به گزارش گروه فرهنگ دفاعپرس، نشست خبری رویداد علمدار ستایشگری، منزل اول پاسداشت مقام پیرغلام متعهد مرحوم میرزا علی آهی صبح امروز (چهارشنبه، ۲۵ بهمن) برگزار شد.
جواد حیدری عضو هیأت امنای بنیاد دعبل خزاعی با اشاره به اینکه برای بزرگداشت فردی دورهم جمع شدیم که جامعه ستایشگری عصر حاضر به آن مدیون است و تلاشهای او برای نسل حاضر ارزنده بوده است اظهار داشت: حاج علی آهی جعبه سیاه مداحی بود و در این سده اخیر به برکت عمر خود، خیلیها را دیده و پرورش داده بود. تاریخ شفاهی هیأتهای اخیر را میتوانستیم از ایشان بپرسیم و مکتوب کنیم، اما از دست ما رفت.
آسیبهای مداحی به دلیل دوری جوانان از بزرگترهاست
وی افزود: همه آسیبهای امروز یک ریشه دارند و آن هم این است که نسل اخیر ارتباط خود را با پیشکسوتان قطع کرده است. کسانی هنوز در مسیر هستند که با بزرگترهای خود ارتباط دارند. یکی از بهترین الگوها که در تقوا دست نیافتنی است حاج علی بود.
حیدری گفت: این مرحوم بزرگانی همچون آیتالله میلانی و آیتالله میرزاجواد تهرانی را درک کرده بود. درس خوانده حوزه بود و آثاری از او به جا مانده که صحه علمی و ادبی او را نشان میدهد.
یادنامه مرحوم آهی در حال تألیف است
این عضو هیأت امنای بنیاد دعبل خزاعی تصریح کرد: با این بزرگداشتها بنا داریم ارتباط جوانان با پیشکسوتان حاضر را برقرار کنیم. یادنامهای هم برای این مرحوم درحال تنظیم است که در روز همایش رونمایی میشود.
وی گفت: بنیاد دعبل خزاعی هر ساله در رویداد مقام مجنون از ارکان مختلف هیأت قدردانی میکند. در سالهای گذشته از ناظمها، چای ریزها و میان داران تجلیل شد و امسال به موضوع پیرغلامان شاعران میپردازیم.
مرحوم نادعلی کربلایی تجلیل میشود
حیدری گفت: دومین شخصیت این رویداد ما تجلیل از مرحوم نادعلی کربلایی ابوشهدا خواهد بود که در دو سال بعد خواهد بود.
عضو هیأت امنای بنیاد دعبل خزاعی گفت: کمتر خروجیهای بنیاد دعبل رسانهای شده است. الحمدلله در سراسر کشور نمایندگان دعبل فعال هستند. تجلیل و قدردانی از پیرغلامان صورت میگیرد. یکی از آثار این برنامهها بازگشت پیرغلامان به هیأتهاست و خودشان از آنها حمایت میکنند.
وی افزود: باید این فرهنگ شود که هر هیأت با یک یا چند پیرغلام ارتباط داشته باشد.
حیدری گفت: در رویدادی مثل حسینیه معلی بنا به توصیه مقام معظم رهبری باید به احیای تراث پرداخت. رویکرد هوای نو هم اهداف دیگری است. در حوزه پیرغلامان ظرفیت بسیاری برای کار و فضای رسانه وجود دارد.
بزرگداشت مرحوم آهی دوم اردیبهشت ۱۴۰۴ برگزار میشود
«حسن آهی» دبیر رویداد علمدار ستایشگری و فرزند مرحوم آهی در این مراسم گفت: این مراسم بزرگداشت دوم اردیبهشت ۱۴۰۴ برگزار میشود. بنیاد دعبل به پیشنهاد برخی از دوستان و بزرگان برگزاری این رویداد را کلید زد، زیرا مرحوم آهی چندبُعدی بود. او منبر میرفت، شعر میگفت، کلاس شعر داشت، مداحی میکرد و کلاس مداحی داشت.
وی افزود: مرحوم آهی، رییس کمیته انقلاب اسلامی شهرستان دماوند و بعد فرمانده استان سیستان و بلوچستان شد. بعد از اتمام ماموریت به دست رهبر انقلاب درجه سرتیپ تمامی گرفت و رییس امور ایثارگران نیروی انتظامی شد.
آهی گفت: بعد از مأموریت کار مداحی را پیش گرفت. او به محضر رهبر انقلاب نامهای نوشت که منجر به تأسیس بنیاد دعبل خزاعی شد. سپس خانه مداحان را تأسیس کردند. بعد از آن قطعهای از شهرداری در بهشت زهرا برای دفن مداحان به نام روضةالحسین گرفت.
دبیر رویداد علمدار ستایشگری گفت: در تهران پدربزرگم مسجدی به نام آهی تاسیس کرده بود که پدرم ۴۰۰ متر به آن افزود و نامش را مسجد امیرالمومنین گذاشت. صندوق قرضالحسنهای در دماوند راهاندازی کرد که از حیث عملکرد در کشور شاخص است.
وی افزود: در این کنگره بنا داریم ابعاد شخصیتی مرحوم میرزاعلی آهی را با نام علمدار ستایشگری بررسی کنیم. هدف ما این است که جامعه ستایشگری با نمونه یک مداح متعهد به تعبیر رهبر انقلاب آشنا شود.
مرحوم آهی باید معرفی شود تا خلأهای مداحی تکمیل شود
حجتالاسلام و المسلمین «محمدجواد زهرایی» مدیرکل تبلیغات اسلامی شهرهای تهران در این نشست اظهار داشت: در ابتدای جلسه تفألی به قرآن زدم که آیه ۳۷ سوره نور آمد که جلوهای از شخصیت مرحوم آهی است.
وی افزود: پاسداشت بزرگان براساس اصل سپاسگزاری و قدردانی از شخصیتهاست. هم هدفش شناخت و الگوگیری است و هم معرفی شاخصها و هم پر کردن آسیبها و خلأهاست.
زهرایی با بیان اینکه مرحوم آهی شخصیت بزرگ و فرهیختهای بود که جامعه نیاز دارد او را بشناسد گفت: او در حوزه شعر و مداحی متخصص بود و برای پرکردن خلأهای این حوزهها باید او را معرفی کرد و شناساند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی شهرهای تهران تصریح کرد: این روزها به برکت انقلاب اسلامی تعداد زیادی از جوانان مشتاق عرصه شعر و مداحی هستند، اما اگر این بزرگان همچون آهی را نشناسند، دچار آسیب میشوند. اگر این توان و ظرفیت وجود داشته باشد و ویژگیها و شخصیت او را معرفی کنیم کار بزرگی کردیم.
وی افزود: ما نیازمند تکرار چنین افرادی هستیم. مرحوم آهی عالم بود. مهم است که مداحی عالم و اهل علم باشد. پای بزرگان حوزه تلمذ کرده و از آنها دین خود را گرفته باشد.
مرحوم آهی تنها به فکر خودش نبود
زهرایی گفت: مرحوم آهی همیشه انقلابی بود و هیچگاه این ویژگی او افول نکرد و انقلابی زیست و از دنیا رفت. او در کسوت خود تنها به خودش فکر نکرد و به دیگران فکر میکرد و شاگرد پرورش میداد و به روضهخوانی افراد توجه داشت که سندیت آن کجاست. به بنیاد دعبل و خانه مداحان فکر کرد، زیرا دغدغه داشت و دلسوز بود.
مدیرکل تبلیغات اسلامی شهرهای تهران افزود: مرحوم آهی تالیفات جدی داشت و شعر را از منظر تصوف و کلام بررسی کرد. این عمل به معنای ماندگار شدن است. امروز جامعه ما به شدت نیاز دارد به شناخت و شناساندن و نشر شاخصهای مرحوم آهی که بنیاد دعبل این اقدام را شروع کرد.
مرحوم آهی خود را برای ستایشگری ذبح کرد
حجتالاسلام و المسلمین «سید حسین خادمیان» از سخنرانان مذهبی کشور که سالها همراه مرحوم آهی حضور داشت، در این نشست اظهار داشت: نزدیک دو دهه بهطور کامل خدمت ایشان بودم. من به دعوت استاد سازگار برای منبر در مجمعالذاکرین دعوت شدم و بعد از منبر با مرحوم آهی صحبت کردم و ارتباطمان آغاز شد. او خود را برای مسأله ستایشگری ذبح کرد. اگر به عرصه علم میرفت، از علمای برجسته تهران میشد. او اجازه نقل حدیث از آیتالله خویی، امام خمینی و مقام معظم رهبری داشت. اما این ویژگی خود را مخفی میکرد.
وی افزود: مرحوم آهی در فقه کار کرده بود و من او را آیتالله میدانم. یک شخصیت ثقه تام و تمام بود. مقام معظم رهبری درخصوص ایشان فرمودند ما مشتاق بودیم آقای آهی را ببینیم تا اینکه در مشهد توانستیم او را ببینیم. وعاظ و شخصیتهای شهیر دوست داشتند او را ببینند.
فضایل گویی مخالفین ما را فریب ندهد
خادمیان گفت: مرحوم آهی زمانی که میخواست شعر بگوید به دادههای حنفیها توجه میکرد. مرحوم آهی میفرمود فضایل گویی مخالفین ما را فریب ندهد. آنها فضیلت امیرالمومنین را به عنوان وصی نمیگویند بلکه همان فضیلت که برای برخی از خلفا دارند برای امیرالمومنین هم میگویند. نباید در شعر و منبر این نکات را بیان کرد.
این سخنران مذهبی گفت: او در فضای تاریخ اسلام و فقه مقارن مسلط بود. برخی تصور میکنند که او نسبت به برخی از افراد که نقد داشت به دلیل سلایق شخصی بود، درحالی که اصلاً اینطور نیست. او نگاه علمی و فقهی داشت.
شعر آیینی باید از امامین خط بگیرد نه حافظ و سعدی
وی گفت: دکتر حسین آهی بیش از ۹۲۰ غلط ادبیاتی به دیوان حافظ گرفت. مرحوم آهی حافظ و محمد بلخی را احترام میکرد، اما میگفت ساحت شعر آیینی باید از امام باقر و امام صادق خط بگیرد. وقتی مداح و شاعری میخواند مردم باید به قال الباقر و قال الصادق پی ببرند نه اینکه به رقاصهای غربی کشیده شوند.
خادمیان گفت: مرحوم آهی به رایانه و فضای مجازی توجهی نداشت و تمام تحقیقات و مطالعاتش فیزیکی بود. او میگفت تمام کتبهای قدیمی را بررسی کردم و دیدم ۳۰ روایت با موضوع عشق داریم که ۱۷ مورد آن سند محکم ندارد و بیشتر آن هم مرتبط با اشیاست. او مخالف بود که موضوع عشق در اشعار و مداحیها بیاید.
این سخنران مذهبی افزود: در روایت داریم در شادی ما شاد باشید و در غم ما غمگین باشد. مرحوم آهی میگفت این به معنای آن نیست که در ولادت ایشان جشن بگیرید بلکه یعنی باید بررسی کنیم چه چیزی ایشان را شاد میکند و آن را انجام دهیم. آنچه موجب ناراحتی ایشان است انجام ندهد. مرحوم آهی در خصوص قمه میگفت این رفتار موجب ناراحتی امام زمان (عج) است، زیرا شیعیان وهن میشوند. او میگفت برخی از اشعار و سبکها موجب ناراحتی امام زمان (عج) میشود.
وی گفت: امیدوارم خانه مداحان به این سمت حرکت کند که شخصیتهای این چنینی را تربیت کند. در پایان این مراسم از پوستر رویداد علمدار ستایشگری رونمایی شد.
انتهای پیام/ 118
منبع