امیر رضا واعظ آشتیانی در گفت وگو با خبرنگار احزاب ایرنا درباره صحبتهای ترامپ مبنی بر آمادگی برای مذاکره با رئیس جمهور کشورمان گفت: تناقض در گفتار و رفتار و عدم صداقت در میان سیاستمداران آمریکایی، به ویژه روسای جمهور ادوار، از جمله ترامپ، واقعیتی انکارناپذیر است. بنابراین، نباید به سخنان یا پیشنهادات آنان به طور جدی نگریست چراکه آنها غالباً خلف وعده کرده و به تعهدات خود پایبند نیستند.
رؤسای جمهور آمریکا مهرهای در دست قدرتهای پشت پرده هستند
وی افزود: نکته دیگر اینکه، من معتقدم رؤسای جمهور آمریکا خود صرفاً مهرههایی در دست قدرتهای پشت پرده هستند. کسانی که گردانندگان اصلی آمریکا هستند، افرادی مانند ترامپ، بایدن و اوباما را تعیین میکنند و خط مشیها را به آنها دیکته میکنند و این افراد، به عنوان مهرههایی در مقاطع مختلف، مسئولیت ریاست جمهوری را بر عهده میگیرند.
تحلیلگر و فعال سیاسی اصولگرا عنوان کرد: به نظر میرسد ترامپ در اصطلاح قصد دارد توپ را به زمین ایران بیندازد و اینگونه القا کند که از یک سو آماده مذاکره است، اما از سوی دیگر، با تناقضگویی و طرح ادعاهای گذشته، تلاش میکند اینطور وانمود کند که اهل مذاکره است.
واعظ آشتیانی بیان کرد: در هر صورت، مصداق ضربالمثل «مسلمان از یک سوراخ دو بار گزیده نمیشود»، ما باید بر اصول خود محکم بایستیم. بارها گفتهام که باید از دشمنان خود بیاموزیم که آنها هرگز بر سر اصول خود معامله نمیکنند و ما نیز نباید از اصول خود چشم پوشی کنیم .
اهل مذاکرهای شرافتمندانه، عزتمندانه، منصفانه و محترمانه هستیم
عضو اسبق شورای شهر تهران با بیان اینکه ما اهل مذاکره هستیم، اما مذاکرهای شرافتمندانه، عزتمندانه، منصفانه و محترمانه، ادامه داد: وقتی آنها هیچ احترامی برای معاهدات، قراردادها و کنوانسیونها در سطح بینالمللی و با سایر کشورها قائل نیستند، چنین کشوری و چنین رئیسجمهوری قابل اعتماد نیست. ما باید فکر را با فکر پاسخ دهیم و از قضاوت عجولانه پرهیز کنیم، ما باید تدبیر کنیم و پاسخ مناسب و ادلههای منطقی و منصفانه خود را مطرح کنیم.
عضو شورای مرکزی جمعیت یاران انقلاب اسلامی تصریح کرد: اینکه باور داشته باشیم ترامپ میخواهد مذاکره کند، سوال اینجاست که او چه میخواهد بگوید؟ چه چیزی میخواهد؟ آیا میخواهد منافع بیشتری به دست آورد؟ آیا میخواهد ما از خط قرمزهای خود عقبنشینی کنیم؟ آیا میخواهد ما انرژی هستهای را کنار بگذاریم و هر آنچه را که او میگوید و دیکته میکند، بپذیریم؟ آمریکا این چیزها را میخواهد و کمتر از این راضی نخواهد شد.
واعظ آشتیانی با بیان اینکه ما باید تلاش کنیم از ظرفیتهای دیپلماسی خود در ارتباط با کشورهایی که میتوانند به ما کمک کنند، بهره ببریم و با آنها ارتباط برقرار کنیم، خاطرنشان کرد: نباید به گونه ای باشد که با بدعهدی طرف مذاکره و عمل نکردن به تعهداتش ناگهان در چالهای بیفتیم که بیرون آمدن از آن دشوار باشد.
وی اظهار کرد: نباید سرنوشت کشور و انقلاب اسلامی را به موضوعاتی گره بزنیم که هیچ حاصلی برای ما نخواهد داشت و باید موضعی خردمندانه اتخاذ کنیم، موضعی که هم منافع ملی و هم عزت ما حفظ شود، ضمن اینکه اگر خواستههای طرف مقابل معقول و منطقی باشد آن را میپذیریم.
اینکه امروز سرنوشت کشور را به پالرمو و CFT گره بزنیم، همان اشتباهی هشت سال قبل است
تحلیلگر سیاسی افزود: اینکه امروز ما همه سرنوشت کشور را به پالرمو و CFT گره بزنیم، همان اشتباهی است که قبلا درمورد برجام انجام شد. لذا مسئولین نظام، سران سه قوه، مجمع تشخیص مصلحت نظام و دولت باید مراقبتهای لازم را در این خصوص داشته باشند و با آگاهی و کارشناسی ضمن بررسی همه جوانب تصمیم بگیرند.
آمریکاییها استاد خلف وعده هستند و به اصول و قوانین بینالمللی پایبند نیستند
واعظ آشتیانی با بیان اینکه بحث FATF که اینروزها مطرح میشود و آمریکاییها فراوان روی آن تاکید دارند، مقدمه و لازمه اش این است که تحریمها برداشته شود، خاطرنشان کرد: اگر قرار است عضو FATF باشیم و تحریمها همچنان برقرار باشند، چه فایدهای دارد؟ چه الزامی وجود دارد که ما وارد FATF شویم و آن را تأیید کنیم، اما باز هم مانند گذشته خلف وعده شود؟ آمریکاییها استاد خلف وعده هستند، زیادهخواه هستند و هیچ پایبندی به اصول و قوانین بینالمللی و حتی قراردادهای خودشان در هیچ زمینهای ندارند.
وی ادامه داد: باید همه مسائل را با هم در نظر گرفت و جمعبندی و تصمیم نهایی سران نظام به گونهای باشد که هم منافع و هم ارزشهای نظام حفظ شود و هم ما از شرایط تحریمهای غیرمنصفانهای که آمریکا تا به امروز سختترین نوع آن را اعمال کرده، عقبنشینی کند.
ترامپ با انداختن توپ به زمین ایران میخواهد در افکار عمومی دنیا القا کند که اهل مذاکره است
این سیاستمدار اصولگرا یادآور شد: ترامپ میخواهد با انداختن توپ به زمین ایران، در افکار عمومی دنیا اینگونه القا کند که اهل مذاکره است، در صورتی که دنیا به خوبی میداند که آمریکا و امثال ترامپ پایبند به اصول و تعهدات نیستند و متاسفانه در بدعهدی، ممتاز هستند.
وی در ارزیابی خود از شکلگیری وفاق در کشور با اعتقاد به اینکه در شرایط امروز، وفاق به یک لقمه (شعار) غیرقابل هضم تبدیل شده و صرفا یک شعار است و متأسفانه استفاده ابزاری از آن صورت میگیرد، گفت: وفاق نیازمند یک بستر است و به این سادگی ایجاد نمیشود.
کارآمدی، پرهیز از منفعتطلبی، قانونمداری، دوری از سیاسیکاری زمینه ایجاد وفاق
تحلیلگر مسائل سیاسی عنوان کرد: وفاق زمانی معنا پیدا میکند که معیارهایی مانند کارآمدی، پرهیز از منفعتطلبی، قانونمداری، دوری از سیاسیکاری، اجتناب از قدرتطلبی و جاهطلبی، مبارزه با باندبازی و ویژهخواری رعایت شوند آیا این اتفاق در حوزههای مختلف افتاده است؟
واعظ آشتیانی افزود: در برخی از حوزهها، قانونگریزی، باندبازی، لجاجت و عدم کارآمدی همچنان وجود دارد. در چنین شرایطی چطور میتوان انتظار داشت که وفاق واقعی شکل بگیرد. جامعه زمانی وفاق را احساس خواهد کرد که ببیند این موانع برطرف شدهاند.
حلقه مفقوده وفاق، عدم تزکیه نفس افرادی است که میخواهند در چارچوب وفاق قرار بگیرند
وی بیان کرد: به اعتقاد من، حلقه مفقوده وفاق، عدم تزکیه نفس افرادی است که میخواهند در چارچوب وفاق قرار بگیرند و وفاق یکشبه به دست نمیآید. شعار وفاق در همه دولتها به گونه ای مطرح شده و مختص دولت آقای پزشکیان نیست، اما آیا تا امروز به آن عمل شده است؟ اگر به وفاق عمل میکردیم، اینهمه تضاد در تصمیمگیریها نداشتیم و این تضادها موجب شده در برخی حوزهها دچار چالشهایی شویم.
باید بسترهای وفاق را فراهم کنیم تا وفاق محقق شود
عضو شورای مرکزی جمعیت یاران انقلاب اسلامی ادامه داد: ما زمانی به وفاق میرسیم که اندیشه مثبت و کارآمد در چارچوب شایستهسالاری، صداقت و انتخاب مدیران توانمند حاکم شود و مردم هم احساس کنند وفاقی وجود دارد. وقتی در برخیها بخشها قانونگذاری به شکل محکم وجود دارد چگونه انتظار وفاق داریم؟ آیا انتخاب افراد در قوای مختلف به شایستگی انجام میشود.
مطالبه مردم کارگزارانی صادق، شایسته و کارآمد است
واعظ آشتیانی مطالبه امروز مردم را کارگزارانی صادق و شایسته و کارآمد خواند و خاطرنشان کرد: امروز رنج اصلی ما در حوزه کارآمدی است و امیدوارم این مشکلات برطرف شوند زیرا تنها در این صورت است که بستری فراهم خواهد شد چراکه اگر وفاق واقعی شکل بگیرد، تأثیرات مثبت آن در سایر بخشها نیز نمایان خواهد شد.
منبع