کشت بهاره نخود دیم عملکرد پایین‌تری دارد

به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، «حمید حسنیان خوشرو» روز شنبه با اشاره به مزیت‌های کشت پاییزه، بر ضرورت توسعه کشت پاییزه نخود به‌ منظور استفاده بهینه از منابع آبی به‌ویژه بارش‌ها، در مناطق سردسیر دیم تأکید کرد.

وی تحقق آن را در سایه معرفی ارقام مقاوم به سرما امکان‌پذیر دانست و اضافه کرد: از اواخر دهه ۸۰ شمسی، تحقیقات در زمینه کشت نخود پاییزه در استان‌های سردسیر کشور آغاز شد و در سال ۱۳۹۷، ارقام جدید برای دیم‌زارها معرفی و در عرصه‌ها کشت شدند.

وی ادامه داد: هم‌اکنون تعداد ارقام نخود پاییزه معرفی شده توسط مؤسسه دیم به ۱۵ رقم افزایش یافته و سطح زیر کشت ارقام اصلاح شده نخود دیم به حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار هکتار با میانگین عملکرد ۷۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم در هکتار رسیده است.

این پژوهشگر کشاورزی با بیان اینکه این میزان از میانگین کشوری حدود ۳۰ درصد بیشتر است، ادامه داد: بیشترین تولید نخود دیم از استان‌های کرمانشاه، آذربایجان‌غربی و لرستان گزارش شده و ارقام «منصور» و «آنا» در این استان‌ها بیشترین سطح کشت و عملکرد را داراست.

عضو هیئت‌ علمی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور اظهار کرد: در سال جاری حدود سه هزار تن هسته‌های بذر نخود در طبقات مختلف توسط مؤسسه دیم و بخش خصوصی تولید و توزیع شده است که نسبت به سال گذشته حدود ۲۰ درصد افزایش نشان می‌دهد.

«حسنیان خوشرو» بیان کرد: ۲ رقم جدید نخود پاییزه به نام‌های «تابان» و «روشنا» نیز در سال ۱۴۰۲ معرفی شدند که این ارقام دارای ویژگی‌های زراعی و اقتصادی مطلوب هستند.

کشت بهاره نخود دیم عملکرد پایینی دارد
نخود دیم تابان دارای ویژگی‌های زراعی و اقتصادی مطلوبی است

به گفته وی از جمله ویژگی‌های این ارقام می‌توان به بوته ایستاده (مناسب برای برداشت مکانیزه)، بازارپسندی بالا (به دلیل زودپزی و رنگ مطلوب بذر)، پروتئین بالا و مقاومت به بیماری‌های برق‌زدگی و فوزاریوم اشاره کرد؛ ضمن توجه به اینکه این ارقام برای کشت در دیم‌زارهای مناطق مرتفع و سردسیر مناسب هستند.

وی رکورد عملکرد ارقام «تابان» و «روشنا» را هزار و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار اعلام کرد و افزود: این ارقام ۱۲۱ کیلوگرم عملکرد بیشتر نسبت به ارقام معرفی شده قبلی مؤسسه دارد.

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور این را هم بیان کرد: با احتساب قیمت متوسط هر کیلوگرم نخود ۸۵۰ هزار ریال در سال ۱۴۰۳، کشاورزان با کشت این ارقام جدید می‌توانند به درآمد اضافی حدود ۱۰۲.۸۵ میلیون ریال در هکتار دست یابند.

به گزارش ایرنا بخش ستادی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در مراغه و معاونت آن در کرمانشاه قرار دارد و این موسسه دارای پنج ایستگاه‌ اصلی در مناطق مختلف کشور است که نماینده آن اقلیم به شمار می‌رود.

ایستگاه تحقیقاتی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در «مراغه» نماینده اقلیم سرد، ایستگاه «قاملو» در کردستان نماینده اقلیم بسیار سرد، ایستگاه «سرارود» در کرمانشاه به عنوان نماینده اقلیم معتدل ، ایستگاه گچساران در کهکیلویه و بویراحمد نماینده اقلیم گرمسیری و ایستگاه «شیروان» در خراسان شمالی نماینده اقلیم سرد و خشک است.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

برگزاری هفته فرهنگی تبریز در تهران با حضور رئیس جمهور

به گزارش ایرنا از روابط عمومی شهرداری تبریز، یعقوب هوشیار روز شنبه در نشست مطبوعاتی …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ