دهمین روز جشنواره تئاتر فجر؛ روز رقابت و انتظار/ حکایت تئاتر همچنان باقی‌ست

به گزارش خبرنگار تئاتر ایرنا، صحنه جشنواره چهل و سوم تئاتر فجر خاموش شد؛ پرده‌ها فرو افتادند؛ نورها یکی‌یکی کم‌رنگ شدند و آخرین واژه‌ها در فضای سالن طنین‌انداز شد.

جشنواره تئاتر فجر در چهل‌وسومین دوره خود به نقطه پایان رسید اما این پایان، فرجام ماجرا نیست؛ چرا که تئاتر همچنان جاری است و حکایتش همچنان باقی. تئاتر فجر، همچون هر سال، آوردگاهی برای نمایش شور و خلاقیت بود؛ جایی که صداها از عمق تاریخ برخاستند، روایت‌ها در تاریکی صحنه جان گرفتند و نگاه‌ها به آینه‌ای از جامعه دوخته شد.

بازیگران، کارگردانان و نمایشنامه‌نویسان، هر یک به زبان خود، از عشق گفتند؛ از رنج، از امید، از آرزوهایی که بر صحنه جان گرفتند و در جان مخاطبان ریشه دواندند. چهل‌وسومین جشنواره تئاتر فجر، با همه تلخی‌ها و شیرینی‌هایش به بایگانی خاطره‌ها پیوست اما آنچه از آن بر جای مانده، تأثیر عمیق صحنه بر جان تماشاگران است.

جشنواره امسال شاهد حضور پررنگ گروه‌های نمایشی از استان‌های مختلف بود که نشان از گستردگی و رشد تئاتر در سراسر کشور دارد. استقبال تماشاگران و علاقه‌مندان از اجراهای صحنه‌ای، نشان داد که هنر نمایش همچنان جایگاه ویژه‌ای در میان مخاطبان دارد.

با اعلام نامزدها، حالا همه چشم‌انتظار داوری نهایی و معرفی برترین آثار هستند. جشنواره تئاتر فجر در این دوره توانسته بستری برای رقابت سالم، نمایش استعدادهای تازه و ارائه آثار نوآورانه باشد که نویدبخش آینده‌ای پویا برای هنر نمایش در ایران است.

چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر در بهمن‌ماه ۱۴۰۳ برگزار شد و با تغییرات و ابتکاراتی نسبت به دوره‌های پیشین همراه بود. در این دوره، تعداد آثار پذیرفته‌شده نسبت به دوره‌های قبل کاهش یافت که به گفتخ برگزارکنندگان، این اقدام با هدف افزایش کیفیت و تمرکز بر آثار برتر صورت گرفت.

دهمین روز جشنواره تئاتر فجر؛ روز رقابت و انتظار/ حکایت تئاتر همچنان باقی‌ست

یکی از ابتکارات مهم این دوره، برگزاری کارگاه‌هایی با حضور اساتید برجسته‌ بود که به منظور انتقال تجربه به نسل جوان و ارتقای سطح دانش هنرمندان برگزار شد.

در این دوره، بخش «به‌علاوه فجر» به صورت رقابتی برگزار شد. مدیران تماشاخانه‌های خصوصی حداکثر سه اجرای منتخب خود را به دبیرخانه ارسال کردند و در نهایت از سه نمایش برتر تقدیر به عمل آمد.

در مجموع، این دوره از جشنواره با تمرکز بر کیفیت، آموزش و گسترش مشارکت هنرمندان از سراسر کشور، تفاوت‌های قابل‌توجهی با دوره‌های پیشین داشت.

ادامه بررسی مسائل توسعه تئاتر در ایران

روز چهارم سلسله نشست‌های بررسی مسائل توسعه تئاتر در ایران با عنوان «نظم خودانگیخته تئاتر: توسعه مستقل و نسل جدید»، روز دوازدهم بهمن از ساعت ۱۶ در تالار مشاهیر مجموعه تئاتر شهر تهران برگزار شد. در این نشست که به میزبانی علیرضا نراقی برگزار شد، سعید اسدی و بهزاد آقاجمالی به بیان دیدگاه‌های خود درباره این موضوع پرداختند.

در ابتدای این نشست سعید اسدی با بیان اینکه صحبت درمورد بسیاری از مسائل و مشکلات در حوزه تئاتر دیگر تکراری شده است، گفت: به نظرم حرف‌های ما دائما تکرار می‌شود و آزار دهنده شده است. اگر از دیدگاه مطالعات فرهنگی و جامعه‌شناسی معاصر به موضوع نگاه کنیم، درمی‌یابیم که با یک ساختار سیال اجتماعی مواجه هستیم.

وی افزود: در تئاتر دولتی با منازعات زیادی مواجه‌ایم؛ ساختاری که نتیجه منازعات اجتماعی، گفتمانی و حتی تکنولوژیکی است. منظور از منازعه در اینجا، وجود جدالی مستمر در بستر اجتماع است که می‌تواند به حیات و ممات یک گفتمان، یک رفتار هنری یا حتی یک ژانر خاص بیانجامد.

پرونده اجراها بسته شد

چهل‌وسومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر دیروز، جمعه ۱۲ بهمن با اجراهای صحنه‌ای و خیابانی به ایستگاه پایانی رسید. در بخش صحنه‌ای نمایش‌های «ترور» به کارگردانی ابراهیم امینی، «راز بقا» به کارگردانی آویدا امیری، «مکاشفه از نزدیک» به کارگردانی نسرین بخت‌پور، «زنان آوینیون» به کارگردانی حسن معینی، «رومئو ژولیت» به کارگردانی آرمین حمدی‌پور و «اشتراکی» به کارگردانی مرتضی شاه‌کرم در مجموعه تئاترشهر، تالار مولوی و تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه رفت.

دهمین روز جشنواره تئاتر فجر؛ روز رقابت و انتظار/ حکایت تئاتر همچنان باقی‌ست

همچنین در بخش خیابانی نیز نمایش‌های «کالبد شکافی یک نامه ساده» به کارگردانی سعید بادینی، «جهان با من بمیر» به کارگردانی سمیه مهری، «کلوخ» به کارگردانی محمد دشتی، «ماهی قرمز» به کارگردانی حمید ناطقی، «البسته» به کارگردانی شیشکینا انایوریونا از روسیه، «کارِما» به کارگردانی حسین قاسمی و رضا محمدیان در محوطه بیرونی تئاترشهر، پهنه رودکی و فرهنگسرای رازی اجرا شد.

آیین اختتامیه چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به دبیری خیرالله تقیانی‌پور امروز، شنبه ۱۳ بهمن در تالار وحدت برگزار می‌شود. معرفی برگزیدگان بخش‌های مسابقه تئاتر صحنه‌ای، مسابقه تئاترخیابانی، دیگرگونه‌های اجرایی، به علاوه فجر یک، به علاوه فجر دو (جایزه بهزیستی)، جوایز بخش مکتب سرباز وطن و جایزه آستان قدس رضوی از بخش‌های آیین اختتامیه این دوره از جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر خواهد بود.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

بازیگر «داد»: یک سال با ابوالفضل جلیلی زندگی کردم+ فیلم

ابوالفضل سلیمی که در نخستین تجربه بازیگری در کار سینمایی «داد» با ابوالفضل جلیلی همکاری …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ