مرجعیت علمی دانشگاه اصفهان احیا شود

مهدی جمالی‌نژاد استاندار اصفهانبه گزارش ایکنا از اصفهان، مهدی جمالی‌نژاد، استاندار اصفهان در آیین تکریم و معارفه رئیس دانشگاه اصفهان که امروز، اول اسفندماه در تالار پیامبر اعظم(ص) این دانشگاه برگزار شد، با ابراز خرسندی از حضور در جمع استادان گذشته خود اظهار کرد: در مراسم تکریم و معارفه شهردار و فرماندار فقط با یک پرسش می‌توان ظرفیت‌های فکری را هدایت کرد؛ اما در دانشگاه اصفهان با جایگاه وزین و تاریخچه روشن آن، سه سؤال می‌پرسم؛ اول اینکه آیا دانشگاه اصفهان مثل گذشته‌های نه چندان دور مرجعیت اصلی خود را در کشور و منطقه حفظ کرده است؟ آیا دانشگاه اصفهان سایه علمی، پژوهشی و تحقیقاتی درستی در دستگاه‌های اجرایی دارد؟ آیا دانشگاه اصفهان مثل گذشته‌ها عالم‌پروری می‌کند، آن چهره‌های ایرانی افتخارآمیز که در دنیا وجود دارند؟

وی افزود: یخ روزمرگی در دانشگاه اصفهان باید شکسته شود. ترازی که دانشگاه اصفهان در گذشته داشته است و افق‌های آینده، هر دو باید مورد توجه باشد.

استاندار اصفهان گفت: تعصب، غیرت و زحمات رئیس سابق دانشگاه اصفهان قابل قدردانی است؛ حتی زمانی که برخی مدیران در اثر تغییر دولت کم‌کار شدند، این اتفاق در دوره ریاست سابق دانشگاه اصفهان نیفتاد. چهره اصیل ریاست جدید در زمینه علمی برای ما افتخارآفرین است و من خودم را سرباز دانشگاه می‌دانم. امیدوارم ارتباط و هماهنگی بین دانشگاه اصفهان، دستگاه‌های اجرایی و حاکمیت حفظ شود.

بستر رشد علم در دنیای مدرن

همچنین رسول رکنی‌زاده، رئیس دانشگاه اصفهان ضمن قدردانی از زحمات رئیس سابق دانشگاه اظهار کرد: برنامه‌های علمی و دانشجویی ارزشمندی در دانشگاه اصفهان اجرا شده است؛ اما از دستاوردهای مدیریت سه سال گذشته، نکاتی باید بیشتر مورد توجه ما قرار گیرد. یکی از این نکات مهم، ارتقای فضای گفت‌وگوست. در این دوران، حداقل ۲۰۰ نفر از اعضای هیئت‌علمی دانشگاه اصفهان در مسائل مهم دانشگاه دخیل شدند و آینده دانشگاه را در قالب هیئت‌های اندیشه‌ورز ترسیم کردند.

وی ادامه داد: نکته بعدی، آمادگی و فرصت‌سازی در دانشگاه اصفهان بود. هرکسی تمایل داشت کاری در دانشگاه انجام دهد، شخص رئیس دانشگاه زمینه‌ساز بود و تمامی کسانی که قصد رشد دانشگاه را داشتند، از طرف او حمایت می‌شدند. نکته دیگر، نگاه بلند و راهبردی بود که به تعریف نگاه استراتژیک، مدیریت‌های راهبردی و تمدن‌سازی در دانشگاه اصفهان انجامید.

رئیس دانشگاه اصفهان افزود: امروز باید تجدید عهد و نامه پنجاهم نهج‌البلاغه امیرالمؤمنین(ع) را در حضور شما قرائت کنم. امام علی(ع) شش ویژگی برای یک مدیر بیان کرده است؛ اول اینکه به‌دلیل اقتداری که به او داده شده است، هیچ مزیتی برای خود قائل نباشد. دوم اینکه به‌واسطه داشتن این مزیت که خداوند به او بخشیده است، نزدیک شدن به بندگان خدا، مهرورزی و عاطفه را دستور کار خود قرار دهد. سوم اینکه حقی از شما نزد من است که هیچ چیزی را جز اسرار جنگی از شما پنهان نکنم. چهارم اینکه در هیچ کاری بدون مشورت شما وارد نشوم، جز به حکم خدا. پنجم اینکه من هیچ حقی را از جایگاه خود به تأخیر نیندازم، همه را در زمان و مکان خود ادا کنم و تا وقتی حقی به حق‌دار برسد، از پا ننشینم. ششم اینکه نزد من همه در حق یکسان‌اند و جمله آخر که بسیار سخت است اینکه، اگر من چنین بودم، واجب است بر خدا که نعمت به شما بدهد. خداوند بر خودش واجب می‌داند که به جامعه نعمت بدهد و حقی که من از جانب شما دارم، همدلی و همراهی است.

وی ضمن تأکید بر غنیمت‌شمردن فرصت‌های انقلاب اسلامی اضافه کرد: شرایط امروز ما خوب است و سطح بالای عقلانیت مردم ایران به واسطه هجمه‌های فکری یا همان جنگ شناختی دیده نمی‌شود. توانایی‌های مردم و فرصت‌هایی که انقلاب اسلامی ایجاد کرده، برای تمدن‌سازی کافی است. ما در مسیر تحقق شکل و صورتی از تمدن هستیم که هنوز دقیقاً آن را نمی‌شناسیم؛ یعنی جریانی در شکل مدرنیته و قالب میراث عظیم فرهنگی که حاصل آن زایش نور در فرهنگ و تمدن خواهد بود و اطمینان داریم که این سرزمین و مردم آن شایستگی‌های بیشتری دارند.

رکنی‌زاده تصریح کرد: نهاد علم در دو بستر حکمرانی و اقتصاد بالنده می‌شود. این دو رکن در کنار هم بستر رشد علم را در دنیای مدرن فراهم می‌کنند. نهاد علم باید خدایی باشد و ما نمی‌توانیم دانشگاه را با انواع بخشنامه‌ها و نهادهای بیرونی بمباران کنیم و انتظار داشته باشیم که دانشگاه آیینه جامعه باشد. گاهی نقد می‌کنیم که سطح هوشیاری نظام آموزش عالی در مقابل کنش‌های بیرونی کم است. دلیل آن است که دانشگاه از عمق قدرت حکمرانی خود عقب افتاده است. ورود بیش از حد نهادهای غیرعلمی به حوزه نهاد علم باعث می‌شود که همان نهادها نتوانند از علم بهره کافی ببینند و این در سیر حرکت تاریخی دانشگاه‌ها دیده می‌شود.

وی با بیان اینکه قوانین قدیمی با سطح توقعات امروزی از دانشگاه‌ها مطابقت ندارد، گفت: مدیریت در دنیای امروز به ساختن سوراخ‌سمبه‌ها و نه راه‌ها محدود شده است. قوانین تجاری دهه ۳۰ برای دانشگاه که قرار است کارآفرین باشد، همچون لباسی است که به تنش گشاد است. انتظارات مشاور وزیر به‌حق است و باید اجرا شود؛ ولی برای اجرای آن آزادکردن و استقلال‌بخشی به دانشگاه الزامی است. کسانی که سکان‌دار دانشگاه هستند و اعضای هیئت‌علمی، کمتر از اعضای وزارتخانه دلسوز و حرفه‌ای نیستند. امیدواریم که روز به روز کالبد وزارت علوم لاغرتر و کالبد دانشگاه‌ها فربه‌تر شود. برای ورود یک عضو هیئت‌علمی نمی‌توان سال‌ها زمان صرف کرد و مدعی بود از خروج نخبگان از کشور ممانعت شده است.

رئیس دانشگاه اصفهان افزود: ما باید زنجیرها را باز و پرنده‌ای را که می‌تواند پرواز کند، آزاد کنیم. اگر چنین شود، مطمئن باشید که با مشارکت عمومی و جمعی، بسیاری از مسائل بیرونی حل خواهد شد، مشروط بر اینکه این سرزمین متعلق به همه مردم باشد و مشارکت همه مردم را در آن داشته باشیم. از خداوند می‌خواهم که در این راه به همه ما توفیق بدهد تا برای ساختن آینده این سرزمین در کنار هم تلاش کنیم.

رسول رکنی‌زاده رئیس دانشگاه اصفهان

دانشگاه اصفهان در هوش مصنوعی پیشتاز باشد

حسین هرسیج، رئیس سابق دانشگاه اصفهان نیز در این مراسم از ارتقای رتبه علمی دانشگاه در دوران ریاست خود خبر داد و اظهار کرد: امیدوارم سکاندار جدید ضمن ورود صادقانه خود به منصب ریاست دانشگاه اصفهان، تحولات دانشگاه در سطح ملی و بین‌المللی را ادامه دهد و دانشگاه را به جایگاه شایسته خود برساند. در حوزه‌های هوافضا، کوانتوم، گردشگری و ورود رشته‌های جدید کارهای ارزشمندی انجام شده است.

وی با تأکید بر اهمیت هوش مصنوعی در دنیا گفت: دانشگاه اصفهان باید در زمینه هوش مصنوعی پیشتاز باشد و این برنامه‌ها باید به اقتدار کشور کمک کند. مقدمات این کار کلید خورده است و باید ادامه‌دار باشد؛ همچنین دانشگاه اصفهان باید برای ورود مسئولان استان به حوزه هوش مصنوعی مسئولیت بپذیرد.

رئیس سابق دانشگاه اصفهان افزود: دغدغه‌های مقام معظم رهبری در حوزه جنگ شناختی و ادراکی موضوع قابل اهمیتی است و معاونت راهبردی نباید به قیمت تضعیف مباحث فرهنگی در دانشگاه باشد، تحقیقات دانشگاهی باید افزایش یابد. در موضوع تمدن‌سازی مشکلاتی از جمله ناآرامی‌های سال ۱۴۰۱ رخ داد. باید بدانیم که هجمه اطلاعاتی می‌تواند به افکار دانشجویان و استادان جوان ما آسیب‌رسان باشد‌.

وی بیان کرد: همکاری همه گروه‌های سیاسی و مشارکت همگان برای پیشرفت در زمینه‌های گوناگون فناوری و فرهنگی باید فراهم شود.

یادآور می‌شود، از حواشی این مراسم می‌توان به نارضایتی برخی دانشجویان از نامنظم‌بودن آیین تکریم و معارفه و فراهم‌نشدن فرصت تقدیر از معاونت‌های سابق دانشگاه اشاره کرد.

عطیه حیدری

انتهای پیام


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

اعلام زمان برگزاری مراسم بزرگداشت شهدای مقاومت در لرستان

به گزارش ایکنا از لرستان، برنامه برگزاری مراسم بزرگداشت شهدای مقاومت در سراسر استان لرستان …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ