به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، حامد علامتی (سهشنبه، ۲۳ بهمن) در نشست خبری بیستوششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی با تاکید بر اینکه آیین قصهگویی در جهان به نام ایران ثبت شده است، گفت: قصهگویی اقدامی پیشگام فرهنگی است که بر دیگر عرصههای فرهنگی هم تاثیر دارد. برای مثال بُنمایه فیلم «زیبا صدایم کن» (به کارگردانی رسول صدرعاملی) رمانی با همین عنوان است. این فیلم برای نخستین بار در تاریخ کانون به عنوان بهترین فیلم جشنواره فجر انتخاب شد.
قصهگویی اقدامی پیشگام فرهنگی است که بر دیگر عرصههای فرهنگی هم تاثیر دارد
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با اشاره به اینکه قصهگو در روند این فعالیت میتواند پیامی را انتقال دهد، ادامه داد: این روزها قدرتمندترین ابزار برای ساماندهی، اطلاعات است. قصه جذاب است و قصه خوب روایتها را جمع و آنها را تبدیل به گوهر میکند، پس از آن است که این گوهر را در اختیار مخاطب قرار میدهد. قصهگو میتواند مشکلات درونی و بیرونی مخاطب خود را بشناسد و بر اساس نیاز روز قصه بگوید. اگر این اتفاق در روند قصهگویی جریان نداشته باشد، قصه درمان درد نخواهد بود. قصهگویی علمی به رشد علمی جامعه منجر میشود.
به گفته علامتی عمر جشنواره بینالمللی قصهگویی از ربع قرن فراتر رفته است. در این مدت جشنواره فراز و فرودهایی داشته و به مرحله زایش رسیده است. در این سالها عمومیسازی قصهگویی به عنوان هدف این جشنواره پیگیری شد. باید قصه و قصهگویی در خدمت تعلیم و تربیت قرار گیرد، ابزار تربیتی باشد و به فعالیتهای آموزش و پرورش اضافه شود.
در قصهگویی محتوا مهمتر از شکل است
علامتی با اشاره به اقداماتی که سالهای گذشته برای جشنواره قصهگویی انجام شده است، توضیح داد: در سالهای گذشته جایزه جهانی قصهگویی را به جشنواره اضافه کردیم، جشنواره قصهگویی ثبت ملی شد. امسال با توجه به جنگ غزه و لبنان، بخش ایثار و مقاومت به جشنواره اضافه شد. در نتیجه فعالیت سالهای اخیر بخشهای جشنواره قصهگویی از ۵ به ۱۳ بخش افزایش یافت. باید توجه داشت در قصهگویی محتوا مهمتر از شکل است.
حدود ۳۴ هزار قصه به دبیرخانه ارسال و ۹۸ قصه انتخاب شده است
مدیرعامل کانون پرورش فکری با اعلام اینکه در بخش بینالمللی بیستوششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی ۲۵ کشور شرکت کردهاند، ادامه داد: در دوه قبل ۱۴ کشور در این جشنواره شرکت کرده بودند، در جشنواره امسال از ۱۵ کشور اجرا خواهیم داشت. حدود ۳۴ هزار قصه به دبیرخانه این دوره ارسال شد و ۹۸ قصه برای مرحله ملی و بینالمللی انتخاب شده است.
به گفته او شعار بیستوششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی «رازِ قصهها، سازِ زندگی است» است و اختتامیه روزهای ۲۷ تا ۳۰ بهمن در یزد برگزار خواهد شد.
قصهگویان میخواستند شب یلدا در کنار خانواده باشند
معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان با اشاره به اینکه جشنواره قصهگویی عمر ۲۷ ساله دارد، توضیح داد: این جشنواره یک سال به دلیل همهگیری کرونا متوقف شد و فکر میکنم باید این سال را به عمر جشنواره اضافه کرد. در این دوره ۵۰۰ کارگاه آموزشی قصهگویی برگزار شد. در مرحله استانی بیش از ۱۰۰ هزار نفر در مراکز کانون حضور پیدا کردند و قصهها را شنیدند.
فرهاد فلاح با تاکید بر توسعه جشنواره قصهگویی در بخشهای ملی و بینالمللی، گفت: ماموریت ما حوزه کودک و نوجوان درون کشور است و در بخش بینالملل میخواهیم ارتباط با قصههای کشورهای دیگر را برای کودکان خود را ممکن کنیم. در حوزه قصههای علمی، کانونِ علوم و فناوری در حال افتتاح است. کانون یزد را به عنوان پایتخت قصهگویی اعلام کرده و دبیرخانه دائمی در یزد فعال است.
او با اشاره به آسیبشناسی دورههای قبل و نتایج آن، قبل ادامه داد: در دورههای قبل با مشکلاتی مواجه بودیم، زیرا قصهگویان میخواستند شب یلدا در کنار خانواده باشند، اما امسال برنامه به شکلی بود که قصهگویان برنامههای خود را در استانها برگزار کردند در نتیجه هم فعالیت گستردهتر بود و هم افراد توانستند کنار خانواده خود باشند. برای زمان برگزاری جشنواره جمعبندی این بود که در بهمن و اسفند این مراسم برگزار شود و با توجه به اینکه در نیمه اسفند ماه رمضان را داریم، این تاریخ برای برگزاری تعیین شد.
به ازای هر قصه ۵ تا ۱۰ میلیون تومان جایزه
دبیر بیستوششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی با اشاره به اینکه دورههای بیست و چهارم و بیستوپنجم جشنواره قصهگویی در یزد برگزار شده است، گفت: یزد به عنوان پایتخت قصهگویی ایران معرفی شد و دبیرخانه دائم در این شهر برپا شده است. در سالهای اخیر چهار قالب قصهگویی به ۱۳ قالب رسید.
عالیه قوامی درباره میزان جایزه درنظر گرفته شده برای افراد برتر اعلام کرد: به ازای هر قصه ۵ تا ۱۰ میلیون تومان جایزه برای افراد برگزیده در نظر گرفته شده است، البته در طول دوره داوری جوایز نفیسی ارائه شده و در اختتامیه لوح با ارزشی تقدیم برگزیدگان میشود.
از تمام قارهها آثاری به این جشنواره ارسال شده است
دبیر بخش بینالملل نیز با تاکید بر اینکه هنر زبان بینالمللی دارد و هرکس با هر زبانی میتواند متوجه هنر شود، گفت: با زبان هنر میتوانید با کل دنیا در ارتباط باشید، حتی اگر زبان آثار بینالمللی را ندانید.
حسن صدراییعارف با اشاره به اینکه فقط یک ماه زمان برای بررسی آثار در بخش بینالمللی داشت، ادامه داد: در این مدت ۷۰ اثر از ۲۵ کشور؛ از جمله ایتالیا، ژاپن، تایلند، اندونزی، روسیه، پاکستان، تاجیکستان، هند، مکزیک، برزیل، یونان و اوگاندا بررسی شد. میتوان گفت از تمام قارهها آثاری به این جشنواره ارسال شده است؛ در نهایت بیش از ۵۰ اثر پذیرفته شد و ۱۵ قصهگو در این دوره اجرا خواهند داشت.
بیست و ششمین جشنواره بینالمللی قصهگویی از ۲۷ بهمن تا ۳۰ بهمن در شهر یزد پایتخت قصهگویی با شعار «رازِ قصهها، سازِ زندگی» برگزار خواهد شد.
منبع