سیدرضا صالحی امیری روز پنجشنبه در جلسه تصمیمگیری در باره کارخانه تاریخی «ریسباف» اصفهان با تاکید بر سیاست تفویض اختیارات این وزارتخانه به استانها افزود: تفویض اختیارات به استانها ضروریست و باید همه مسوولیتها جز موارد کلان در راستای افزایش قدرت تصمیمگیری مسوولان استانی، به آنها واگذار شود.
وی تصریح کرد: در برخی موارد مثل تصمیمگیری در باره حریم آثار که باید در کمیته عالی بحث شود یا مواردی همچون کاوشهای باستانشناسی که در اختیار پژوهشگاه باستان شناسی و جزو مسائل کلانِ ملی است و وزارتخانه باید آنها را دنبال کند، بقیه مسوولیتها باید در اختیار استانداران قرار بگیرد.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همچنین گفت: همه باید بپذیریم که در بنای کارخانه تاریخی ریسباف اصفهان نباید مداخله غیرکارشناسی انجام شود.
صالحی امیری افزود: دولت، مسوولان استانی و همه دلسوزان اصفهان باید بپذیرند که این مکان به مثابه یک نقطه راهبردی نیازمند کار کارشناسی و داشتن مشاور برای مطالعه در باره وضعیت آن است.
وی گفت: اگر امکان فراخوان مشاور بینالمللی برای طرح مطالعاتی ریسباف نباشد، دستکم باید برای یافتن مشاور ملی، فراخوان داده شود.
صالحی امیری تاکید کرد: مشاوران باید مطالعه کنند و طرحهایشان را ارائه بدهند و طرح برگزیده، مبنای کار در این اثر تاریخی قرار بگیرد.
وی گفت: برای برنامهریزی صحیح در این مسیر، تشکیل یک شورای راهبردی یا رهبری با محوریت استاندار و با حضور ۲ نفر از اعضای دولت، ۲ نفر از نمایندگان به انتخاب مجمع نمایندگان استان، ۲ باستان شناس و اصحاب موزه صاحب نام در استان و همچنین شهردار اصفهان نیاز است.
صالحی امیری، سه پیشنهاد مشخص در باره ریسباف اصفهان را فراخوان بینالمللی برای انتخاب مشاور و طرح، تشکیل شورای راهبری و فراخوان جذب سرمایهگذار اعلام کرد.
وی با ارائه این پیشنهاد که استانداری اصفهان شورای رهبری را تشکیل دهد و احکام لازم را صادر کند، افزود: جلسات ثابت این شورا باید در استان و جلسات اصلی آن در تهران و در دفتر رئیس سازمان برنامه و بودجه تشکیل شود.
صالحی امیری خاطرنشان کرد: بعد از سال ۱۳۱۶ که «آندره گودار» کتابخانه ملی و موزه ملی کشورمان را با هم ساخت و بین آنها پل ارتباطی برقرار کرد تا یک ارتباط منطقی بین فضای شی محور با فضای مکتوب و کتاب ایجاد شود، بنای در خور دیگری که فاخر و در خور شان ملت ما باشد، ایجاد نشده است.
وی افزود: اجازه دهید زیباترین بنای بعد از انقلاب در اصفهان و در مجموعه ریسباف ایجاد شود تا بتوانیم از آن بعنوان یک اِلمان بزرگ ایرانی و اسلامی یاد کنیم.
صالحی امیری، ریسباف را متعلق به اصفهان و ایران و در خور شان فرهنگ و تمدن ایران زمین دانست و خاطرنشان کرد: ۵۰۰ سال قبل صفویه در اصفهان بناهایی را به یادگار گذاشت که امروز همه ایرانیان به آنها افتخار میکنند، پس بگذارید چند بنا هم بدست جمهوری اسلامی ایجاد شود تا ۵۰۰ سال بعد فرزندان ایران زمین به آنها ببالند.
به گزارش ایرنا، در پایان این جلسه که با حضور برخی از نمایندگان مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی، استاندار و مقامات استانی برگزار شد، از سند بنای تاریخی ریسباف، تالار تیموری و کاخ چهلستون این شهر رونمایی شد.
سرپرست ادارهکل موزههای معاونت میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز که همراه وزیر به استان سفر کرده است، گفت: بزرگترین پروژه این اداره کل که از سال گذشته شروع و بر روی آن سرمایهگذاری شده، موزه منطقهای «ریسباف» اصفهان است.
لیلا خسروی در گفت و گو با ایرنا با بیاناینکه از سال گذشته حدود یکصد میلیارد ریال در یکی از بناهای ریسباف هزینه کردهایم، گفت: هدف ما این است که یک موزه منطقهای در شأن ایران و اصفهان در این محل ایجاد کنیم.
وی افزود: البته سرمایه زیادی برای این امر نیاز است به همین منظور باید درصدد جلب مشارکت سایر بخشها اعم از دولتی و خصوصی باشیم تا زیر نظر وزارتخانه این پروژه را به سرانجام برسانیم، چرا که اعتبارات ستاد مرکزی پاسخگوی کار نیست و تحقق آن سالها طول میکشد.
خسروی اظهار امیدواری کرد تا با هماهنگی استانداری و وزارتخانه بتوانیم مشارکت بخشهای دولتی، خصوصی و خیرین را برای احیای ریسباف و تبدیل آن به موزه منطقه ای جلب کنیم و این بنای ارزشمند صنعتی و هنری را به گنجینهای شایستهای برای استان و کشور نبدیل کنیم.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، صبح امروز همراه با برخی معاونان و مدیران کل وزارتخانه وارد اصفهان شد.
رونمایی از پروژههای مرمتی مجموعه تخت فولاد و بازدید از مرکز صنایع دستی ادیب، کارخانه ریسباف، هتل مجلل چهارباغ و ۲ هتل در دست ساخت از برنامههای سفر صالحی امیری به اصفهان است.
دیدار با نماینده ولی فقیه، مدیران استان، مجمع نمایندگان و فعالان گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی اصفهان از دیگر برنامههای سفر وی به این دیار اعلام شده است.
مجموعه تاریخی کارخانه ریسباف از جمله آخرین بازماندههای کارخانههای ریسندگی پشم اصفهان است که با مساحت حدود ۷۴ هزار مترمربع و زیربنای حدود ۵۴ هزار مترمربع در محور تاریخی چهارباغ بالای اصفهان قرار دارد.
این بنا که در سال ۸۱ به ثبت آثار ملی ایران رسید، در اختیار بانک ملی قرار داشت و از دوران دولت دهم به این سو تصمیم بر آن شد که مالکیتش با رعایت قوانین برای ایجاد موزه منطقهای اصفهان به میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری منتقل شود؛ اما این اتفاق بدلیل آنچه که تحت عنوان «تعلق سرمایه مالی کارخانه ریسباف به سهامداران بانک ملی» خوانده میشد، معطل ماند تا اینکه در آذر سال گذشته(۱۴۰۲)برای نجات این کارخانه تاریخی، ریسباف بطور رسمی به اداره کل میراث فرهنگی اصفهان تحویل شد.
منبع