گروه بینالملل دفاعپرس: طرح «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا برای کوچاندن اجباری مردم غزه، طرح و نقشه سیاه و شومی است که با هدف نجات «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی از بحران سیاسی درنظر گرفته است. طرحی که پس از روی کار آمدن رئیس جمهور جدید آمریکا به سرعت و در کوتاهترین زمان ممکن طراحی و برنامه ریزی شده است.
برای درک و فهم هرچه بهتر علت و چرایی طرح ترامپ برای کوچاندن مردم از غزه برای نجات نتانیاهو از بحران سیاسی باید پیش از هرچیز نقش «دونالد ترامپ» در سیاستهای رژیم صهیونیستی را مورد بحث و بررسی قرار بدهیم. دولت گذشته ترامپ در زمان ریاستجمهوری خود سیاستهای ویژهای را نسبت به رژیم صهیونیستی اتخاذ کرد که برخی از آنها به شدت جنجالی و چالشبرانگیز بودند.
اما در این میان یکی از اقدامات برجسته ترامپ، انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس در سال ۲۰۱۸ بود. این اقدام بهطور گستردهای در جهان اسلام و جهان عرب با مخالفتهای شدید دولتها و مردم این کشورها روبهرو شد، اما برای رژیم صهیونیستی و به ویژه شخص «بنیامین نتانیاهو» پیامدهای مثبت فراوانی را به همراه خود داشت.
از طر ف دیگر، «دونالد ترامپ» همچنین طرح «معامله قرن» را در دوره نخست ریاست جمهوری خود معرفی کرد که عمدتاً منافع رژیم صهیونیستی را تامین میکرد و فشار زیادی به فلسطینیها وارد میآورد. به این ترتیب، ترامپ به عنوان یکی از حامیان اصلی و برجسته نتانیاهو در سیاستهای منطقهای شناخته شد.
موضوع دیگری که در این معادله باید درنظر گرفته شود، وضعیت غزه و فشارها بر فلسطینیها است. نوار غزه همواره درگیریهای شدیدی با رژیم صهیونیستی داشته است. سیاستهای نتانیاهو بهویژه در دورههای اخیر در تشدید محاصره غزه و فشار به حماس تمرکز داشته است. ضمن اینکه اقدامات نظامی، محدودیتهای اقتصادی و سختگیریهای بیشتر در مورد حرکت مردم غزه به تشدید وضعیت انسانی در این منطقه منجر شده است.
آنگونه که تا امروز از رفتارها و سیاستهای ترامپ یا نتانیاهو واضح و مشخص است، نگاه آنها به کوچاندن مردم غزه یا فشار بر آنها برای ترک منطقه به عنوان یک تاکتیک درنظر گرفته میشود تا بهطور غیرمستقیم و به عنوان راهحلی کوتاهمدت مسئله امنیت رژیم صهیونیستی را حل و فصل کنند. البته این طرح میتواند بخشی از یک استراتژی بزرگتر باشد که هدف آن کاهش ضریب خطرات امنیتی پیش روی رژیم صهیونیستی و تلاشی برای کنترل وضعیت امنیتی این رژیم در برابر فلسطینیان باشد.
موضوع دیگری که موجب شده تا رئیس جمهور آمریکا و نخست وزیر رژیم صهیونیستی طرح مشترکی را برای کوچاندن اجباری مردم غزه تدارک ببینند روبرویی نتانیاهو با بحرانهای سیاسی داخلی است. نتانیاهو در دوران نخستوزیری خود با بحرانهای سیاسی داخلی و اتهام فساد روبهرو بوده است.
بر همین اساس هم، برخی از تحلیلگران بر این باور هستند که شخص «بنیامین نتانیاهو» از بحرانهای خارجی همانند تنشها با فلسطینیها و وضعیت غزه به عنوان ابزاری مفید و کارآمد برای تقویت موقعیت سیاسی خود استفاده کند. در این زمینه، حمایتهای «دونالد ترامپ» بهویژه در شرایط بحرانهای داخلی نتانیاهو به او کمک کرده است تا بهنوعی بر ائتلافهای سیاسی و امنیتی خود در داخل «اسرائیل» تکیه کرده و بر بحرانهای پیش روی خود غلیه کند.
از طرف دیگر، «دونالد ترامپ» نیز در سیاستهای خارجی خود همواره سعی کرده بود تا بهویژه در دوران مبارزات انتخاباتیاش به مسائلی مانند بحرانهای خاورمیانه اشاره کند. سیاستهای ضدتروریستی و حمایت از رژیم صهیونیستی توانسته است تا بهطور مستقیم در نظر عموم آمریکاییها و حامیان ترامپ جذاب باشد.
حال در چنین شرایطی، یکی از فرضیهها میتواند این باشد که فشار بر فلسطینیها و کوچاندن مردم غزه میتواند بهطور غیرمستقیم به عنوان یک راهحل برای کاهش بحرانهای پیش روی رژیم صهیونیستی در منطقه مطرح شود. زیرا این امر امکان دارد موجب شود تا نتانیاهو از فشارهای داخلی خود رهایی یابد و ترامپ نیز بتواند از این وضعیت بهعنوان یک پیروزی دیپلماتیک در عرصه بینالمللی استفاده کند.
اما به هر حال نباید از پیامدهای انسانی و بینالمللی طرح ترامپ و نتانیاهو برای کوچاندن اجباری مردم غزه از این باریکه غافل شد. زیرا کوچاندن مردم غزه یا اعمال فشار بر آنها قطعاً پیامدهای انسانی جدی به دنبال خواهد داشت و قطعا بر وضعیت حقوق بشر در فلسطین تاثیرات منفی میگذارد
و در آخر، طرح ترامپ و نتانیاهو برای کوچاندن اجباری مردم غزه قطعا با واکنشهای منفی جهانی بهویژه از سوی سازمانهای حقوق بشری، کشورهای عربی و اسلامی، و حتی برخی از کشورها در غرب روبهرو خواهد شد. به علاوه، این استراتژی به طور قطع منجر به تشدید درگیریها و بحرانهای بیشتر در منطقه خواهد شد که به نفع هیچیک از طرفین به خصوص رژیم صهیونیستی نخواهد بود.
انتهای پیام/ ۱۳۴
منبع