به گزارش ایرنا، یوهانوس دورینگ نوازنده دورگه هلندی-ترکیهای، همراه با دو هموطن خود و گروه «نوشه» به سرپرستی نیوشا بریمانی از ایران، در پنجمین شب چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر به اجرای قطعاتی بیکلام پرداخت.
این هنرمند ساکن ترکیه، بار دوم است که در جشنواره موسیقی فجر حضور پیدا میکند و پیش از این، سال ۱۳۸۷، در کنار کوروش بابایی کمانچهنواز ایرانی در جشنواره بینالمللی موسیقی فجر، به روی صحنه رفت و ۶ سال گذشته نیز همراه با نیوشا بریمانی نوازنده کمانچه، در ایران به اجرای برنامه پرداخته است.
وی درباره چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر اظهارداشت: دو روز گذشته مشغول تمرین و آمادهسازی برای اجرا بودم و متاسفانه نتوانستم اجرای گروههای بینالمللی دیگر را ببینم، من همیشه از حضور در ایران بسیار خوشحال میشوم. مردم مهربان، موسیقی فوقالعاده، غذاهای عالی و زبان زیبایی که شنیدنش لذتبخش است.
دورینگ درباره تشکیل گروه ایرانی- هلندی گفت: ۱۴ سال است که با خانم بریمانی همکاری میکنیم. من ۱۵ سال پیش از ایشان برای کنسرتی مشترک در هلند، فرانسه و لندن دعوت کردم. باهم چند آلبوم ساختیم و سالهاست که همچنان با یکدیگر همکاری میکنیم.
براساس اعلام روابط عمومی چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر، این نوازنده سازهای کوبهای که به واسطه مادری اهل استامبول ترکیه، سالهاست با موسیقی شرقی آشناست، در مورد شناخت خود از موسیقی این منطقه و مقایسه با موسیقی هلند بیان کرد: نوازندگان بینالمللی ایرانی مانند حسین علیزاده و کیهان کلهر را خوب میشناسم و آثارشان را بارها شنیدهام و صدای شجریان برایم نمادی از نفوذ موسقی و آواز به روح و روان است. با آینور دوغان خواننده کُرد و آرتور نوازنده ارمنی-ترک و بسیاری دیگر اجرای مشترک داشتهام.
وی افزود: در استانبول بزرگ شدم، بنابراین تأثیر موسیقی ترکی و کلاً شرقی بر من بیشتر از موسیقی غربی بوده است. هلند ساز کوبهای ندارد. طبل، تنبک و دف و این طور سازها که عامل اصلی ریتم است، در موسیقی هلند دیده نمیشود. روحیه من با موسیقی شرقی پرریتم سازگارتر است. این نوع موسیقی محلی که در ایران یا ترکیه در مراسم مختلف عروسی یا مناسبتها نواخته میشود و اغلب با رقص همراه است، در هلند وجود ندارد. موسیقی آنجا کلاسیک است که مجموعههای درامز به آن اضافه شده و به جز آن فرهنگ موسیقی زیادی وجود ندارد.
دورینگ با اشاره به نقش موسیقی به عنوان عاملی برای تبادل فرهنگی بین کشورها اظهارداشت: موسیقی همیشه یک زبان بینالمللی بسیار قوی است. وقتی با کسی از طریق موسیقی ارتباط برقرار میکنید حتی اگر زبان مشترکی نداشته باشید، به راحتی حال یکدیگر را میفهمید. موسیقی چیزی جهانی است و فکر میکنم ما نوازندگان، هنگام اجرا با یکدیگر سخن میگوییم و شنونده هم بدون هیچ کلامی، وارد این گفت و گو میشود.
چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر به دبیری رضا مهدوی، ریاست احمد صدری و مدیریت اجرایی محمدعلی مرآتی، به همت معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری دفتر موسیقی ارشاد، انجمن موسیقی ایران و بنیاد فرهنگی هنری رودکی، از ۲۳ تا ۲۹ بهمن ماه امسال در تهران و ۲۱ استان در حال برگزاری است. آیین اختتامیه این جشنواره فردا-دوشنبه-۲۹ بهمن ماه- ساعت ۱۹ در تالار وحدت برگزار میشود.
منبع