به گزارش ایرنا،دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در بخشی از مصاحبه ای که روز دوشنبه به وقت محلی منتشر شد، گفت که فلسطینیها حق بازگشت به غزه را بر اساس طرح او برای تسلط آمریکا بر این سرزمین، ندارند.
ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا فلسطینیها حق بازگشت دارند یا خیر، به شبکه فاکس نیوز گفت: «نه، آنها این کار را نخواهند کرد، زیرا مسکن بسیار بهتری خواهند داشت به عبارت دیگر، من در مورد ایجاد یک مکان دائمی برای آنها صحبت می کنم.»
رئیس جمهوری آمریکا اولین بار در کنفرانس خبری مشترک با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در سه شنبه گذشته، طرح جنجالی غزه را فاش کرد که خشم فلسطینیان را برانگیخت. او بر این موضوع تاکید کرد که فلسطینیها از غزه خارج شده و مصر و اردن آنها را بپذیرند.
ترامپ در مصاحبه با فاکس نیوز گفت که برای بیش از دو میلیون فلسطینی ساکن غزه “جامعه ای زیبا” خواهد ساخت.
رئیس جمهوری آمریکا افزود: «این جوامع می تواند پنج یا شش یا دو عدد باشد. اما ما جوامع امنی خواهیم ساخت، کمی دورتر از جایی که هستند، جایی که همه این خطرات وجود ندارد.»
ترامپ ادامه داد: «در ضمن، من صاحب این ملک خواهم بود. به آن بعنوان توسعه املاک و مستغلات برای آینده فکر کنید. یک قطعه زمین زیبا خواهد بود. پول زیادی خرج نخواهد شد.»
رئیس جمهوری جمهوریخواه آمریکا تاکید کرد: به خریداری و تملک غزه متعهد هستم. تا آنجا که ما غزه را بازسازی کنیم، ممکن است بخشهایی از آن را برای بازسازی به سایر کشورهای خاورمیانه بدهیم.
ترامپ افزود: افراد دیگر ممکن است این کار را تحت نظارت ما انجام دهند اما متعهدیم که آنجا را تحت تملک بگیریم و اطمینان حاصل کنیم که حماس باز نمی گردد.
رئیس جمهوری آمریکا ادامه داد: در آنجا چیزی برای بازگشت وجود ندارد، یک مرکز تخریب شده است و بقیه آن هم تخریب خواهد شد. هه چیز تخریب خواهد شد. آنها نمی توانند اکنون داخل این ساختمانها زندگی کنند. وضعیت ناپایدار هستند.
ترامپ با بیان این ادعا که واشنگتن غزه را به یک «مکان خوب» تبدیل خواهد کرد تا شخصی در آینده آنجا را بسازد، گفت: «ما به کشورهای دیگر اجازه خواهیم داد بخشهایی از آن را بسازند و آنجا زیبا خواهد شد. افرادی از همه جای دنیا میتوانند بیایند و آنجا زندگی کنند.»
رئیس جمهوری آمریکا درباره فلسطینیان نیز مدعی شد: ما از فلسطینیها مراقبت خواهیم کرد. اطمینان حاصل خواهیم کرد که آنها زندگی زیبا و سازگار و صلحآمیزی دارند و کشته نمیشوند. غزه برای زندگی نسبت به هر مکان دیگری در دنیا خطرناکترین جا بوده است.
ترامپ ۲۵ ژانویه (۶ بهمن ۱۴۰۳) طرح انتقال ساکنان غزه به کشورهای همسایه مانند مصر و اردن را مطرح کرد که با واکنش منفی هر دو کشور و سایر کشورهای عربی و سازمانهای منطقهای و بین المللی مواجه شد و مدتی بعد نیز، طرح تصاحب غزه از سوی آمریکا را مطرح کرد.
اظهارات بی سابقه، تاریخی و غیرمنتظره رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در چهارم فوریه ۲۰۲۵ درباره غزه مبنی بر اینکه آمریکا باید غزه ویران شده از جنگ را تصرف، کنترل، توسعه و حفظ کند و در آن ” مالکیت طولانی مدت” داشته باشد، واکنش های جهانی را به همراه داشته است.
پیشنهاد ترامپ در مورد مالکیت غزه در نشست خبری همراه با بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل، تاکنون موجی از سردرگمی و محکومیت را به دنبال داشت و حامیان حقوق بشر و سیاستمداران، این اظهارات رئیس جمهوری آمریکا را برای خارج کردن فلسطینیان از باریکه غزه و بازسازی و مالکیت آن، قاطعانه رد و محکوم کردند.
منتقدان استدلال میکنند که ترامپ با ارائه طرح خود نه تنها از پاکسازی قومی در غزه حمایت می کند، بلکه با پیشنهاد تصاحب آن با زور، منشور حقوق بشر سازمان ملل را زیر پا می گذارد.
آمریکا و قطر ۱۵ ژانویه ۲۰۲۵ برابر با ۲۶ دی ماه ۱۴۰۳ اعلام کردند که اسرائیل و حماس به توافق آتش بس دست یافتهاند. این توافق، ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ برابر با ۳۰ دی ماه ۱۴۰۳ اجرایی شد و مرحله اول آن، ۶ هفته به طول خواهد انجامید. طی این مرحله، درباره اجرای توافق در مرحله دوم و سپس سوم آن، مذاکره خواهد شد.
اسرائیل با حمایت آمریکا از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) تا ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ (۳۰ دی ۱۴۰۳) جنگ ویرانگری را علیه ساکنان نوار غزه به راه انداخت که بر اثر آن، افزون بر ویرانیهای عظیم و قحطی مرگبار، بیش از ۱۵۷ هزار فلسطینی که بیشتر آنها زن و کودک هستند، شهید و زخمی و همچنین بیش از ۱۴ هزار نفر مفقودالاثر شدند.
منبع