به گزارش خبرنگار ایرنا، ابوالحسن عالی روز پنجشنبه در رویداد حکمرانی آب در دانشگاه خلیج فارس اظهار کرد: از جنبه حکمرانی دو نقش حیاتی و رفاهی برای آب قابل تصور است و با نگاه به وظیفه حداقلی دولت در تأمین نیازهای آبی شهروندان به این موضوع پرداخته میشود.
وی افزود: بر اساس پروتکل های ملی و بینالمللی حقوق بشری ، همه دولت ها و حاکمیت ها موظفاند به هر بهایی میزان آب مورد نیاز برای امور حیاتی را تامین کنند.
عالی گفت: نگاه جامع و یکپارچه به مدیریت منابع آبی بسیار مهم است و از منظر حکمرانی جامع وعمومی ، نمیتوان با رویکرد جزیرهای مشکل آب را حل کرد و برای بهینهسازی معادله حکمرانی آب در کشور، باید هزاران متغیر داخلی و خارجی و شرایط مرزی مؤثر بر این معادله را بررسی و تحلیل کنیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر هشدار داد: اگر نگاه ما به حل مسائل حوزه حکمرانی آب ایستا و کند باشد، از تحولات این حوزه عقب خواهیم ماند.
وی گفت: آموزش و الگوبرداری از کشورهایی که با چالش آب روبهرو بوده و با تبدیل تهدید به فرصت، تجربه موفقی در این زمینه دارند امری ضروری و اجتنابناپذیر است.
مدیرعامل آب و فاضلاب بوشهر با اشاره به کاهش منابع آبی استان طی قرن گذشته گفت: در ۱۰۰ سال اخیر، با وجود افزایش چشمگیر جمعیت، یکسوم ظرفیت بارشی و پتانسیل آبی استان وکشور از بین رفته و سرانه آب تجدیدپذیر کشور که پیشتر بالای ۷ هزار مترمکعب در سال بود، اکنون به کمتر از هزار مترمکعب کاهش یافته است.
عالی در ادامه به ضرورت بازنگری در سیاستهای توسعهای آب اشاره کرد و گفت: رویکرد دیگر تحلیل حکمرانی آب مبتنی برشاخص های توسعه ایی پایدار و ارتقا رفاه اجتماعی است برای ارزیابی صحیح حکمرانی آب در یک کشور، تحلیل پاسخ آن به سه پرسش تامین چه مقدار آب، با چه بهایی و برای چه کسانی؟ مشخص کننده خط سیر نهایی و شایسته بودن یا نبودن آن نحوه حکمرانی خواهد بود.
وی همچنین از عدم تغییرات اساسی و متناسب در برنامههای توسعهای کشور در حوزه آب انتقاد کرد و افزود: بدلیل نگاه ایستا به تحولات حوزه آب کشور ، در تدوین برنامه هفتم توسعه، تغییرات بسیار اندکی نسبت به برنامههای ششم و پنجم توسعه مشاهده میشود.
عالی ادامه داد: این در حالی است که می بایست متناسب با تغییرات اقلیمی، قوانین و سیاستهای موجود بازنگری اساسی صورت گیرد، که در غیر اینصورت این امر منجر به عقبماندگی و انسداد در حل مسائل حوزه آب کشور خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر بر اهمیت استفاده از ظرفیت علمی دانشگاهها در مدیریت منابع آبی تأکید کرد و گفت: دفتر پژوهش از توانمندیهای جامعه دانشگاهی برای بهبود حکمرانی آب و ارائه راهکارهای علمی بهره خواهد گرفت.
منبع