به گزارش ایکنا؛ نشست خبری فیلم «پیشمرگ» به عنوان سومین فیلم نمایش داده شده در هشتمین روز از گام چهلوسوم جشنواره فیلم فجر، عصر جمعه؛ 19 بهمن با حضور آرش زینالخیری؛ تهیهکننده، علی غفاری؛ کارگردان، مهدی نصرتی؛ الناز ملک؛ ساناز سعیدی؛ حسام منظور و عبدالرضا نصاری بهعنوان بازیگران این اثر سینمایی و حمید نجفیراد در مقام تدوینگر در برج میلاد برگزار شد.
زینالخیری در ابتدای سخنان خود با اشاره به آنکه پیش از هر چیز از خانواده شهید قهاریسعید تشکر میکنم که اجازه روایت گوشهای از رشادتهای این شهید و سردار والامقام کشورمان را دادند گفت: گروه تولید این اثر سینمایی یک سال و نیم از زندگی خود را با ما قسمت کرد و این بخشی دیگر از افتخارات این فیلم است که آن را نیز از برکت نام این شهید میدانم.
غفاری به عنوان کارگردان فیلم «پیشمرگ» با اشاره به آنکه برخلاف گفتهها کتاب «یادداشتهای سعید» تنها منبع فیلمنامه فیلم «پیشمرگ» نیست اما بخش مهمی از منابع به همین کتاب بازمیگردد یادآور شد: صابر اللهدادیان به عنوان محقق، پژوهشگر و نویسنده فیلمنامه یک سال زمان برای نگارش این اثر گذاشت.
وی ادامه داد: نویسنده فیلمنامه «پیشمرگ» با تمام نامهایی که در کتاب «یادداشتهای سعید» به آنها اشاره شده بود دیدار و گفتوگو کرد. البته کمکهای همسر شهید قهاریسعید نیز در این مسیر بسیار یاریگر ما بود.
غفاری با تأکید بر آنکه «پیشمرگ» برشی از داستانی واقعی با محوریت شهید قهاریسعید بود و ما تمام تلاش خود را به کار بستیم تا به این واقعیت وفادار بمانیم یادآور شد: هر چه درباره زندگی، شرایط و اتفاقاتی که برای این شهید بزرگوار در واقعیت پیوسته بود میخواندیم خودمان نیز احساس میکردیم به سبب عظمت این اتفاقها؛ روایتها شانه بر شانه افسانه میزند. اما تمام آنها واقعی بود و این ارائه یکی از قهرمانان ملی این سرزمین است.
مهدی نصرتی که نقش شهید «سعید قهاریسعید» را در این اثر سینمایی بازی کرده بود با اشاره به جذاب و دلنشین بودن این شخصیت و ایفای این نقش گفت: بعد از پیشنهاد ایفای این نقش، کتابهایی به من داده شد، آنها را خواندم که یکی از آنها از زاویه دید همسر شهید نگارش شده بود. فیلمهای مستندی که در این حوزه بود را نیز دیدم. این منابع نیز در مسیر شناخت شهید یاریگر من بود.
نصرتی با اشاره به آنکه در برخی از آثار مستند و سینمایی قهرمانهای ملی خود را به عنوان «ابرقهرمان» معرفی میکنیم و این نگاه چندان با دید منطقی و ارائه به مخاطب سازگار نیست و آن را دوست ندارم خاطرنشان کرد: مهم آن است که این قهرمانان ملی را آنگونه که بودهاند؛ واقعی، صریح، دقیق و بدون ضعف روایت کنیم. در نگاه کلی ایفای نقشهای حقیقی از مردمان همین سرزمین را بسیار دوست دارم و وقتی سراغ شخصیتهای بزرگی میرویم باید تمام تلاش خود را بهکار ببریم تا ضعفی از ما در مقام بازیگر برای معرفی چهرههای ملی دیده نشود.
غفاری کارگردان «پیشمرگ» بعد از صحبتهای نصرتی با اشاره به آنکه یکی از دلایل باورپذیری نقش شهید قهاری که توسط آقای نصرتی ایفا شد به دقت و ظرافت او و تلاش آقای نصرتی برای دریافت لهجه شهید بازمیگشت گفت: خوشحالم که این نقش را به آقای نصرتی سپردیم و از خروجی کار مانند آنچه که تمامی بازیگران برای این فیلم گذاشتند راضی هستم.
الناز ملک؛ دیگر بازیگر این فیلم نیز با اشاره به آنکه حوزه سینما یا نمایش خانگی برای ایفای نقش در آن ملاکی برای او به عنوان بازیگر به شمار نمیرود گفت: مهمترین دلیل انتخاب یک نقش، باورپذیری آن و دوست داشته شدن از سوی مردم است.
«شاهنقشها» در سینمای ایران مردانه است!
ساناز سعیدی نیز به عنوان دیگر بازیگر این اثر سینمایی با اشاره به آنکه بیشترین جذابیت و لذت برای هر بازیگر آن است که برای ارائه تصویر یک شخصیت بتواند تا حد ممکن از خود حقیقی فاصله بگیرد و به آن نقش نزدیک شود خاطرنشان کرد: از نظر ظاهری؛ شخصیتی که آن را ایفا کردم شباهتی به من ندارد. اما بعد از خواندن کتاب «همسفر آتش و برف» که روایت همسر شهید قهاریسعید (فرحناز رسولی) است به شدت با او همذاتپنداری کردم و در مسیر ایفای نقش؛ خود خانم رسولی به عنوان همسر شهید بسیار یاریگر من بودند.
این بازیگر در ادامه نقدی را نسبت به کارگردان این اثر وارد کرد و گفت: صحبت اولیه ما این بود که تمرکز بیشتری بر شخصیت خانم رسولی شود و پرداخت آن در اثر سینمایی بیشتر شود؛ اما متأسفانه در سینمای ایران اغلب نقشهای کلیدی یا همان «شاهنقشها» برای مردها نوشته میشود و هنوز نگاه مردانه و زنانه در سینمای ما وجود دارد.
وی تصریح کرد: امیدم آن است که سینمای دفاع مقدس را زنانه و مردانه نکنیم چرا که همسران شهدای والامقام این قابلیت را دارند که نقشهای بسیار بیشتر و بهتر برای آنها نوشته شود.
حسام منظور دیگر بازیگر این اثر سینمایی در پاسخ به پرسش ایکنا مبنی بر آنکه بعد از تجربیات موفق او در آثار سینمایی چندسال اخیر؛ پذیرش نقش کوتاه در «پیشمرگ» تنها از سر تجربهاندوزی برای او بوده، یا در جهت حضور در جشنواره بود و یا دلیل دیگری داشت خاطرنشان کرد: هر اثر سینمایی که محور روایت آن میهنپرستی باشد را بسیار دوست دارم و برای حضور در چنین آثاری که از من دعوت شود به اندازهای نقش نگاه نمیکنم.
وی خاطرنشان کرد: به شدت احساس میکنم که سینمای امروز ما نیاز مبرمی به نگاه ملی دارد و پرداختن به قهرمانهای ملی گامی مهم جهت تحقق سینمای ملی است.
منظور تصریح کرد: درباره نقش نیز باید بگویم با توجه به آنکه در یک خانواده ارتشی در عرصه هوانیروز به دنیا آمده و بزرگ شدهام همواره بازیگرانی که نقش خلبانها را بازی میکردند حرص من را درمیآوردند! به همین سبب تلاش کردم تا تجربهای متفاوت در قالب ایفای نقش را به مخاطب ارائه دهم.
عبدالرضا نصاری دیگر بازیگر این اثر سینمایی نیز با تأکید بر آنکه مهمترین چالش این نقش برای من رسیدن به لهجه و زبان کردی بود خاطرنشان کرد: در طول مسیر فیلمبرداری با آدابورسوم؛ سنت و همچنین موسیقی هموطنان کرد کشورم آشنا شدم. همچنین با توجه به اینکه تصمیم گرفته بودم بدون بدلکار در این اثر حضور داشته باشم ایفای بخشی از صحنهها، کاری بسیار خطرناک بود اما امروز آنها را جذاب و شیرین میدانم.
نجفیراد، تدوینگر فیلم «پیشمرگ» نیز با اشاره به آنکه یکی از مؤلفههایی که در حوزه سینمای راهبردی و سینمای دفاع مقدس به عنوان آسیب شناخته میشود آن است که این دسته از آثار در میانه راه مخاطب خود را از دست میدهند خاطرنشان کرد: تلاش کردم در حوزه تدوین با بخشیدن ریتم بالا هم به اصالت این اثر در گونه سینمای جنگی و اکشن وفادار باشم و هم بتوانم تماشاچی را تا پایان فیلم با خود نگه دارم.
فیلم «پیشمرگ»؛ برشی از زندگی سردار شهید سعید قهاریسعید از فرماندهان دوران دفاع مقدس است که در سومین نوبت نمایش روز هشتم (جمعه؛ 19 بهمن) جشنواره فیلم فجر چهلوسوم به نمایش درآمد.
شهید سعید قهاریسعید که فیلم «پیشمرگ» برشی از زندگی این فرمانده والامقام دوران دفاع مقدس را روایت میکند در سال 1358 در ماجرای پاوه در کنار شهید دکتر چمران حضور داشت و بعدها نیز در کنار شهید احمد متوسلیان و احمد کاظمی در عملیاتهای مختلف حاضر شد.
قهاریسعید سپس تا فرماندهی قرارگاه حمزه سیدالشهدا پیش رفت و در سال ۱۳۸۵ در حالی که حدود چهار از فرماندهی او بر لشکر ۳ نیروی مخصوص حمزه سیدالشهدا میگذشت، به شهادت رسید.
انتهای پیام
منبع