به گزارش خبرنگار ایرنا، خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد: رهبر عالی ایران روز جمعه، پس از اینکه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا مذاکرات هسته ای با تهران را مطرح کرد، گفت که مذاکرات با آمریکا «هوشمندانه، عاقلانه و شرافتمندانه» نیست.
این رسانه آمریکایی افزود، آیتالله خامنهای در سالروز بیعت تاریخی همافران و کارکنان نیروی هوایی با امام خمینی در ۱۹ بهمن ۱۳۵۷، در دیدار فرمانده و جمعی از کارکنان نیروی هوایی و پدافند ارتش جمهوری اسلامی ایران همچنین گفتند که «با چنین دولتی نباید مذاکره کرد» اما دستور مستقیمی مبنی بر «عدم تعامل با واشنگتن» صادر نکردند.
رهبر عالی ایران خاطرنشان کردند که ترامپ بطور یکجانبه از توافق هستهای قبلی که بر اساس آن ایران غنیسازی اورانیوم و ذخایر کلی این مواد را بطور چشمگیری محدود کرد، در ازای لغو تحریمها، خارج شد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس همچنین به بخش دیگری از بیانات رهبر معظم انقلاب پرداخت و به نقل از ایشان نوشت: آمریکایی ها به توافق خود پایبند نبودند. «همین شخصی که امروز سر کار است، توافق را پاره کرد. او گفت که این کار را خواهد کرد و انجام داد.»
این رسانه آمریکایی سپس از نقل از رهبر معظم انقلاب ایران نوشت: « این تجربه ای است که باید از آن درس بگیریم. ما مذاکره کردیم، امتیاز دادیم، مصالحه کردیم اما به نتایجی که مد نظر داشتیم، نرسیدیم. و با وجود تمام ایرادات، طرف مقابل در نهایت توافق را نقض کرد و از بین برد.»
خبرگزاری آسوشیتدپرس سپس به اظهارات دکتر مسعود پزشکیان رئیس جمهوری ایران در جمع بیش از ۱۰۰ تن از سفرای کشورها و نمایندگان سازمانهای بینالمللی مقیم تهران به مناسبت فرارسیدن چهل و ششمین سالروز پیروزی انقلاب، اشاره کرد و گفت اخیرا پزشکیان پیشنهاد کرد که ایران میتواند آمادگی بیشتری برای پذیرش بازرسیهای بیشتر از آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) داشته باشد.
پزشکیان به دیپلماتهای خارجی گفت: «آنها میتوانند بیایند و صد بار دیگر بیشتر بازرسی کنند چون قرار نیست ما دنبال سلاح هستهای برویم.»
آسوشیتدپرس نوشت که دیپلماتهای ایرانی مدتهاست که به بیانات آیت الله خامنهای بهعنوان یک فتوای الزامآور یا حکم دینی اشاره کردهاند که ایران بمب اتمی نخواهد ساخت.
ترامپ که در دور دوم ریاست جمهوری خود بارها برای رسیدن به توافق با ایران ابراز امیدواری کرده، ۴ فوریه ۲۰۲۵ برابر با ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۳ با امضای یادداشتی برای تداوم سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران ادعا کرد که آماده گفت وگو با رئیس جمهوری ایران است. او با بیان این ادعا که برای امضای این یادداشت «دچار تردید» بوده است، مدعی شد: «این برای ایران خیلی سخت است». «امیدوارم مجبور نباشیم خیلی از آن استفاده کنیم.» باید دید آیا میتوانیم به توافقی با ایران برسیم؟
رئیس جمهوری آمریکا با تکرار ادعاهای واشنگتن مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی ایران به ساخت سلاح هسته ای نزدیک شده است، ادعا کرد: « ایران نباید سلاح هستهای داشته باشد. ما نمیخواهیم سختگیری زیادی بر ایران اعمال کنیم.»
ترامپ ۱۷ بهمن ماه نیز در پیامی در شبکه اجتماعی «تروث سوشیال» مدعی شد: «من میخواهم ایران کشوری بزرگ و موفق باشد، اما کشوری که نباید سلاح هستهای داشته باشد. گزارشهایی که ادعا میکنند ایالات متحده با همکاری اسرائیل قصد دارد ایران را به خاک و خون بکشد، به شدت اغراقآمیز هستند. ترجیح میدهم یک توافق هستهای صلحآمیز و قابلراستیآزمایی داشته باشیم که به ایران اجازه دهد بهطور مسالمتآمیز رشد کند و شکوفا شود.»
رئیس جمهوری آمریکا افزود: «باید فوراً روی این موضوع کار کنیم و وقتی توافق به امضا رسید، یک جشن بزرگ خاورمیانهای برگزار کنیم. خداوند خاورمیانه را حفظ کند!»
ترامپ در حالی سخن از مذاکره و توافق می کند که در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸) از توافق هسته ای با ایران خارج شد. ایران همواره اعلام کرده که آماده مذاکره برای دفاع از حقوق هسته ای خود است اما این واشنگتن است که به تعهدات خود پایبند نبوده و توافقی که مورد تایید تمامی قدرت های جهانی و نهادهای بین المللی بوده است را در گذشته، زیرپا گذاشت و از آن خارج شد.
«محمدرضا عارف» معاون اول رئیس جمهوری ایران در نخستین واکنش به اظهارات رئیس جمهوری آمریکا با بیان اینکه نمی توان گفت دیدار دو انسان غیر ممکن است، تاکید کرد: امروز دیدار و مذاکره با ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در دستور کار جمهوری اسلامی نیست.
عارف با بیان اینکه اگر ترامپ اعتقاد دارد که ایران نباید وارد فضای سلاح هستهای شود، این راهبرد دائمی ایران است، اظهار کرد: رئیس جمهور آمریکا خیالش راحت باشد زیرا ما در این زمینه فتوا دادیم و در این راهبرد بحثی نداریم.
وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا نیز در پی یادداشت ترامپ اعلام کرد که تحریمهای جدیدی در حوزه انرژی، کشتیرانی و نفت علیه ایران اعمال کرده که اولین تحریم دولت دونالد ترامپ در دور دوم ریاست جمهوری او به شمار میرود.
وزارت خزانه داری دولت ترامپ روز پنجشنبه به وقت محلی (۶ فوریه ۲۰۲۵ برابر با ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۳) ادعا کرد: شبکه نفتی را که صدها میلیون دلار برای ارتش ایران تولید می کند، هدف قرار می دهد.
وزارت خزانه داری آمریکا در بیانیه ای افزود: « امروز، دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری (OFAC) یک شبکه بین المللی را به دلیل تسهیل ارسال میلیون ها بشکه نفت خام ایران به ارزش صدها میلیون دلار به چین را تحریم می کند. این نفت به نمایندگی از ستاد کل نیروهای مسلح ایران و شرکت تحت تحریم آن که سپهر انرژی جهان نما پارس (سپهر انرژی) است، ارسال شده است. این تحریم ها شامل نهادها و افراد در حوزه های متعدد، از جمله چین، هند، و امارات و همچنین چندین کشتی می شود.»
منبع