محمدرضا باقری، معاون اسبق وزیر امور خارجه و سفیر پیشین کشورمان در کویت به تبیین اهداف طرح ترامپ مبنی بر کوچاندن اهالی غزه به کشورهای عربی همسایه پرداخت و گفت: آنچه ترامپ میگوید با آنچه رؤسای جمهور سابق آمریکا مطرح میکردند، هیچ تفاوتی ندارد. رؤسای جمهور آمریکا خودسرانه حرف نمیزنند. نهاد تصمیمگیر در آمریکا، کنگره است.
وی با تأکید بر اینکه کنگره آمریکا امروز در اختیار صهیونیستهاست، گفت: رئیسجمهور آمریکا چیزی را میگوید که قبلیها بدان معتقد بودند اما ممکن است آنها به این زبان و ادبیات آن را طرح نمیکردند. از سوی دیگر ترامپ دارای شخصیتی است که باز و صریح عمل میکند چون سیاستمدار نیست.
بیشتر بخوانید:
ترامپ با ادبیات خود حرف میزند
سفیر پیشین کشورمان در لیبی، ترکیه و سوریه بیان کرد: شخصیتها در دنیا دیپلمات یا سیاستمدار هستند و معمولاً سیاستمداران و دیپلماتها، کلمات و جملات را با اندکی تأمل، به کار میبرند اما دونالد ترامپ نه سیاستمدار است و نه دیپلمات ولی به هر حال اکنون رئیسجمهور آمریکاست و با ادبیات خاص خود سخن میگوید.
باقری اظهار کرد: ترامپ درباره کوچاندن اهالی غزه نیز گمان میکند، با یک بازار روبرو است و او نیز همان تاجر قدیمی است لذا با همان ادبیات، میخواهد خرید و فروش انجام دهد. غزه مورد معاملهای نیست که تجار بخواهند آن را خرید و فروش کنند و لو اینکه دارای قدرت باشند.
برخورد قلدرمابانه ترامپ در موضوع غزه
وی برخورد ترامپ را قلدرمأبانه خواند و گفت: از شاخصههای آمریکا یکی قدرت نظامی و دیگری قدرت اقتصادی و فرصتطلبی و سوءاستفاده از سازمانهای بینالمللی است. آمریکا میتواند از مجامع بینالمللی به نفع خود بهرهبرداری کند همانطور که در جریان هستهای ایران، آژانس بینالمللی انرژی اتمی را در اختیار میگیرد، در جریان حقوق بشر نیز به نوعی مدعی حقوق بشر است و در برخورد با دادگاه بینالمللی لاهه نیز همینطور برخورد میکند و حتی حکم آن را نافذ نمیداند و آن را به سخره میگیرد.
معاون اسبق وزیر امور خارجه ابراز کرد: بنابراین طرح کوچ اجباری از زبان آدمی مطرح میشود که نه دیپلمات و نه سیاستمدار است. او گمان میکند آمریکا با قدرت اقتصادی، نظامی و نفوذ خود در مجامع بینالمللی میتواند این طرح را به پیش ببرد اما یقیناً این اتفاق نخواهد افتاد.
وی به نوع رفتار و سیاستورزیهای ترامپ در نظام بینالملل اشاره کرد و گفت: تعابیری چون بازیگری دیوانه و یا نگاه تجارت گونه ترامپ، تعابیری است که در داخل کشور به کار برده میشود که موافق آن نیستم. ترامپ مثل جو بایدن است اما چون سیاستمدار و دیپلمات نیست با زبان خود صحبت میکند. یعنی مفهوم همان مفهومی است که کنگره به بایدن و اوباما و سایر رؤسای جمهور آمریکا دیکته میکرد. پس کنگره به ترامپ نیز دیکته میکند که اگر توانستی تشر بزن و زور بگو و این کار را انجام بده. شاید رؤسای جمهور قبلی ایالات متحده اندکی با تأنی، بزک کردن و کادوپیچ کردن حرفهای خود را مطرح میکردند اما ترامپ صریح سخنان خود را بیان میکند.
اعضای بریکس و شانگهای در مقابل آمریکا بایستند
معاون اسبق وزیر امور خارجه و سفیر پیشین کشورمان در کویت با ابراز گلایه از برخی از افراد که معتقدند چون ترامپ تاجر است، میتوان با او کنار آمد، افزود: آنهایی که به مذاکره با آمریکا امید دارند، دنبال این استدلالها هستند. بیان این حرفها به ویژه از سوی دیپلماتها اشتباه است. آنها با این سخنان، تجارب خود را بیارزش نکنند. با ترامپ به لحاظ تاجر بودن، نمیتوان کنار آمد چرا که ترامپ موظف است نقطه نظرات کنگره را عملیاتی کند.
باقری در پاسخ به این سؤال که تهدیدات ترامپ علیه بریکس و شانگهای چه میزان برای حفظ هژمونی دلار و خارج کردن این نهادها از ریل اصلی خود است، گفت: آنچه اعضای بریکس و شانگهای در قرارنامه، عهدنامه و یا پروتکل خود نوشتند، خوب است اما باید دید کشورهای عضو در این سازمانها چه میزان به آن پروتکل پایدار هستند.
سفیر پیشین کشورمان در لیبی، ترکیه و سوریه ادامه داد: بنابراین اگر اعضای بریکس و شانگهای به آنچه تعهد کردند، پایبند باشند از عهده آمریکا بر میآیند و میتوانند مشکل دلار را در کشورهای خود حل کنند اما اگر پایدار نباشند و ترامپ بتواند این زنجیره را پاره کند و شکاف بین آنها ایجاد کند، ناموفق خواهند بود چرا که به برخی از کشوهای عضو سازمانهای بریکس و شانگهای خیلی اعتمادی نیست.
باقری در پایان تأکید کرد: حرکت و تعهد اعضای بریکس و شانگها برای حفظ ارزهای محلی و مقابله با دلار کار درستی بوده و باید پایدار بمانند تا بتوانند نتیجه بگیرند.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام
منبع