مهمترین اخبار اجتماعی در هفته‌ای که گذشت

برخط جامعهبه گزارش ایکنا؛ غبارروبی مساجد در روز هشتم اسفندماه، اعلام روش‌های مشارکت در جشن نیکوکاری، بازگشت ۲ هزار دانش‌آموز تحت حمایت کمیته امداد به مدرسه، اهدای جایزه ویژه «مربی»، برگزاری هجدهمین همایش ملی و دوازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها، برگزاری همایش جشن بزرگ خانواده تاکسیرانان پایتخت، تغییر نام سازمان بهشت زهرا(س) به «سازمان آرامستان‌های تهران»، برگزاری نشست خبری نهمین جشنواره کالا‌های فرهنگی(فیروزه)، آغاز ثبت‌نام عمره رمضانیه ۱۰ روز مانده به ماه رمضان، مهم‌ترین مقدمه‌سازی‌ها برای ظهور امام زمان(عج) و … از مهمترین رویدادهای حوزه اجتماعی طی هفته گذشته بود.

خبرگزاری ایکنا طی هفته‌ای که گذشت، بنابر رسالت خود و در تداوم هفته جوان مصاحبه‌هایی را با روانشناسان انجام داد که به مباحث کاربردی از جمله راهکارهای ارتباط مؤثر با جوانان و همچنین راهکارهای بهبود سلامت روان این قشر پرداخته است. 

در گزارش برخط جامعه ایکنا، رویدادها، مصاحبه‌ها و همچنین، درس‌‌گفتارهای اوقات فراغت را که به همت رضا تبریزی، پژوهشگر حوزه اوقات فراغت تهیه شده است، مرور می‌کنیم.

غبارروبی مساجد در روز هشتم اسفندماه

در آستانه آغاز دهه تکریم و تعظیم مساجد، نشست خبری حجت‌الاسلام سیداحسان موسوی، معاون فرهنگی و اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد با هدف تشریح برنامه‌های این دهه در مرکز رسیدگی به امور مساجد برگزار شد.

حجت‌الاسلام موسوی در این نشست خبری اظهار کرد: خداوند در تعریف مسجد می‌فرماید اولین جایی که قرار شد برای همه انسان‌ها بنا شود مسجد است؛ تلاش داریم درب مساجد را برای همه کارهای نیک در همه حوزه‌ها باز نگه داریم.

وی اضافه کرد: روز چهارشنبه، هشتم اسفندماه با عنوان روز «مسجد همیشه برقرار» نام‌گذاری شده که در این روز برنامه غبارروبی مساجد انجام می‌شود. پنجشنبه، ۹ اسفند نیز به عنوان روز «مسجد شاداب و جذاب» برنامه غبارروبی مزار شهدا صورت خواهد گرفت. 

معاون فرهنگی و اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد در خصوص برنامه‌های آخرین روز از دهه تکریم و تعظیم مساجد نیز اعلام کرد: دهم اسفند مصادف با روز جمعه به عنوان روز «مسجد کانون نیایش و معنویت» نام‌گذاری شده است و به جهت کارکرد عبادی مساجد دعاهای ندبه‌ شاخصی که در مساجد برگزار می‌شود را اطلاع رسانی می‌کنیم.

اعلام روش‌های مشارکت در جشن نیکوکاری

محمد دهرویه، معاون توسعه مشارکت‌های مردمی کمیته امداد استان تهران با اعلام روش‌های مشارکت در جشن نیکوکاری، گفت: جشن نیکوکاری همه ساله در آستانه سال نو به منظور تأمین مایحتاج عمومی خانواده‌های نیازمند اجرا می‌شود.

وی با اعلام روش‌های مشارکت مردم در این پویش ملی، افزود: شماره کارت ۶۰۳۷۹۹۷۹۰۰۰۰۲۰۰۸ برای جذب کمک‌های مردمی در جشن نیکوکاری در نظر گرفته شده است.

دهرویه، ادامه داد: کد دستوری #۱*۰۲۱*۸۸۷۷* و شماره‌گیری تلفن گویای ۷۳۵۵‏-۰۲۱ و درج عدد ۱۶ و همچنین، لینک https://sama.emdad.ir/sama/puyesh۱۶۰۰/۷۵ برای سهولت بیشتر در ارائه کمک‌ها از طریق تلفن همراه پیش‌بینی شده است. 

معاون توسعه مشارکت های مردمی کمیته امداد استان تهران، تصریح کرد: علاوه بر موارد فوق، پایگاه‌ها و دفاتر کمیته امداد استان تهران در سطح استان، آماده دریافت کمک‌های مردمی هستند. 

منتظران ظهور نقش‌آفرینان همه رویدادهای خوب باشند

توجه به ولی عصر(عج) از موضوعاتی است که خوب است به بهانه نیمه شعبان بیشتر مورد توجه قرار گیرد. معمولاً این پرسش در ذهن افراد وجود دارد که در دوره غیبت، که ما از حضور حضرت ولی عصر(عج) محروم هستیم، چه ارتباطی با امام زمان(عج) می‌توانیم داشته باشیم؟

امام زمان(عج) که قابل رؤیت و در دسترس ما نیستند، معنای این جمله که فرموده‌اند: «امام زمان در دوره غیبت مثل آفتاب پشت ابر، گرما‌بخش و نوربخش هستند اما دیده نمی‌شوند»، چیست؟ برای درک این موضوع باید دو مسئله را مورد توجه قرار دهیم؛ نخست اینکه امام در منظومه فکری شیعه، که از اهل بیت(ع) متأثر است، محل تجلی اراده الهی در زمین است؛ یعنی تنها انسانی است که علاوه بر اینکه سمت خلیفه‌اللهی را به نحو کامل داراست، به مقام شهادت هم رسیده و شاهد و گواه بر قوس صعودی انسان‌هاست که می‌توانند تا چه حد از کمال را طی کنند.

در رابطه با مقوله ظهور منجی و و نیز چگونگی ارتباط با حضرت حجت(عج) در عصر غیبت با حجت‌الاسلام والمسلمین مجتبی الهی خراسانی، استاد حوزه علمیه و پژوهشگر دینی به گفت‌و‌گو نشسته‌ایم. وی معتقد است؛ امام زمان(عج) در نقطه کانونی معنوی این عالم حضور دارد. در دوره غیبت نیز توجه باطنی افراد به بطن معنوی عالم که محل تجلی اراده الهی در زمین است، این ارتباط و نسبت را بین انسان و عالم معنا برقرار می‌کند حضور امام معصوم(ع) در جهان، حتی اگر ما با او ارتباط حضوری و فیزیکی نداشته باشیم، به این معناست که ایشان مرکز اتصال به عالم غیب است. توجه روزانه ما و همچنین توجه به هنگام عبادات، شدائد و گرفتاری‌ها به امام عصر، نه فقط برای تصفیه باطن، ارتقای عمل عبادی یا حل یک مشکل است، بلکه برای این است که نفس ما آرام‌آرام به اراده الهی متصل شود و این مسئله از طریق امام انجام می‌شود.

متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.

بازگشت دانش‌آموزان محروم به عرصه تحصیل

بازگشت ۲ هزار دانش‌آموز تحت حمایت کمیته امداد به مدرسه

نشست خبری حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی متقی‌فر، معاون امور فرهنگی کمیته امداد امام خمینی(ره) روز دوشنبه، ۲۹ بهمن‌ماه در محل ساختمان کمیته امداد برگزار شد.

در ابتدای این نشست، حجت‌الاسلام متقی‌فر طی سخنانی بیان کرد: معاونت امور فرهنگی کمیته امداد طی سالیان گذشته برنامه‌های فراوانی را برای مخاطبان خود و مددجویان اجرا کرده است. امروز دغدغه‌های مختلفی در حوزه مددجویان وجود دارد که باعث شده است معاونت امور فرهنگی کمیته امداد برنامه‌های ویژه‌ای را برای ایشان در نظر گیرد.

متقی‌فر ادامه داد: در حوزه تحصیلی یکی از مهمترین برنامه‌های کمیته امداد بحث بازماندگان از تحصیل است که در این زمینه حدود ۲۰ هزار دانش‌آموز شناسایی شده‌اند. در این زمینه مجموعه مددکاران کمیته سراغ دانش‌آموزان رفته و مشکلات ایشان را برطرف می‌کنند. امسال با تلاش کمیته امداد دو هزار دانش‌آموز بازمانده از تحصیل وارد مدرسه شدند. همچنین، زمینه‌ای فراهم شد تا ۲۰ هزار دانش‌آموز کشور دچار ترک تحصیل نشوند.

وی بیان کرد: در رابطه با فضای ورود به کنکور نیز کمیته امداد حمایت‌های فراوانی از دانش‌آموزان تحت پوشش خود داشته است. امروز از ۸۰۰ هزار دانش‌آموز در این حوزه فقط ۱۰۰ هزار دانش‌آموز حمایت می‌شوند که تعداد ایشان با کمک مردم افزایش خواهد یافت. در حوزه کنکور تعداد هشت نفر از مددجویان رتبه زیر ۱۰۰، تعداد ۱۲۹ نفر رتبه زیر هزار و ۷۲۲ نفر نیز رتبه زیر پنج هزار و ۱۶۳۰ نفر رتبه زیر ۱۰ هزار را به دست آوردند.

اهدای جایزه ویژه «مربی»

حجت‌الاسلام محمدحسین پورثانی، معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش روز ۳۰ بهمن ماه به مناسبت فرارسیدن هفته گرامیداشت امور تربیتی و تربیت اسلامی، طی نشستی خبری به تشریح برنامه‌های این هفته پرداخت و گفت: هشتم اسفند هر سال روز امور تربیتی و تربیت اسلامی، یادآور شجره طیبه‌ای است که شهیدان رجایی و باهنر به یادگار گذاشته‌اند.
 
وی با اشاره به اینکه به دلیل فرارسیدن ماه مبارک رمضان هفته امور تربیتی زودتر آغاز می‌شود، گفت: شعار هفته تربیت اسلامی سال جاری، «تربیت آرمانی برای ایران، برای مدرسه» است. سند تحول آموزش و پرورش برای دانش‌آموزان یک سری خصوصیات وضع کرده که نهایت آن رسیدن به یک آرمان است. آرمان انسان را به حرکت و تکاپو درمی‌آورد تا انسان را به قله برساند. انسانی که آرمان ندارد، امید و هدف ندارد.

معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش از آغاز هفته امور تربیتی و تربیت اسلامی از دوم اسفند ماه خبر داد و اعلام کرد: از سال جاری جایزه ویژه مربی اهدا خواهد شد. 

برگزاری جشنواره نظام پیشنهادها

سیدرضی آقاسیدی، معاون پشتیبانی و مدیریت منابع جهاددانشگاهی روز ۳۰ بهمن‌ماه در افتتاحیه «هجدهمین همایش ملی و دوازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها» در سالن همایش‌های بین‌المللی دانشگاه علم و فرهنگ با بیان اینکه در مدل مدیریتی مدل وودرو ویلسون را می‌پذیرم، اظهار کرد: باید در فضای اداری بهبود مستمر، نظام‌سازی و پیشنهاد را به خاطره تبدیل کنیم.

وی با بیان اینکه باید برای نظام پیشنهادها چارچوبی مشخص تعیین شده و بررسی شود که این نظام در چه نظامی می‌تواند بهبودی ایجاد کند؟ افزود: در مواردی به‌علت نامتناسب بودن شاهد اصطکاک و استهلاک هستیم و تردیدی وجود ندارد که باور مدیران بر توسعه نظام پیشنهادها در منظومه حکمرانی جمهوری اسلامی ایران تأثیر دارد.

رئیس شورای سیاستگذاری هجدهمین همایش ملی و دوازدهمین جشنواره نظام پیشنهادها با بیان اینکه این تأثیر باور مدیران اقتضائاتی دارد که آن تدبیر خلاق است، تصریح کرد: شاید در گذشته با کمبود اقتصاددان و اقتصاد فهم روبه‌رو بودیم اما امروز با وجود شمار فراوان دانش‌آموخته اقتصاد هنوز با بوروکراسی متمرکز و این‌که همه چیز در و از تهران است روبه‌رو هستیم.

برگزاری جشن بزرگ خانواده تاکسیرانان پایتخت

علیرضا زاکانی، شهردار تهران طی سخنانی در همایش جشن بزرگ خانواده تاکسیرانان پایتخت که شامگاه ۳۰ بهمن‌ماه با حضور بیش از هزار و ۶۰۰ نفر از تاکسیرانان تهرانی و خانواده‌های ایشان در محل برج میلاد تهران برگزار شد، اظهار کرد: امروز ۷۸ هزار تاکسی و ون در تهران فعالیت می‌کنند و بیشتر آن‌ها فرسوده هستند که باید در این زمینه خود را متعهد بدانیم که روز به روز وضعیت خانواده تاکسیرانی در شهر تهران بهتر شود. به هر حال مجموعه تاکسیرانان تهران روزانه سه و نیم میلیون سفر را در تهران انجام می‌دهند که میزانی بالایی است. از طرفی شرایط شهر به صورتی است که با توجه ویژه به تسهیلات می‌توانیم مجموعه تاکسیرانان عزیز را از وضعیت مطلوب‌تری بهره‌مند کنیم.

وی گفت: یکی از اهداف شهرداری تهران در دوره مدیریت جدید شهری این بود که توجه ویژه خود را مستقیماً معطوف به تاکسیرانان تهران کنیم. اولین وظیفه شهرداری در حوزه تاکسیرانی ایجاد زمینه نوسازی گسترده ناوگان تاکسیرانی است. مجموعه شهرداری تهران قرارداد بالغ بر ۲۷ هزار و ۵۰۰ دستگاه تاکسی برقی را منعقد کرده است که نزدیک به دو هزار خودرو وارد کشور شده و مابقی آن‌ها نیز ظرف چند ماه آینده وارد مدار خدمت در شهر خواهند شد.

زاکانی تصریح کرد: تاکسی‌های وارداتی از تمامی ویژگی‌های یک‌ خودروی مدرن برخوردار هستند. در شرایط سخت شهری، رانندگی بسیار دشوار است لذا اعطای خودروهای تازه و دارای ویژگی‌های ممتاز می‌تواند زمینه را برای خدمت‌رسانی بهتر رانندگان تاکسی فراهم کند. نکته بعدی در این زمینه خدمت به شهروندان است؛ چراکه حضور در خودرو‌های برقی نو و جدید، آسایش بیشتری برای آن‌ها دارد.

تغییر نام سازمان بهشت زهرا(س)

محمدجواد تاجیک، مدیرعامل سازمان بهشت زهرا(س) اعلام کرد: نام سازمان بهشت زهرا(س) به سازمان آرامستان‌های تهران تغییر کرده است.

وی افزود: اساسنامه سازمان بهشت زهرا(س) با تصویب شورای اسلامی شهر تهران تغییر کرده و امور مربوط به ثبت شرکت‌های آن نیز انجام شده و از این به بعد آرامستان بهشت زهرا(س) به عنوان یکی از آرامستان‌های زیرمجموعه این سازمان فعالیت خواهد کرد.

تاجیک اضافه کرد: آرامستان جنوب غرب تهران در صورت تایید کمیسیون نامگذاری با نام «بهشت امام حسن مجتبی(ع)» و آرامستان جنوب شرق تهران به دلیل قرار گرفتن در مسیر مشهد مقدس با نام «بهشت امام رضا(ع)» نامگذاری می‌شوند؛ البته دو نقطه دیگر نیز به صورت مشروط مورد تایید شورای شهر قرار گرفته‌اند که امور مربوط به آنها در حال پیگیری هستند.

جشنواره کالا‌های فرهنگی(فیروزه)

نشست خبری نهمین جشنواره کالا‌های فرهنگی(فیروزه) روز اول اسفندماه با حضور ایوب دهقانکار، مشاور معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و علیرضا نوری‌زاده، دبیر جشنواره فیروزه در محل ساختمان فجر تهران برگزار شد.

علیرضا نوری‌زاده، دبیر نهمین جشنواره فیروزه طی سخنانی در این نشست گفت: موضوعات این دوره از جشنواره شامل اسباب‌بازی، نوشت‌افزار، عروسک، هدایای فرهنگی، کاراکتر و طراحی شخصیت و نیز بخش ویژه ایده‌های نوجوانان در عرصه صنایع فرهنگی مرتبط با موضوعات جشنواره است.

دبیر نهمین جشنواره فیروزه بیان کرد: تم اصلی نهمین جشنواره فیروزه عروسک «دوتوک» متعلق به استان خراسان جنوبی است که امسال به صورت ویژه بدان پرداخته شده است. این عروسک ظرفیت خوبی برای بهره‌گیری در مناسبت‌ها و برنامه‌های مختلف فرهنگی دارد. پیوند بین ابزار‌های مدرن و سنتی باید تعادل داشته باشد و باید در این زمینه به حوزه‌هایی مانند هوش مصنوعی توجه کرد.

نوری‌زاده اظهار کرد: برگزاری کارگاه عملی کاربرد‌های هوش مصنوعی در صنعت اسباب‌بازی با عنوان خلق شخصیت به وسیله هوش مصنوعی و برگزاری کارگاه یک روزه ساخت عروسک‌های محلی با عنوان خلق یک میراث از جمله برنامه‌های این دوره از جشنواره فیروزه است. مراسم اختتامیه نهمین جشنواره فیروزه نیز روز دوشنبه، ششم اسفندماه با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئولان فرهنگی کشور در محل سالن سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار خواهد شد.

آغاز ثبت‌نام عمره رمضانیه ۱۰ روز مانده به ماه رمضان

بر اساس اعلام اکبر رضایی، معاون حج و عمره سازمان حج و زیارت از روز چهارشنبه اول اسفند ماه ثبت‌نام متقاضیان حضور در مراسم عمره طی ماه مبارک رمضان آغاز شد.

بر همین اساس متقاضیان می‌توانند در سامانه پنجره واحد سازمان حج و زیارت به نشانی my.haj.ir  ثبت‌نام کنند و از ۱۵ اسفند تا ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ از ۱۶ ایستگاه پروازی عازم سرزمین وحی شوند.

با توجه به اینکه عمره رمضانیه سال جاری با ایام عید نوروز تلاقی دارد، قدر مسلم استقبال از این دوره از عمره بیشتر خواهد بود‌، اما قدر مسلم در صورتی که ثبت‌نام این دوره زودتر آغاز می‌شد، زائران فرصت بیشتری برای حضور در دوره‌های آموزشی و برنامه‌ریزی برای سفر خود داشتند. 

بازگشت دانش‌آموزان محروم به عرصه تحصیل

مهم‌ترین مقدمه‌سازی‌ها برای ظهور امام زمان(عج)

در بحث فضای مجازی، اولین مفهوم و موضوعی که باید بررسی کنیم، تعریف فضای مجازی است. اینکه اساساً فضای مجازی به چه معناست؟ آیا می‌توانیم هر بخشی که به اینترنت متصل است فضای مجازی بدانیم یا خیر؟ تعاریف مختلفی برای فضای مجازی ارائه شده است، اما مفهومی که بیشتر مورد توجه قرار گرفته و تقریباً همه با آن درگیر هستند، فضا‌های ارتباطی عمومی و خصوصی است که بر بستر اینترنت شکل می‌گیرد. به عبارت دیگر، افراد از راه دور و نزدیک، با استفاده از اینترنت و پروتکل‌هایی که هر مجموعه برای خود تعریف می‌کند، به یکدیگر متصل می‌شوند. این تعریفی از فضای مجازی است که اکثر افراد با آن آشنا هستند.
 
سوال اصلی که به بحث ما مربوط می‌شود، این است که آیا فضای مجازی به معنای عام خود، در خدمت ترویج معارف مهدویت قرار دارد یا اینکه در اختیار دشمنان موضوع مهدویت است و بیشتر از آن استفاده منفی می‌شود؟ پاسخ به این سوال نیازمند انجام یک پیمایش گسترده در انواع شبکه‌های مجازی و فضای مجازی از جمله شبکه‌هایی مانند توییتر، فیسبوک و سایر شبکه‌های اجتماعی و همچنین شبکه‌های اشتراک ویدیو مانند یوتیوب است. این پیمایش به ما کمک می‌کند تا بفهمیم کدام جنبه اولویت دارد و کدام بخش بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

در رابطه با تأثیر فضای مجازی و چالش‌های ایجاد شده در آن در رابطه با مقوله مهدویت با حجت‌الاسلام مسعود زائری، مدیر گروه غرب و مهدویت مرکز تخصصی مهدویت به گفت‌و‌گو نشسته‌ایم. وی معتقد است؛ اگر بخواهیم موضوع مهدویت را برای مخاطبان جهانی تبلیغ کنیم، قاعدتاً امکان تبلیغ حضوری این موضوع در بسیاری از کشور‌ها و میان اقوام و ملل مختلف وجود ندارد. این محدودیت به دلیل موانع و کمبود‌های مختلفی است که در این راه وجود دارد. بنابر این، یک راه‌ حل میان‌بر و بسیار مهم که می‌تواند جایگزین مناسبی باشد، استفاده از فضای مجازی است. می‌توان گفت که هزینه‌های استفاده از فضای مجازی برای تبلیغ مهدویت، در مقایسه با تبلیغ حضوری، بسیار کمتر است و در برخی موارد حتی تأثیر بیشتری نیز دارد به عنوان مثال، اگر یک مبلغ مهدویت بخواهد به یک کشور آفریقایی سفر کند، در طول سفرش احتمالاً نمی‌تواند با بیش از هزار نفر ارتباط مستقیم برقرار کند. اما اگر از طریق فضای مجازی با مخاطبان آفریقایی خود ارتباط برقرار کند، ممکن است در مدت زمان کوتاهی با هزاران یا حتی میلیون‌ها نفر ارتباط بگیرد و معارف مهدوی را به آنها منتقل کند.

متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.

 فراغت؛ فرصتی برای رشد

متأسفانه، به دلیل کم‌توجهی سیستم آموزش و پرورش به این موضوع، کودکان ما با فقر فرهنگی مواجه هستند. برای مثال، در دوره ابتدایی (تا ۱۲ سالگی) بسیاری از مدارس محتوای آموزشی درس هنر را به درستی ارائه نمی‌دهند و دانش‌آموزان این محتوای آموزشی را تجربه نمی‌کنند. این در حالی است که ایران با داشتن ۲۵۰ رشته صنایع دستی، از نظر هنری در جهان بسیار شاخص است. این ضعف در آموزش باعث شده که کودکان ما در زمینه هویت فرهنگی و هنری با کاستی‌هایی روبرو باشند. اگر بتوانیم روی این موضوع کار کنیم، این فرصت را خواهیم داشت تا مشکلات گذشته را جبران کنیم.

در ادامه درس‌گفتار‌های اوقات فراغت طی هفته‌های گذشته، خبرگزاری ایکنا در چهارمین هفته بهمن ماه نیز میزبان رضا تبریزی، نویسنده و پژوهشگر حوزه اوقات فراغت کودک و نوجوان بود. وی در یکی از درس‌گفتار‌ها با عنوان فرصت‌های برنامه‌ریزی اوقات فراغت به این مسئله مهم پرداخت و گفت: افزایش آگاهی اجتماعی نیز یکی دیگر از فرصت‌های پیش‌روی ماست. همان‌طور که قبلاً نیز اشاره کردیم، کودکان امروز به دلیل عدم تعاملات اجتماعی کافی، با مشکلاتی مانند پرخاشگری و عدم تمرکز روبرو هستند. باید کودکان را برای مهارت‌های قرن بیست‌ویکم آماده کنیم. این مهارت‌ها شامل ارتباطات مؤثر (Communication)، کار گروهی (Collaboration)، تفکر انتقادی (Critical Thinking) و خلاقیت (Creativity) هستند که به اختصار به آن‌ها «۴Cs» یا مهارت چهارگانه گفته می‌شود. این مهارت‌ها می‌توانند در قالب برنامه‌های اوقات فراغت به کودکان آموزش داده شوند و به خانواده‌ها کمک کنند تا مشکلاتی مانند پرخاشگری و عدم تمرکز را در فرزندان خود کاهش دهند.

راهکارهای حمایتگری اصولی خانواده از نوجوان 

ارتباط سالم و مؤثر بین خانواده و نوجوانان یکی از کلیدی‌ترین عوامل در رشد و موفقیت آنهاست. نوجوانان در این مرحله از زندگی به دنبال استقلال و هویت‌یابی هستند، اما همچنان به حمایت و راهنمایی خانواده نیاز دارند. برای ایجاد این تعادل، خانواده‌ها باید بیاموزند که چگونه بدون دخالت مستقیم در زندگی نوجوانان، با آنها ارتباط برقرار کنند. این کار با گوش دادن فعال، احترام به حریم شخصی و پذیرش انتخاب‌های آنها ممکن می‌شود. خانواده‌ها می‌توانند به جای تحمیل نظرات خود، با ارائه مشورت، نوجوانان را در تصمیم‌گیری‌هایشان یاری دهند. این رویکرد نه تنها اعتماد متقابل را تقویت می‌کند، بلکه به نوجوانان احساس مسئولیت و اعتماد به نفس می‌دهد.

خبرگزاری ایکنا در این راستا با ریحانه صبورنژاد، روان‌شناس و مشاور خانواده به گفت‌و‌گو نشسته است. وی معتقد است؛ تغییرات شناختی و ذهنی که در دوره نوجوانی اتفاق می‌افتد، اغلب دشوارتر به نظر می‌رسد، در حالی که تغییرات فیزیکی معمولاً واضح‌تر و قابل‌ تشخیص‌تر هستند. آنها در دوره نوجوانی و جوانی، جهش‌های قابل‌ توجهی در نحوه تفکر، استدلال و یادگیری از خود نشان می‌دهند. آنها اغلب فکر می‌کنند که بهتر از دیگران می‌توانند استدلال و مسائل را درک کنند. به همین دلیل، در تصمیم‌گیری‌ها ترجیح می‌دهند خودشان تصمیم بگیرند و براساس استدلال‌های شخصی‌ عمل کنند.

حال سؤال این است که والدین چگونه باید رفتار کنند تا هم رابطه عاطفی خود با فرزندشان حفظ شود و هم به فرزندان خود اعتماد به نفس و استقلال لازم را بدهند؛ بهتر است این موضوع را از دوران کودکی شروع کنیم. ایجاد یک رابطه قوی و محکم عاطفی، به ویژه بین پدران و پسران و مادران و دختران، بسیار مهم است. این رابطه باید به گونه‌ای باشد که وقتی فرد وارد دوره نوجوانی می‌شود، دچار مشکلات ارتباطی نشود.

 متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.

انتهای پیام


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

برگزاری دوره آموزشی «طرح معراج» در کردستان

اکبر عظیمی، مدیر ستاداقامه نماز استان کردستان در گفت‌و‌گو با ایکنا از کردستان، گفت: ستاد …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ