سرمایه‌گذاری در دانش‌بنیان‌ها؛ کلید توسعه پایدار ایلام

به گزارش ایرنا، استان ایلام، با وجود جایگاه راهبردی و برخورداری از منابع طبیعی و انسانی گسترده، سال‌هاست که با چالش‌های توسعه‌ای روبه‌رو است اما با توجه به ظرفیت‌های بزرگ این استان در حوزه‌هایی مانند مرز مشترک با عراق، منابع سرشار نفت و گاز و نیروی انسانی مستعد، نخبه و دانش آموخته می‌تواند از طریق توجه به اقتصاد فناورانه و تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان‌ به‌عنوان یکی از محرک‌های اصلی، حرکت جهشی به سمت توسعه پایدار را آغاز کند.

سفر روز گذشته «حسین افشین» معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور به ایلام، گامی مهم در راستای توسعه علمی، فناوری و حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در استان به شمار می‌رود، این سفر که با هدف بررسی وضعیت اقتصادی و توسعه فناوری‌های نوین انجام شد، می‌تواند نقش ویژه‌ای در تقویت بنیان‌های اقتصاد دانش‌بنیان و ارتقای سطح تولید و اشتغال در این استان مرزی داشته باشد.

از سوی دیگر این سفر، بر اساس رویکرد دولت چهاردهم به تقویت و حمایت از دانش بنیان‌ها و توجه به اقتصاد فناورانه و همچنین افتتاح پروژه‌های کلیدی از جمله کارخانه «فولاد زاگرس ایوان» نشان‌دهنده عزم دولت برای گشودن فصلی جدید در مسیر پیشرفت این استان به شمار می‌رود.

راه‌اندازی کارخانه فولاد زاگرس ایوان؛ گامی مهم در مسیر صنعتی‌سازی ایلام

راه‌اندازی کارخانه «فولاد زاگرس ایوان»، یکی از مهم‌ترین رویدادهای سفر معاون علمی رئیس‌جمهور به ایلام بود، این کارخانه با سرمایه‌گذاری ۱۲ هزار میلیارد ریالی و اشتغال‌زایی ۱۵۰ نفر در مرحله نخست، به‌عنوان نمادی از توسعه صنعتی در ایلام شناخته می‌شود.

«رضا محمدرحیمی»، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان ایلام، این پروژه را بخشی از زنجیره تکمیل فولاد کشور دانست و اشاره کرد که این مجموعه با تولید سالانه ۱۵۰ هزار تن شمش فولادی، افزون بر تامین نیاز استان و کشور، می‌تواند امکان صادرات به بازارهای منطقه‌ای را نیز فراهم کند.

این کارخانه که خوراک اصلی آن آهن قراضه و آهن اسفنجی است، مصرف‌کننده داخلی نیز دارد و بخشی از نیاز صنعت ساختمانی استان را تامین می‌کند و در صورت تأمین برق مورد نیاز، ظرفیت تولید آن می‌تواند تا دو برابر افزایش یابد؛ فرصتی که با توجه به موقعیت مرزی استان، سبب رشد اقتصادی و ایجاد شغل بیشتر خواهد شد.

تحرک جدید در مسیر صنعتی‌سازی ایلام

معاون رئیس‌جمهور در جریان این سفر، با مقام‌های ارشد و مسئولان استان ایلام دیدارهایی داشت و بر اهمیت توسعه زیرساخت‌های فناوری و اقتصادی تاکید کرد، وی با توجه به ظرفیت‌های بالای استان در حوزه‌های مختلف، از جمله منابع طبیعی، مرز مشترک با عراق و نیروی انسانی مستعد، بر لزوم تقویت هم‌افزایی میان دولت، دانشگاه‌ها و بخش خصوصی در راستای پیشبرد اهداف توسعه‌ای تاکید کرد.

تقویت اقتصاد دانش‌بنیان و حمایت از نخبگان ایلامی

سفر معاون رئیس‌جمهور به ایلام همچنین فرصتی برای بررسی وضعیت شرکت‌های دانش‌بنیان در این استان بود،« حسین افشین» با اشاره به وضعیت کنونی این شرکت‌ها در ایلام، یادآور شد که استان ایلام با ظرفیت‌های بالایی که دارد، می‌تواند به یکی از قطب‌های بزرگ اقتصاد دانش‌بنیان کشور تبدیل شود.

وی همچنین بر لزوم حمایت از نخبگان و جوانان ایلامی که به دلیل کمبود فرصت‌های شغلی به خارج از استان مهاجرت می‌کنند، تاکید کرد و در این زمینه افزود که دولت برنامه‌هایی برای ایجاد شرایط مطلوب با هدف ماندگاری نخبگان و حمایت از ایده‌های نوآورانه در استان دارد.

با توجه به پتانسیل‌های بالای ایلام، معاون رئیس‌جمهور پیشنهاد راه‌اندازی مراکز نوآوری در زمینه‌های مختلف مانند صنایع پتروشیمی و گیاهان دارویی را مطرح و به رویش بیش از ۱۰۰ گونه گیاه دارویی در این استان اشاره و بر لزوم بهره‌برداری علمی از این منابع تأکید کرد.

سرمایه‌گذاری در دانش‌بنیان‌ها؛ کلید توسعه پایدار ایلام

لزوم حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و نخبگان ایلامی

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور در این سفر، بر اهمیت حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و نخبگان محلی تاکید کرد. ایلام با برخورداری از نیروی انسانی تحصیل‌کرده و استعدادهای نهفته بسیار، می‌تواند به یکی از قطب‌های دانش‌بنیان کشور تبدیل شود.

معاون رئیس‌جمهور اشاره کرد که در شرایط کنونی، «تحریم» به ابزاری برای فشار علیه کشور تبدیل شده است، اما شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند با بهره‌گیری از فناوری و نوآوری، این تهدیدها را به فرصت تبدیل کنند.

افشین گفت که جوانان و نخبگان ایلام به‌عنوان بخشی از سرمایه‌های اصلی، باید در استان بمانند و زمینه فعالیت آنان فراهم شود. او تاکید کرد که دولت، از طریق اعطای اختیارهای ویژه به استان‌های مرزی، تلاش می‌کند بستری برای ماندگاری نخبگان ایجاد کند.

فرصت‌های سرمایه‌گذاری و جذب نخبگان

در این سفر همچنین بر لزوم تشکیل صندوق‌های سرمایه‌گذاری برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌ها تاکید شد.

« احمد کرمی» استاندار ایلام، در نشست با شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور که با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهور برگزار شد گفت که راه‌اندازی کارگاه‌های ساخت و تجاری‌سازی محصولات دانش‌بنیان و تقویت زیرساخت‌های مربوط به این صنعت می‌تواند به ایجاد فرصت‌های شغلی و توسعه اقتصادی پایدار در استان کمک کند.

همچنین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور به استفاده از ظرفیت‌های مرزی استان ایلام و تعامل‌های بین‌المللی برای تقویت صنایع فناورانه و صادرات محصولات دانش‌بنیان اشاره کرد و از دستگاه‌های اجرایی و خصوصی خواست که در این زمینه همکاری‌های بیشتری داشته باشند.

ایلام؛ دروازه‌ای برای توسعه ارتباطات فناورانه با عراق

یکی از مهم‌ترین مزایای ایلام، هم‌مرزی با کشور عراق و وجود گذرگاه مرزی مهران است، این قابلیت می‌تواند شرایطی ایده‌آل برای صادرات محصولات دانش‌بنیان و فناورانه به عراق و کشورهای فراتر از آن فراهم کند.

معاون رئیس‌جمهور با اشاره به نقش کلیدی مرزهای ایلام در اقتصاد کشور، خواستار افزایش مراوده‌های مرزی در حوزه‌های صنعتی و فناوری شد، امری که می‌تواند در دوران تحریم، منبع درآمدی جدید برای استان‌های مرزی باشد.

سرمایه‌گذاری در دانش‌بنیان‌ها؛ کلید توسعه پایدار ایلام

اقتصاد دانش‌بنیان؛ محور برنامه‌های توسعه ایلام

ایلام، با وجود پتانسیل‌های بسیار بالا در حوزه‌های صنعتی، کشاورزی و نفت و گاز، همچنان نیازمند حمایت و سرمایه‌گذاری ویژه دولت برای تحقق عدالت اجتماعی و توسعه اقتصادی است، آنچه که حجت الاسلام « اله نور کریمی‌تبار» نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه ایلام در دیدار با معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور به آن تاکید کرد.

وی با تاکید بر توجه به اختصاص اعتبار ویژه به استان در حوزه علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان، تاکید کرد که ایلام از وجود نخبه‌های مستعد بهره‌مند است، این نخبه‌ها باید در استان بمانند و لازم است که اعتبار ویژه‌ای به منظور ایجاد انگیزه برای آنان اختصاص یابد تا با فراهم کردن شرایط لازم مشغول کار و اجرای طرح‌ها و برنامه‌های نوین شوند.

توسعه فعالیت‌های دانش‌بنیان در ایلام می‌تواند زمینه را برای ماندگاری نیروهای متخصص و جوان استان فراهم کند، به گفته امام جمعه ایلام، بسیاری از نخبگان ایلامی، به دلیل نبود فرصت‌های شغلی و حمایتی، استان را ترک می‌کنند؛ معضلی که با تمرکز بر تقویت شرکت‌های فناورانه و اقتصادی قابل رفع است.

افزایش اشتغال و کاهش بیکاری جوانان تحصیل‌کرده

حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و توسعه اقتصاد فناورانه، می‌تواند فرصت‌های شغلی مناسب و درآمدزا در استان ایجاد کند، پروژه‌هایی همچون فولاد زاگرس نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در حوزه‌های صنعتی و فناورانه، مستقیم و غیرمستقیم به افزایش اشتغال کمک می‌کند . از سوی دیگر به تنوع‌بخشی به درآمد استان کمک فزاینده خواهد شد.

اقتصاد ایلام، تاکنون وابسته به منابع نفت و گاز بوده است. این وابستگی، نیاز به تنوع‌بخشی به درآمد استان را افزایش داده است. محصولات فناورانه و دانش‌بنیان از قابلیت صادرات به بازارهای خارجی برخوردار است و می‌توانند به منبع درآمدی جدید برای استان تبدیل شود.

مشارکت در اقتصاد ملی
معاون رئیس‌جمهور اعلام کرد که بخش عمده رشد اقتصادی برنامه هفتم توسعه، از راه ارتقای بهره‌وری محقق خواهد شد. ایلام، با ظرفیت‌های موجود، می‌تواند نقش مهمی در این فرآیند ایفا کند و سهم بیشتری از اقتصاد ملی به دست آورد.

استان ایلام در صورت توجه و تکیه بر اقتصاد دانش‌بنیان و حمایت از شرکت‌های فناورانه، می‌تواند نقش کلیدی در توسعه اقتصادی غرب کشور ایفا کند، در این راستا، گام‌های مهمی از سوی دولت چهاردهم برداشته شده است، از جمله اختصاص اختیارهای ویژه به استان‌های مرزی و افزایش سرمایه‌گذاری در زمینه‌های صنعتی و فناورانه که معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور در دیدار با امام جمعه ایلام بر آن تاکید کرد.

همه این‌ اهداف در شرایطی محقق خواهد شد که به توسعه و ایجاد زیرساخت‌های فناوری، حمایت از نخبگان و تقویت همکاری‌های علمی و اقتصادی بین بخش‌های مختلف و نیز دولت و بخش خصوصی توجه بیشتری شود.

سرمایه‌گذاری در دانش‌بنیان‌ها؛ کلید توسعه پایدار ایلام

نگاهی به مسیر پیش‌رو

توسعه ایلام از طریق حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، مسیری طولانی اما ممکن است. ایلام، با موقعیت جغرافیایی ویژه، منابع طبیعی غنی و فراوانی نیروی انسانی نخبه، می‌تواند به قطب اقتصادی در کشور تبدیل شود، مشروط بر اینکه سیاست‌های حمایتی دولت و سرمایه‌گذاری‌های پایدار به‌طور عملی اجرا شوند.

افتتاح کارخانه فولاد زاگرس ایوان نشان می‌دهد که زیرساخت‌های صنعتی استان، اگرچه محدود اما دارای ظرفیت‌های قابل توسعه هستند، نگاه ویژه دولت چهاردهم به استان ایلام و اختصاص اختیارهای ویژه به استان‌های مرزی، فرصتی برای ایلام فراهم خواهد کرد تا از حاشیه‌نشینی به مرکز توسعه اقتصادی غرب کشور تبدیل شود.

گام‌های بعدی، مستلزم توجه بیشتر به زیرساخت‌های فناورانه، حمایت جدی از نخبگان و تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان خواهد بود، اکنون‌که دولت برنامه‌های جدی برای استفاده از ظرفیت استان‌های مرزی دارد، وقت آن است که ایلام این فرصت را مغتنم شمارد و با نگاه رو به آینده، نقشی تعیین‌کننده در اقتصاد ملی ایفا کند.

تکمله اینکه سفر معاون رئیس‌جمهور به ایلام نه تنها نویدبخش گام‌های جدی در مسیر توسعه اقتصادی و فناوری استان است، بلکه به‌طورکلی می‌تواند الگویی برای سایر استان‌های کمتر توسعه‌یافته کشور باشد، در این راستا، ایلام با بهره‌برداری از موقعیت ویژه جغرافیایی و حمایت از جوانان و نخبگان، می‌تواند به قطب جدیدی در عرصه‌های صنعتی و فناورانه تبدیل شود.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

خاموشی برخی نقاط تهران به دلیل کمبود سوخت نبوده است

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، محسن پاک نژاد روز چهارشنبه در حاشیه حیات دولت در …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ