” مریم جلالی ” شنبه شب در حاشیه نشست ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی در یزد که به منظور بررسی شرایط این شهر برای جهانی شدن در حوزه زیورآلات سنتی برپا شد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: امیدوارم جمع بندی ارزیابان برای ثبت جهانی زیور آلات سنتی یزد مثبت ارزیابی شود و ما افتخار دیگری برای ایران و یزد رقم بزنیم.
وی اضافه کرد: امیدواریم ارزیابان در بازدیدی که از کارگاههای زیور آلات سنتی یزد داشتند به جمع بندی خوبی برسند، این ارزیابان وجوه مختلف زنجیره ارزش این هنر را از طراحی تا صادرات مورد بررسی قرار می دهند و ما باید در همه عرصه های این صنعت نقش آفرین باشیم.
جلالی با بیان اینکه پیوند نسلی که در حوزه زیورآلات سنتی استان یزد وجود دارد برای ارزیابان بسیار ذوق و شوق آفرین بود ادامه داد: تمام تلاش ما این است که این سرمایه انسانی که در این استان در این زمینه گردهم آمده و این وفاق و همدلی که بین بخش خصوصی و دولتی در این استان به مدد صنایع دستی ایجاد شده است، قدردان باشیم .
وی تصریح کرد: امیدواریم بتوانیم در عرصه جهانی همانطوری که ظرفیت فوق العاده داریم، این ظرفیت بالقوه را نیز بالفعل کنیم ؛ ثبت های جهانی امتیاز نیست بلکه مسوولیت است.
معاون وزیر میراث فرهنگی خاطرنشان کرد: زیست بوم فرهنگی یزد آکنده از نمادها است و همانطور که در بافت تاریخی زندگی جریان دارد در دستاوردها و محصولات تاریخی و سنتی هم زندگی جریان دارد.
وی یادآور شد: میراثفرهنگی امروز ما صنایعدستی دیروز است و صنایعدستی دیروز، میراثفرهنگی فرداست. همانطور که از دیروز مراقبت میکنیم باید میراثفرهنگی و صنایع دستی فردا را هم حفظ کنیم.
ارزیابان شورای جهانی صنایعدستی به همراه معاون صنایعدستی کشور روز گذشته وارد یزد شدند،این ارزیابان از کشورهای آرژانتین، هند، تایلند و اندونزی با هدف بررسی وضعیت زیورآلات سنتی شهر یزد با هدف ثبت جهانی آن به استان سفر کردند.
ارزیابان پس از ورود به یزد از بازار زرگرها و کارگاههای سنتی تولید زیورآلات برای آشنایی با روند ساخت زیورآلات سنتی بازدید و سوالاتی را از هنرمندان و صنعتگران فعال در این حوزه مطرح کردند.
این ارزیابی گامی مهم در مسیر ثبت جهانی یزد به عنوان یکی از قطبهای زیورآلات سنتی جهان است.
زیورآلات سنتی یزد شامل طلا و نقره و دیگر انواع آن، به دلیل اصالت و دیرینگی این هنر صنعت، تنوع در ساخت، نوآوری و خلاقیت سازندگان و عیار بالای طلا، همواره مورد توجه بوده است و همه اینها باعث شد تا بعد از ثبت ملی زیورآلات سنتی یزد در فاصلهای اندکی، پروندهای برای ثبت جهانی زیورآلات آن آماده شود .
یزدی ها از قدیم در حرفه زرگری و شیوه استخراج طلا تبحر خاصی داشتند تا جایی که استانهای دیگر برای قالبگیری، طلای خود را به یزد می آوردند و از گذشته زرگری یک فعالیتهای شاخص اقتصادی در یزد بوده است.
صنعت ساخت زیورآلات در شهر یزد ، پیشینهای ۶۰۰ ساله دارد و ۲ هزار نفر در این زمینه مشغول هستند،طراحی زیورآلات در یزد دارای ۷۵ تکنیک خاص است که همچنان در صنعت زرگری این شهر به کار گرفته میشود.
منبع