به گزارش خبرنگار قضایی ایرنا، ناصر سراج روز یکشنبه در آیین تکریم و معارفه معاون امور بین الملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر اظهار کرد: کارم را از دادیاری شروع کرده و تقریباً در همه قسمتهای قوه قضاییه مدتی را مشغول بوده و انجام وظیفه کردهام و بنا دارم از موضوعات حوزه حقوق بشر و امور بینالملل را دنبال کنیم.
وی با تاکید بر لزوم توجه به حقوق اتباع خارجی در کشور در عین حال تصریح کرد که حقوق بشر در بسیاری از کشورها شعار است و واقعی نیست.
معاون امور بینالملل قوه قضاییه با تاکید بر اجرای فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی، اسناد بالادستی و سند تحول قضایی گفت: حقوق بشر اسلامی را رعایت میکنیم.
سراج یادآور شد: در زمان آیت الله شاهرودی فضا علیه نظام بسیار سنگین بود و ایرانیانی که به هر دلیلی از ایران خارج شده بودند جرات ورود به کشور را نداشتند و فضای وحشتی را نسبت به ایران درست کرده بودند.
دبیر ستاد حقوق بشر اضافه کرد: در آن زمان با هماهنگی وزارت امور خارجه و همه سفارتخانهها به ویژه در کشورهایی که ایرانیان بیشتری ساکن بودند ارتباط برقرار و این امر موجب شد تا تعداد زیادی از ایرانیان وارد کشور شوند همچنین آن افرادی را که وارد نشدند هم بدون استثنا هر ایرانی که به کنسولگریها مراجعه میکرد بلافاصله برای آنها گذرنامه صادر میشد و کسی نبود که وارد کنسولگری شود و گذرنامه دریافت نکند و در آن دوره رفت و آمد ایرانیان تسهیل شد.
وی با اشاره تجربه خود در زمان تصدی در سازمان بازرسی کل کشور درباره کمبود زمان گفت: وقتی این مسئولیت را برعهده گرفتم فقط یک تفاهمنامه با کشورهای خارجی منعقد شده بود اما در زمانی که مسئولیت را تحویل دادم ۱۲ تفاهمنامه با کشورهای مختلف از چهار قاره منعقد شده بود و ارتباط خوبی با کشورهای خارجی برقرار شد همچنین مشکلات ایرانیان را از طریق ارتباط با همتایان خود پیگیری کردیم.
ایران پرچمدار مبارزه با تروریسم در سطح جهانی است
کاظم غریبآبادی معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه و دبیر سابق ستاد حقوق بشر نیز در این مراسم گزارشی از عملکرد خود در دوره مسئولیتش ارائه داد و به اقدامات گسترده ستاد حقوق بشر در حوزههای داخلی و بینالمللی پرداخت.
وی با اشاره به مصوبه شورای عالی امنیت ملی، گفت: ستاد حقوق بشر تنها در حوزه بینالملل فعالیت ندارد بلکه مباحث حقوق بشری مرتبط با داخل کشور نیز از جمله وظایف این ستاد است.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه و دبیر سابق ستاد حقوق بشر با اشاره به تشکیل کمیته صیانت با مشارکت دستگاههای مختلف، افزود: در نتیجه فعالیت این کمیته توانسته ایم آسیبها و فرآیندهای حقوق بشری را شناسایی کنیم اما معتقدم هنوز در زمینه حمایت از مسائل داخلی جای کار بسیاری وجود دارد.
غریبآبادی ساختار ستاد حقوق بشر را یکی از نقاط قوت آن دانست و افزود: ستاد حقوق بشر از ظرفیت بینظیری برخوردار است؛ زیرا اعضای آن از هر سه قوه در بالاترین سطوح حضور دارند و ریاست ستاد بر عهده رئیس قوه قضاییه است و مقاماتی همچون رئیس دیوان عالی کشور، دادستان کل کشور، رئیس سازمان بازرسی کل، رئیس سازمان زندانها، پنج وزیر، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، فرمانده کل فراجا، رئیس سازمان صداوسیما، رئیس کمیسیون قضایی مجلس و معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده نیز عضو این ستاد هستند. این ترکیب، ظرفیت عظیمی برای پیشبرد اهداف حقوق بشری کشور فراهم کرده است.
دبیر پیشین ستاد حقوق بشر با اشاره به اقدامات این ستاد در حوزه فلسطین، اظهار داشت: پس از حوادث اخیر در فلسطین، تمرکز ویژهای بر مستندسازی جنایات رژیم صهیونیستی، پیگیری حقوقی این جنایات در مجامع بینالمللی و افشای آنها داشتیم.
وی اضافه کرد: در زمینه تحریمها نیز اقدامات متعددی صورت گرفت تا نشان دهیم که ناقضان واقعی حقوق بشر، همانهایی هستند که با تحریمهای ظالمانه، حقوق مردم ایران را نقض کردهاند.
غریبآبادی ایران را پرچمدار مبارزه با تروریسم در سطح جهانی دانست و گفت: ایران با ۲۳ هزار قربانی تروریسم، همواره قربانی این پدیده بوده و در این مدت پروندههای متعددی را برای گروههای تروریستی، از جمله گروهکهای تروریستی کردی، تشکیل داده و حتی بیش از ۱۰۰ درخواست استرداد برای این افراد ارسال کردیم. در این زمینه، قوه قضاییه، نیروهای امنیتی و اطلاعاتی و دولت، همکاری قابلتوجهی داشتند و دادستانی تهران نقش پیشرو را ایفا کرد.
معاون سابق امور بینالملل قوه قضاییه به دعوت گزارشگر ویژه سازمان ملل به ایران و اقامت ۱۱ روزه وی در تهران اشاره کرد و این موضوع را فرصتی برای نمایش تأثیر تحریمها بر حقوق بشر مردم ایران دانست.
وی افزود: این گزارشگر توانست گزارشی مستند و مناسب تهیه کند که نشان دهد چگونه تحریمها حقوق مردم ایران را نقض کردهاند.
غریب آبادی تاکید کرد: از هر فرصت در سازمانهای بینالمللی برای برجستهسازی این موضوع استفاده کردیم و پروندههای متعددی برای حمایت از قربانیان تحریم در قوه قضاییه تشکیل دادیم.
وی به اقدامات حمایتی ستاد حقوق بشر از ایرانیان خارج از کشور اشاره کرد و گفت: معاونت بینالملل قوه قضاییه با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور خارجه، اقدامات گستردهای برای تسهیل دسترسی ایرانیان خارج از کشور به خدمات حقوقی و قضایی انجام داد.
معاون سابق امور بینالملل قوه قضاییه اضافه کرد: بهروزرسانی سامانههای قضایی، از جمله سامانه ثنا، با کمک مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه از جمله این اقدامات بود. در زمینه حمایت از ایرانیان بازداشتشده در خارج نیز، نقش معاونت بینالملل بسیار برجسته بود و نمونههای موفقی چون آزادی اسدالله اسدی، حمید نوری و دانشجوی بازداشتشده در آذربایجان گواه این تلاشها است.
غزیب آبادی تعاملات بینالمللی قوه قضاییه را یکی از دستاوردهای شاخص این دوره دانست و افزود: در ۴۰ ماه گذشته، تعاملات بینالمللی قوه قضاییه ۴ تا ۵ برابر بیش از ۴ دهه گذشته بوده است. تعداد هیاتهای اعزامی و پذیراییشده، یادداشتهای تفاهم امضاشده و برنامههای مشترک اجراشده در این مدت، بیسابقه بوده است.
وی از تیم تخصصی معاونت بینالملل و ستاد حقوق بشر قدردانی کرد و گفت: این مجموعه با کمتر از ۸۰ نیرو، از جمله ۳۰ نیروی محتوایی متخصص و کارآمد، مجموع اقدامات و دستاوردها را رقم زد.
آمریکا هیچگاه به پیمانها وفادار نیست
معاون اول قوه قضاییه نیز در ادامه این آیین با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در رابطه با مذاکره با آمریکا گفت: رهبر انقلاب در بیانات خود در رابطه با مذاکره با آمریکا از واژه سلطه استفاده کردند؛ سلطه دارای بار حقوقی و سیاسی است؛ در منابع منابع دینی سلطه به معنی نظام ارباب و بندگی است.
حجتالاسلام والمسلمین حمزه خلیلی اظهار داشت: مذاکره با آمریکا شرافتمندانه نیست؛ نظام اسلامی نظام برابری است و سلطه را قبول ندارد؛ امروز دولت، مجلس و قوه قضاییه یک صدا میگویند که مذاکره با آمریکا شرافتمندانه نیست.
وی افزود: وقتی مقام معظم رهبری میفرمایند نمیشود با آمریکا مذاکره کرد یعنی شبهاتی در این مذاکره وجود دارد؛ آمریکا انتظار دارد که تسلیم محض او شویم و تمام حقوق خود را زیر پا بگذاریم و معنای این امر مذاکره نیست؛ این مبانی میتواند در چارچوبهای سیاسی و حقوقی ما تاثیر بگذارد.
خلیلی افزود: آمریکا بارها و بارها بدعهدی خود را به ما نشان داده و برجام را بهصورت یکطرفه نقض کرد؛ اگر به این مبانی پایبند نباشیم آمریکا تمام تعهدات خود را بهصورت یکطرفه نقض میکند.
معاون اول قوه قضاییه ضمن قدردانی از اقدامات کاظم غریب آبادی و رضایت رئیس قوه قضاییه از اقدامات وی در مدت ۴۰ ماه تصدی در ستاد حقوق بشر گفت: اصرار وی بود که در جای دیگری خدمت کند و در نهایت مورد قبول واقع شد.
به گزارش ایرنا، آیین تکریم و معارفه دبیر ستاد حقوق بشر با حضور، حجتالاسلاموالمسلمین حمزه خلیلی معاون اول قوه قضاییه، امینحسین رحیمی وزیر دادگستری، ذبیحالله خداییان رئیس سازمان بازرسی کل کشور، حجتالاسلام والمسلمین محمد موحدیآزاد دادستان کل کشور، عباس مسجدی رئیس سازمان پزشکی قانونی کل کشور، علی صالحی دادستان عمومی و انقلاب تهران، غلامعلی محمدی رئیس سازمان زندانها و جمعی از مقامات قضایی در سالن شهید سلیمانی ستاد حقوق بشر برگزار شد.
منبع