«شورای هماهنگی تشکل‌های نشر» گامی برای حل مشکلات ناشران


به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، نشست خبری «شورای هماهنگی تشکل‌های نشر» با حضور عبدالعظیم فریدون از انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان به عنوان رئیس این شورا، کاظم آرمان‌پور از انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی به عنوان دبیر شورا، مریم جدلی از انجمن فرهنگی هنری زنان ناشر به عنوان نایب رئیس شورا، فتح‌الله فروغی رئیس انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان، سیدعباس حسینی‌نیک مدیرمسئول انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی، مریم‌سادات ظهوریان مدیر عامل انجمن فرهنگی زنان ناشر، علی محمدپور دبیرمجمع ناشران دیجیتال کودک و نوجوان، محمدحسین کریمی‌پور عضو هیات مدیره ناشران دفاع مقدس و سیدمهدی داعی از انجمن ناشران آموزشی دوشنبه هشتم بهمن ۱۴۰۳ در دفتر انجمن ناشران دانشگاهی برگزار شد.

ورای هماهنگی تشکل‌های نشر بر اساس یک نیاز جمع شده است، زیرا تشکل‌ها می‌توانند به عنوان اتحادیه و مجمع در راستای وظایفی که قانون تعیین کرده، دور هم جمع شوندعبدالعظیم فریدون با بیان اینکه این نخستین جلسه شورای هماهنگی تشکل‌های نشر است که در آن درباره اهداف و برنامه‌های این تشکل صحبت خواهد شد، گفت: شورای هماهنگی تشکل‌های نشر از سال ۱۳۹۹ فعالیت خود را آغاز کرده است و تا به حال ۶ تشکل به ما پیوستند؛ اما فعالیت منحصر به این تعداد نیست و گروه‌هایی که مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را دارند و بر اساس قوانین و مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت می‌کنند می‌توانند عضو این شورا شوند.

رئیس شورای هماهنگی تشکل‌های نشر با اشاره به اینکه نخستین تشکل نشر از سال ۱۳۶۸ فعالیت خود را آغاز کرده است، ادامه داد: شورای هماهنگی تشکل‌های نشر بر اساس یک نیاز جمع شده است، زیرا تشکل‌ها می‌توانند به عنوان اتحادیه و مجمع در راستای وظایفی که قانون تعیین کرده، دور هم جمع شوند. امیدواریم در کنار هم نیازهای نشر را تامین و با هم‌افزایی مشکلات این حوزه را حل کنیم. قبل از این هم تشکل‌ها چنین اقدامی داشتند.

او افزود: ابتدای دولت جدید درباره این مجموعه اطلاع‌رسانی کردیم، در دولت گذشته هم درباره تشکیل این شورا با یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صحبت کردیم، چند جلسه هم تشکیل شد، اما ادامه پیدا نکرد زیرا ارشاد استقبالی از آن نداشت. قرار ما بر این نیست که فقط با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همکاری داشته باشیم، بلکه با همه فعالان این حوزه همکاری خواهیم کرد. اگر برای نمایشگاه دعوت کنند شرکت می‌کنیم و اگر نکنند شرکت نمی‌کنیم.

شورا برای هیچ کدام از تشکل‌ها به شکل جداگانه منفعتی ندارد

مریم جدلی درباره اهداف شورای هماهنگی تشکل‌های نشر گفت: این شورا در نظر دارد در هماهنگی و تقویت فعالیت‌های فرهنگی کمک کند، همه در حوزه فرهنگ فعالیت می‌کنیم. تشکیل این شورا می‌تواند موجب هم‌افزایی سود و موجب رشد شود وناشران می‌توانند در نتیجه فعالیت شورا تجریبات خوراک با هم به اشتراک بگذارند.

نایب رئیس شورا با بیان اینکه تقویت و تاثیرگذاری فرهنگی می‌تواند موجب بهبود عملکرد مجموعه‌ها در پروژه‌هایی که به آن‌ها سپرده می‌شود باشد، افزود: ما آمدیم بازوی اجرایی برای پیشبرد اهداف فرهنگی باشیم و مسئولان می‌توانند استقبال و از تجربیات مجموعه استفاده کنند. شورا می‌تواند به عنوان نهاد مشورتی در فرایند تصمیم‌گیری کمک کند و این اهداف را جلو ببرد و این برای هیچ کدام از تشکل‌ها به شکل جداگانه منفعتی ندارد و نفع آن به شکل جمعی خواهد بود.

در «شورای هماهنگی تشکل‌های نشر» ۶ تشکل عضو هستند

کاظم آرمان‌پور با تاکید بر عملکرد مستقل این شورا، بیان کرد: این مجموعه سیاسی و با هدف نشر است و نیاز داریم از ظرفیت ناشران، برای به روزرسانی استفاده کنیم. در این شورا ۶ تشکل عضو هستند و از هر تشکل دو نماینده در آن فعالیت می‌کنند.

دبیر شورا شورای هماهنگی تشکل‌های نشر با اعلام اینکه انتخابات شورا بعد از ثبت رسمی آن انجام خواهد شد، ادامه داد: فعالیت این شورا سراسری است و محدود به تهران نمی‌شود. دغدغه‌های نشر موضوع اصلی نشر است، زیرا این مساله به سفره ناشران ارتباط دارد.

نمی‌توان وظیفه اجتماعی برعهده شرکت تعاونی گذاشت

سیدعباس حسینی‌نیک با تاکید بر اینکه حقوق، همه فعالان اجتماعی را با هم هماهنگ می‌کند، ادامه داد: در حوزه فرهنگ مسائل حقوقی توجیه پذیرند، تزاحم وجود ندارد و رقابتی نیست. تشکل‌های نشر انتفاعی یا غیرانتفاعی هستند، انتفاعی‌ها شرکت تعاونی‌ها و شرکت‌های سهامی هستند، غیرانتفاعی‌ها انجمن‌ها و تشکل‌های فرهنگی و صنفی هستند.

در حوزه فرهنگ مسائل حقوقی توجیه پذیرند، تزاحم وجود ندارد و رقابتی نیست

حقوقدان در بررسی فعالیت تشکل‌ها توضیح داد: فعالیت حوزه نشر اگر مالی باشد باید به عنوان شرکت تعاونی فعال باشد و در مقابل کسب سوداعضا مسئول هستند، اما در مقابل جامعه نشر مسئول نیستد. این در حالی است که شرکت‌های غیرانتفاعی در مقابل جامعه مسئولند، در نتیجه نمی‌توان وظیفه اجتماعی برعهده شرکت تعاونی گذاشت.

مدیرمسئول انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی افزود: از سال ۱۳۶۵ بر اساس قانون در اهداف وزارت فرهنگ، بیان شده وزارت ارشاد مجوز فعالیت نشر می‌دهد، در سال ۶۷ شورای انقلاب فرهنگی ضوابط نشر را تعیین کرد و در سال ۸۹ گفته شد همه ارکان نشر باید از وزارت ارشاد مجوز بگیرند. این‌ها قانون و حقوق است و همه باید طبق آن رفتار کنند.

به گفته او قبل از سال ۶۷ هر ناشر می‌توانست کتاب منتشر کند، اما بعد از آن وزارت ارشاد مجوز می‌دهد، فعالیت‌های نشر بر عهده وزارت ارشاد و انجمن‌های فرهنگی است.

از سال ۹۲ در اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان جایی برای ناشران وجود ندارد

حسینی‌نیک با اعلام اینکه انجمن‌های صنفی هر تشکلی است که کالایی را می‌فروشد، افزود: در ماده ۲ نظام صنفی اشاره شده که فعالیت‌هایی که دارای قانون خاص هستند از شمول قانون صنفی خارج است، مانند پزشکان، وکلا، اینها قانون خاص دارند و ناشران از این دسته هستند و قانون خاص گفته که چگونه مجوز می‌دهند و اگر تخلف کردند باید با آن‌ها چگونه رفتار شود؛ اما کتاب‌فروشان که کتاب می‌فروشند بر اساس ماده ۹۱ نظام صنفی، جزئی از اصناف هستند و قانون خاص ندارند، علاوه بر مجوز دولت باید پروانه کسب هم داشته باشند مانند داروخانه‌ها. در سال ۶۹ گفته شده که وزارت فرهنگ باید به کتاب‌فروشی‌ها مجوز بدهد که هیچ وقت نداد، کتاب‌فروشی‌ها علاوه بر مجوز ارشاد باید پروانه کسب هم داشته باشند.

کتاب‌فروشی‌ها علاوه بر مجوز ارشاد باید پروانه کسب هم داشته باشند

حقوقدان با اشاره به اینکه در سال ۹۲ قانون اصلاح شد، ادامه داد: بنابر این از سال ۹۲ در اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان جایی برای ناشران وجود ندارد و با این ترکیب هیچ تعارضی بین فعالیت‌های فرهنگی وجود ندارد. ناشران بر اساس مصوبات شورای عالی فرهنگی فعالیت می‌کنند.

او درباره فعالیت شورای تشکل‌های نشر، بیان کرد: انجمن‌ها به دلیل فعالیت مشابهی که دارند بر اساس ماده واحده شورای انقلاب فرهنگی در سال ۹۲ دور هم جمع شدند و نامه‌ای برای ثبت آن ارسال شده است. تشکل‌ها با حضور حداقل یک پنجم تشکل‌های مشابهی که وجود دارد می‌توانند شورا ثبت کنند، ما الان بیش از نصف انجمن‌ها را گرد هم آوردیم. اعضای این شورا فعالیت اقتصادی نمی‌توانند بکنند و فقط در حوزه فرهنگی می‌توانند اقدام کنند. در نتیجه تعاونی، اتحادیه و تشکل اقدامات متفاوت خود را انجام خواهدشد.

شروع فعالیت شورای تشکل‌های فرهنگی نشر

شورای تشکل‌های فرهنگی نشر متشکل از انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک، انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، انجمن فرهنگی ناشران آموزشی، مجمع ناشران دفاع مقدس، انجمن فرهنگی زنان ناشر و مجمع فعالان فضای مجازی در حوزه کودک و نوجوان است.

با توجه به نقش تشکل‌های فرهنگی نشر در توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی با محوریت موضوعی و تخصصی، انجمن‌های فرهنگی فعال نشر در جلسات مستمری که سابقه آن به سال ۱۳۹۹ بازمی‌گردد، برای هماهنگی و پیشبرد اهداف مشترک و تمرکز در مدیریت و سازماندهی، در گام نخست شورای هماهنگی تشکل‌های فرهنگی نشر را ایجاد کرده و مرام‌نامه خود را در آبان‌ماه سال‌جاری به تصویب رساندند.

شورای هماهنگی تشکل‌های فرهنگی نشر در نامه‌ای خطاب به سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، آمادگی خود را برای هرگونه همکاری و مساعدت با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دیگر وزارتخانه‌ها و نهادهای علمی و فرهنگی برای پیشبرد اهداف متعالی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است.

متن این نامه به شرح زیر است؛

«مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

استحضار دارید فعالیت انتشار کتاب بر اساس بند ۲۲ ماده ۲ قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از جمله فعالیت های فرهنگی بوده که باید با مجوز فعالیت و نظارت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت گیرد. در همین راستا و با هدف سازماندهی موسسات فرهنگی و انتشاراتی، انجمن های فرهنگی نشر به استناد ضوابط و مقررات تأسیس مراکز، موسسات، کانون‌ها و انجمن‌های فرهنگی مصوب ۸/۸/۱۳۷۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی و با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایجاد گردیده‌اند.

شورای عالی انقلاب فرهنگی با هدف سازماندهی و ایجاد هماهنگی بین انجمن های فرهنگی مصوبه ای را با عنوان الحاق ماده واحده به مصوبه ضوابط و مقررات تأسیس مراکز، موسسات، کانون‌ها و انجمن‌های فرهنگی مصوب ۱۲/۵/۱۳۸۲ به تصویب رساند:

مراکزی که بر اساس این ضوابط توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی تاسیس شده اند و نوع فعالیت آنها مشابه یکدیگر می باشد می توانند اقدام به تاسیس مجموعه تشکیلات مرکزی با عنوان اتحادیه ، مجمع ، جامعه ، انجمن و سایر عناوین مشابه در سطح استانی ، منطقه ای یا کشوری نموده و براساس ضوابط از هیات رسیدگی به امور مراکز فرهنگی مجوز فعالیت دریافت نمایند.

با عنایت به نقش تشکل‌های فرهنگی نشر در توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی با محوریت موضوعی و تخصصی، انجمن‌های فرهنگی فعال نشر طی جلسات مستمری که سابقه آن به سال ۱۳۹۹ بازمی گردد، جهت هماهنگی و پیشبرد اهداف مشترک و تمرکز در مدیریت و سازماندهی، در گام نخست شورای هماهنگی تشکل‌های فرهنگی نشر را ایجاد کرده و مرامنامه خود را در آبان‌ماه سال‌جاری به تصویب رساندند.

این شورا که در حال حاضر متشکل از انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک، انجمن فرهنگی ناشران کتاب دانشگاهی، انجمن فرهنگی ناشران آموزشی، مجمع ناشران دفاع مقدس، انجمن فرهنگی زنان ناشر و مجمع فعالان فضای مجازی در حوزه کودک و نوجوان است، تا زمان انجام مراحل قانونی سازماندهی واحد و متمرکز، وظیفه هماهنگی‌های لازم را بر عهده داشته و موضع واحد انجمن‌های مذکور را اعلام خواهد کرد.

بدینوسیله شورای هماهنگی تشکل‌های فرهنگی نشر آمادگی خود را برای هرگونه همکاری و مساعدت با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دیگر وزارتخانه‌ها و نهادهای علمی و فرهنگی در جهت پیشبرد اهداف متعالی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران اعلام می‌دارد.»


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

دایناسور بمباران‌شده در جنگ جهانی، منشا کشف جدید شد

به گزارش گروه علمی ایرنا، وبگاه واشینگتن‌پُست در گزارشی آورده است: دانشمندان یک گونه دایناسور …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ