به گزارش ایرنا، دیاری که سالهاست عنوان گنجینه فرهنگ ها را یدک می کشد و با داشتن قومیت های ترک، کرد، تات، بلوچ و ترکمن، همواره پیشقدم در حفظ و گسترش وحدت به معنای واقعی کلمه است.
سایه یکرنگی اجتماعی در این خطه به قدری گسترده است که در نگاه نخست پی بردن به اختلاف مذهبی و نژادی در این منطقه کار آسانی نیست و برادران اهل سنت فارغ از هر گونه کوچکترین تنشی در کنار برادران شیعه در کمال احترام همزیستی داشته اند.
شاید رمز وحدت پایدار خراسان شمالی در بی توجهی به برخی مسایل فرعی است ولی راهبرد وفاق که توسط دولت چهاردهم مطرح شد تنها بعنوان یک شعار نیست و در این روزها بر همدلی و انسجام مردم این خطه افزوده و نقش وفاق در جامعه خراسان شمالی بیش از هر زمانی نمود یافته است.
وفاق به معنای داشتن همدلی و توافق میان اعضای یک جامعه یا گروه است و این راهبرد در حوزههای مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی مطرح میشود و وفاق زمانی شکل میگیرد که افراد یا گروهها با وجود تفاوتهای فکری، اعتقادی یا رفتاری بر سر اصول یا اهداف مشترک به توافق برسند.
وفاق ملی از پرتکرارترین واژگان سیاسی در دولت چهاردهم مطرح و به عنوان رکن اصلی دولت به شمار می رود و شاخصه های این راهبرد در خراسان شمالی از زبان فعالان سیاسی بیان می شود.
هدف مشترک، شاخص اصلی وفاق
دبیر جبهه اصلاحات خراسان شمالی در این باره گفت: هدف یا ارزش مشترک از شاخصههای وفاق است و زمانی شکل میگیرد که اعضای جامعه بر سر اهداف، ارزشها یا اصول بنیادین توافق داشته باشند و این ارزشها میتواند شامل آزادی، عدالت، امنیت یا پیشرفت باشد.
امیر گواهی اظهار کرد: احترام به تفاوتها یکی دیگر از شاخص های وفاق به شمار می رود، وفاق به معنای حذف تفاوتها نیست، بلکه بر احترام به تنوع و تفاوتهای موجود استوار است. افراد جامعه با پذیرش دیدگاهها و تفاوتهای یکدیگر به همگرایی میرسند همچنین در تحقق شعار وفاق باید گفت وگو و تعامل سازنده مد نظر باشد، یکی از مهمترین ابزارهای ایجاد وفاق، گفتوگو و تعامل میان اعضای جامعه است و از طریق گفتوگو، سوءتفاهمها رفع میشود و زمینه برای همکاری فراهم می شود.
وی افزود: وفاق با اعتماد متقابل به منصه ظهور می رسد، اعتماد میان افراد، گروهها و نهادها از ارکان اساسی وفاق است.
دبیر جبهه اصلاحات خراسان شمالی یادآور شد: بدون اعتماد، امکان همکاری و همدلی از بین میرود، همچنین مشترکات فرهنگی و تاریخی شاخص دیگر وفاق است، وجود ریشههای فرهنگی و تاریخی مشترک میتواند زمینهساز وفاق در جامعه باشد و این مشترکات نقش مهمی در ایجاد همبستگی ایفا میکنند.
وی عنوان کرد: در این میان نهادهای حامی وفاق و وجود نهادها و ساختارهایی که از تعامل، گفتوگو و اتحاد حمایت کنند به تقویت وفاق کمک میکنند.
گواهی بیان کرد: این نهادها میتوانند دولتی، مدنی یا اجتماعی باشند همچنین رهبری کارآمد و وجود رهبران یا شخصیتهایی که بتوانند افراد را به سوی همگرایی و توافق هدایت کنند، از عوامل مهم در ایجاد وفاق است.
مصادیق وفاق در خراسان شمالی
وی درباره تجلی وفاق و همگرایی در استان خراسان شمالی گفت: استان خراسان شمالی با تنوع قومی، زبانی و فرهنگی خاص خود، یکی از نمونههای بارز جامعهای چندفرهنگی در ایران است، این تنوع شامل قومیتهایی چون ترکمن، کرد، فارس، ترک و اقوام دیگر است که در کنار هم زندگی میکنند.
گواهی افزود: برگزاری جشنوارههای فرهنگی و قومی، جشنوارههایی که با محوریت معرفی فرهنگ اقوام مختلف برگزار میشوند، نمونهای از تجلی وفاق در استان هستند. این برنامهها به درک بهتر میان اقوام کمک میکنند همچنین همکاری در پروژههای محلی و پروژههای توسعهای که با مشارکت تمام اقوام استان اجرا میشود، نمونه دیگری از همگرایی در عمل است.
وی با اشاره به همزیستی مسالمتآمیز در استان گفت: زندگی روزمره مردم خراسان شمالی نشاندهنده پذیرش متقابل و روحیه همکاری است که میتواند الگویی برای سایر مناطق باشد، وفاق و همگرایی در استان به دلیل تنوع فرهنگی و تعامل مثبت میان اقوام در سطح قابل قبولی قرار دارد با این حال، توجه به چالشها و سرمایهگذاری در آموزش، فرهنگسازی و توسعه اقتصادی عادلانه میتواند به تقویت این وفاق و افزایش همبستگی کمک کند.
دبیر جبهه اصلاحات خراسان شمالی درباره نقش احزاب سیاسی در استقرار وفاق اظهار کرد: احزاب سیاسی بهعنوان یکی از مهمترین نهادهای جامعه مدنی، نقش کلیدی در ایجاد، تقویت و حفظ وفاق در یک جامعه ایفا میکنند و این نقش به دلیل جایگاه احزاب در مدیریت تفاوتهای سیاسی، تقویت گفتوگو و ایجاد همگرایی میان گروههای مختلف اجتماعی بسیار حائز اهمیت است.
وی افزود: احزاب سیاسی میتوانند با ایفای نقش سازنده در تقویت گفتوگو، پذیرش تنوع، ترویج مشارکت عمومی و مدیریت اختلافات، بستری برای ایجاد و استقرار وفاق در جامعه فراهم کنند و عملکرد موفق آنها به تواناییشان در اولویت دادن به منافع ملی و تقویت روحیه همکاری و همگرایی بستگی دارد.
وفاق ملی در خراسان شمالی ملموس است
عضو هیات رئیسه خانه احزاب خراسان شمالی نیز در این باره گفت: مهمترین گزاره در حکمرانی خوب با جهان بینی «وفاق ملی» شامل احترام گذاشتن سیاستمداران و نهادها به حقوق اجتماعی _شهروندی و اصول دموکراسی و حاکمیت قانون است همچنین حکمرانی خوب به طور خاص به موضوع مدیریت منابع عمومی برای ایجاد توسعه پایدار و شیوههای توزیع عادلانه مربوط میشود و اگر از بدنه کارشناسی استفاده شود، عامل کاهش یا ریشه کن کردن فقر و عامل رشد و توسعه می شود.
حمیدرضا خاکشور اظهار کرد: مهمترین وظایف دولت ها در قبال مطالبه جامعه بر سه دسته است که یکی از آن، روابط توسعهای است، روابط توسعه ای به معنای این است که دولت با مدیریت اقتصاد به منظور نیل به حداکثر رشد اقتصادی، قادر به ایجاد تغییرات بنیادین در زمینههای مختلف باشد.
وی افزود: یکی دیگر از وظایف دولت در روابط دموکراتیک و حقوق شهروندی است که از آن میتوان به معنای فرآیند اجتماعی و تعامل جدی بین دولت و ملت و برخوردار از جامعه مدنی کارآمد و پویا نام برد و سومین و مهمترین آن، حقوق اجتماعی برابر و فراهم نمودن زمینه اجماع ملی است.
عضو هیات رئیسه خانه احزاب خراسان شمالی گفت: دولت برای انسجام ملی، شایسته است از تکثرگرایی سیاسی و مشارکت احزاب سیاسی در حل مسائل مربوط به اداره کشور مدد گیرد، البته در این باره شاید بتوان انگیزه اصلی دکتر پزشکیان در نامگذاری دولت چهاردهم به عنوان دولت «وفاق ملی» را گسترش مردم سالاری و سپهر سیاسی ایشان دانست، و این تفسیر با رفتار سیاسی ایشان در چیدمان کابینه دولت و رای اعتماد اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی دوازدهم مهر تأییدی بر تکثرگرایی رییس دولت چهاردهم است.
وی گفت: رییس جمهور مبنا را بر بهرهگیری از نظرات و پیشنهادات اکثرا کارگزاران گرایشهای سیاسی مختلف قرار داده و آنان را با خود همراه ساخت و وقتی منصفانه به گرایش وزاری کابینه دولت چهاردهم مینگریم، شعار وفاق ملی که همدلی و هماهنگی بین جناحهای سیاسی است را در جدال برای حل مسائل و معضلات کشور بر پایه حکمت عملی دو قوه مجریه و مقننه مییابیم.
خاکشور افزود: اگر گذاری بر کش و قوس های چند ماه گذشته در خصوص انتصاب مقام عالی دولت در استان خراسان شمالی داشته باشیم، شاهد هستیم گفتمان وفاق ملی دولت چهاردهم با انتصاب استاندار خراسان شمالی، در راستای همان حقوق اجتماعی و عقلانیت سیاسی (تضارب آرا در انتخابات) جنبه عینی و ملموس یافته و نقش شناختی رییس جمهور بر اساس وفاق در حکمرانی که بیانگر تنوع در افکار و پذیرش نظرات متعدد و مردم محوری بود را محترم شمرد.
وی گفت: استاندار خراسان شمالی به عنوان رییس دولت محلی استانی ذیل شعار وفاق ملی، حکمرانی بر اساس حق و عدالت را مدنظر قرار داده و اولین انتصاب در اهمیت قرار دادن تعادل اجتماعی جنسیت، در مشارکت های سیاسی، 2 نفر از مدیران کل ستادی را از جامعه بانوان که از پرسنل باسابقه مدیریتی استانداری هستند، در راستای شایسته سالاری و تخصص گرایی منصوب کرد همچنین در انتصاب فرمانداران تابعه استان نشان داد، اعتقاد راسخ به بومی گزینی داشته و تحول خواهی و رسیدن به توسعه پایدار استان را استفاده از بدنه کارشناسی استانداری و فرمانداری های تابعه استان میداند.
وی تصریح کرد: برای حکمرانی اثربخش، الزام آور و حیاتی است که متخصصان و جریانهای سیاسی موافق دولت با رهیافت های سازنده خود و حتی برخی افراد و جریان سیاسی منتقد دولت یا منتقد نماینده عالی دولت در استان با نقد منصفانه و نگاه دلسوزانه برای استان به سمت امکان همزیستی مسالمت آمیز سیاسی و اجتماعی در استان گام برداشته و در راستای توسعه پایدار استان که مطالبه اصلی مردم استان و جامعه کنونی بوده و خواهان آیندهای مطلوب برای استانی که اکنون 20 سال از تأسیس آن گذشته و دیگر نمیتوان استانی نوپا متصور بود، به دنبال همدلی به تبعیت از فرمایش مقام معظم رهبری حکمرانی خردمندانه با پیوست عدالت را در پیش گرفت.
خراسان شمالی با بیش از یک میلیون نفر جمعیت در شمال شرق کشور واقع است و ۴۴ درصد از جمعیت آن در مناطق روستایی سکونت دارند.
منبع