به گزارش ایرنا، در هر جامعه ای برای پاسخگویی به نیاز مردم و یا حل مشکلات و یا کاهش آنها تمهیداتی اتخاذ و برنامه هایی نیز تدوین و اجرا می شود، کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نبوده و نیست، هرچند این برنامه ها می تواند حسب شرایط مختلف موجود در کشور ها متفاوت باشد اما آنچه مهم است شناخت و اجرای مسایل و راهکارهای مناسب برای هر مشکل است.
یکی از این برنامه ها در جمهوری اسلامی ایران راه اندازی “اورژانس اجتماعی” بوده که این موضوع حاصل فعالیت چند ساله سازمان بهزیستی کشور است، این برنامه قصد دارد تا “مداخلات روانی – اجتماعی” را قبل از “مداخلات قضایی و انتظامی” و یا حتی در کنار این نوع مداخلات جایگزین کند که این مساله در “پیشگیری از وقوع جرم” و “قضازدایی” نیز نقش مهمی ایفا می کند.
شناسایی آسیب های اجتماعی شایع و در حال شیوع به صورت کشوری، منطقه ای و محلی نیز از طریق این برنامه پیگیری می شود، در واقع این نوع مداخلات تاثیر گذاری “تئوری بر چسب” را به حداقل رسانده تا زمینه ای برای توانمندسازی افراد در معرض آسیب و آسیب دیده اجتماعی و بازگشت آنها به زندگی سالم باشد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز قزوین در این رابطه با سارا نخجوانی، کارشناس مسوول اورژانس اجتماعی بهزیستی استان قزوین گفت و گویی را ترتیب داده که در ادامه آن را می خوانیم.
ایرنا. اورژانس اجتماعی چگونه سازمانی است؟
اورژانس اجتماعی سازمانی دارای سه مجموعه؛ شامل فعالیت تلفنی ۱۲۳، مرکز سیار و مرکز مداخله در بحران است که مهمترین شاخص های آن؛ به موقع بودن، در دسترس و تخصصی بودن است و در حوزه شناسایی آسیب های اجتماعی فعالیت می کند.
ایرنا.گروه های هدف شما در برنامه اورژانس اجتماعی کدامند؟
در ابتدای آغاز به کار، گروه هدف اورژانس اجتماعی بحث آزارها، به خصوص کودک آزاری بود، که سامانه ۱۲۳ به خاطر سهولت حفظ این موضوع برای کودکان با سه عدد پشت سر هم برای آن در نظر گرفته شد.
امروز گروه هدف اورژانس اجتماعی بسیار گسترده شده تا جایی که شامل تمامی افراد در معرض خشونت مانند سالمندان، معلولان، همسر آزاری، کودکان کار و خیابان، دختران و پسران فراری، افراد در معرض خودکشی، خانواده های نیازمند به مشاوره، بروز اختلافات خانوادگی و افراد دارای اختلال در هویت جنسی است.
ایرنا. در استان چند مرکز اورژانس اجتماعی داریم؟
در سطح استان قزوین هشت ایستگاه ثابت وجود دارد که دارای خودروهای سیار نیز هستند، شهر قزوین دارای یک ایستگاه در مرکز سطح یک و مرکز نگهداری است و شهرهای اقبالیه، الوند، محمدیه، آبیک، تاکستان، بویین زهرا و آوج نیز هر کدام دارای یک مرکز اورژانس اجتماعی با خودروهای سیار هستند.
ایرنا. روال کار اورژانس اجتماعی چگونه است؟
اورژانس اجتماعی بعد از مشاهده اتفاق یا اطلاع رسانی از سوی شهروندان، گروه های سیار خود را به محل مورد نظر اعزام و در صورت لزوم با حکم قضایی وارد عمل شده و اقدامات لازم را انجام می دهد، در این راستا و به علت مقاومت برخی خانواده ها از مداخله اورژانس اجتماعی در اکثر مواقع، اقدامات و مداخله با همکاری نیروهای فراجا نیز صورت می گیرد.
ایرنا. ممکن است برخی از محلات آسیب زا را نام ببرید؟
در مرکز استان بیشتر مکان های این چنینی مربوط به محله های حاشیه ای شهر از جمله باغ نشاط و محلات جنوب شهر جزو محله هایی هستند که بیشترین آمارها در حوزه آسیب زایی را به خود اختصاص داده اند، البته با توجه به رصد این سازمان، میزان آسیب زایی در محلات متغیر است.
ایرنا. آیا اورژانس اجتماعی از خانوادههای آسیب پذیر نیز حمایت می کند؟
حمایت ها، به ویژه حمایت های اقتصادی از خانواده های نیازمند، شامل ارایه برخی کمک های موردی می باشد که به تشخیص مددکار پرونده در اختیار خانواده مورد نظر قرار می گیرد و بخش دیگری از کمک ها نیز با همیاری خیران صورت می پذیرد، البته میزان اعتبارات در این زمینه متغیر بوده و بودجه های حمایتی به صورت یکنواخت در طول سال در اختیار این سازمان قرا نمی گیرد.
ایرنا. آیا اورژانس اجتماعی مسوولیتی بعد از شناسایی موارد آسیب زا نیز دارد؟
باتوجه به اینکه رسالت اصلی اورژانس اجتماعی کاهش بحران در سطح جامعه است، خیلی از موارد و اتفاقات افراد به مراجع و مکان های دایمی زیرنظر سازمان بهزیستی یا شهرداری ها ارجاع داده می شوند، به عنوان مثال کودکی که در معرض آسیب است بعد از جدایی از خانواده توسط اورژانس اجتماعی به مراکز شبه خانواده انتقال می یابد؛ یا دختری که در معرض آسیب از سوی خانواده خود بوده و نیاز به اقامت بلند مدت دارد؛ به مراکزی مانند خانه سلامت یا خانه تلاش انتقال می یابند تا اقدامات بازتوانی از طریق این مراکز برای وی انجام شود.
ایرنا. اقدامات اورژانس اجتماعی در مورد کودکان کار و خیابانی چگونه است؟
شناسایی کودکان کار و خیابانی نیز برعهده اورژانس اجتماعی است، مراکز مخصوصی برای رسیدگی مراحل بعد شناسایی به این مساله وجود دارند؛ مانند مراکز نگهداری و مراکز روزانه که عهده دار رسیدگی بعد از اقدام شناسایی اورژانس اجتماعی هستند، شناسایی کودکان کار و خیابانی برعهده این سازمان و جمع آوری آنها نیز به عهده شهرداری ها است.
کلام آخر.
مهمترین نکته در خصوص تحقق اجرای درست مسوولیت های اورژانس اجتماعی مساله مسوولیت اجتماعی جامعه است، بخشی از این مسوولیت ها برعهده سازمان بهزیستی بوده که با اطلاع رسانی در سطح شهر و محله های خاص مانند مدارس، کودکان را با اورژانس اجتماعی آشنا می کنند، بخش دیگر نیز مردم و جامعه هستند که نبایستی از بزه های اجتماعی موجود در شهر بی تفاوت و بدون عکس العمل عبور کنند، در صورت مشاهده هرگونه موارد در حوزه اختیارات اورژانس اجتماعی موارد را بایستی در اسرع وقت به سامانه ۱۲۳ اطلاع رسانی نمایند.
منبع