلیادری این فیلم کمدی، موج جدیدی از فیلمهای مشابه آن را به سینما روانه کرد.
حالا عامریان درحالی با «کفایت مذاکرات» به فجر آمده که این فیلم در پیش پرده «هفتادسی» پیش از اکران در سینما تبلیغ میشود؛ امکانی که برای دیگر فیلمهای جشنواره امسال فراهم نبوده است.
منبع