به گزارش خبرنگار ایرنا، کارگاه مشارکتی و ارزیابی اقدامات اولویتدار حفاظت از زیستگاه چهارگانه استان سمنان با حضور مدیران مناطق، فعالان زیستمحیطی و کارشناسان مرتبط ملی و استان سمنان روز یکشنبه برگزار شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان در این کارگاه مشارکتی با اشاره به ضرورت ایجاد آیین نامه اجرایی برای دریافت هدایای غیرنقدی تاکید کرد: هفته گذشته در شورای برنامه ریزی استان استفاده مستقیم از مسوولیت اجتماعی در این زمینه مصوب شد.
سعید یوسف پور اضافه کرد: با توجه به مشکلات موجود، مصوب شد ظرفیتهای موجود وارد حساب سایر منابع محیط زیست استان شود و سپس برای هزینه کرد آن مطابق قانون اقدام شود.
گرمسار میزبان بزرگترین پارک ملی خشک در ایران
رییس پارک ملی کویر گرمسار در این کارگاه با معرفی ظرفیتهای موجود در پارک ملی کویر در غرب استان سمنان گفت: این منطقه زیستبوم بزرگترین پارک ملی خشکی در ایران است و هیچ گونه معارضی در محدوده این پارک وجود ندارد.
رضا شاه حسینی با تاکید بر اینکه در شعاع ۵۰ کیلومتری این پارک جامعه انسانی وجود ندارد، بیان کرد: پارک ملی کویر گرمسار به صورت جزیرهای محصور است و بر این اساس، طرح انتقال گورخر به این منطقه با موفقیت اجرا شد.
وی با بیان اینکه اکنون ۴۰ راس گورخر در پارک ملی کویر زیست میکنند، ابراز کرد: این یک نمونه موفق از احیای گونههای جانوری در حال انقراض در کشور است.
رییس پارک ملی کویر گرمسار با اشاره به اینکه جوامع محلی ساکن در حاشیه پارک با کسب مجوز میتوانند در حوزه گردشگری طبیعت و حفاظت از پارک ملی مشارکت داشته باشند، تصریح کرد: مناطقی در پارک ملی کویر گرمسار وجود دارد که بسیار بکر است و میتوان از این جاذبه طبیعی بکر در صنعت گردشگری سرمایهگذاری کرد.
وی با بیان اینکه خلاء قانونی برای جذب سرمایه گذار به این بخش وجود دارد، تاکید کرد: ۲۰ سال گذشته توسعه صنعت گردشگری و سرمایهگذاری در این بخش جزو اولویتهای کشور نبود. اکنون به روز رسانی منطقهبندیها میتواند در حوزه گردشگری ضابطهمند در طبعیت به درآمدزایی این سازمان کمک کند.
تهدید وجود شتر در منطقه حفاظت شده توران
رییس منطقه حفاظت شده توران در شرق استان سمنان نیز در این کارگاه مشارکتی با بیان اینکه مساحت کل پارک ملی توران ۱۰۱ هزار و ۷۳ هکتار شامل ۷۶۱ هزار و ۲۹۴ هکتار منطقه حفاظت شده و ۲۷۵ هزار و ۷۲۶ هکتار منطقه امن است، افزود: ویژگی های بومشناسی(اکولوژیکی) منطقه تنوع زیستگاهی شامل تپههای شنی، دشتهای باز، کوههای سنگی بیابانی است.
مجید عجمی با بیان اینکه بارندگی و خشکسالیهای مداوم خسارت سنگینی به منطقه وارد کرده است، ابراز کرد: تاغ و گیاهان مقاوم و متناسب با شرایط اقلیمی کویر و شوری خاک به عنوان پوشش گیاهی این منطقه است.
وی با اشاره به اینکه گونههای جانوری از جمله یوزپلنگ آسیایی، پلنگ، گورخر آسیایی، آهو، قوچ و میش، جبیر، کفتار، روباه شنی و از پرندگان عقاب طلایی در این منطقه زیست میکنند، بیان کرد: تهدیدات به دو دسته انسانی و طبیعی تقسیم میشود که از تهدیدات انسانی به تردد و حضور شتر در پارک ملی توران میتوان اشاره کرد.
دام برای حفاظت از یوزپلنگ از منطقه توران خارج شده است
رییس منطقه حفاظت شده توران با تاکید بر اینکه دام از این محدوده خارج شده است، گفت: تعارض با معادن، جادهها، گردشگری که در روستای رضاآباد و قلعه بادی رونق یافته از مشکلات جدی در این منطقه است.
وی درباره سیاستهای حفاظتی در این منطقه عنوان کرد: نظارت بر چرای دام، محدودیت ورود افراد غیرمجاز، مدیریت و پایش مستمر جمعیت حیات وحش، کنترل ورود بیماریهای مختلف دام و حیات وحش از جمله سیاستهای حفاظتی است که در این منطقه دنبال میشود.
وی با اشاره به حصارکشی در اطراف آبشخورها تصریح کرد: حصار به گونهای کشیده شد که قوچ و میش از این حصار عبور میکند اما شتر قادر به عبور از این حصار نیست.
رییس پارک ملی توران از برنامهریزی برای پایشهای جادهای در تعطیلات نوروزی و لایروبی آبشخورها به صورت مداوم خبر داد و گفت: تانکرهایی در مسیرها و مناطقی که چشمهها کم آب شده بود اضافه شده است.
مدیر مجموعه خوش ییلاق هم در این کارگاه، کمبود نیروی محیط بانی را از جمله مشکلات مهم این مجموعه عنوان کرد و گفت: تجهیزات و ماشین آلات محیط زیست فرسوده است و باید نسبت به نوسازی این ناوگان اقدام شود.
فقدان منابع آب، چالش حیات وحش منطقه پرور
مدیر منطقه حفاظت شده پرور در شهرستان مهدیشهر در این کارگاه بیان کرد: سه زیستگاه با گونههای جانوری متفاوت در منطقه حفاظت شده پرور وجود دارد.
غلامرضا بهنام گفت: منطقه حفاظت شده رودبارک با پوشش گیاهی جنگلی و نیمه جنگلی گونه کل و بز، خرس، گراز، پلنگ دراین منطقه زیست دارند و گردشگران زیادی از این منطقه بازدید میکنند.
وی با اشاره به مشکلات منطقه حفاظت شده پرور ابراز کرد: این منطقه در حوزه گردشگری مشکلاتی دارد که از جمله مسایل بهداشتی و شکار غیرمجاز را میتوان نام برد.
مدیر منطقه حفاظت شده پرور تاکید کرد: منابع آبی و چشمه در این منطقه وجود ندارد و این موضوع به یک چالش حیاتی در زیستگاه جانوری این منطقه تبدیل شده است.
ضرورت تفکیک گردشگری بیضابطه از گردشگری ضابطهمند در مناطق حفاظتشده
دبیر انجمن یوزپلنگ ایرانی در این کارگاه با اشاره به اقدامات انجام شده در مناطق حفاظت شده استان سمنان بیان کرد: نگاه به سازمانهای مردمنهاد در حوزه زیستمحیطی باید به عنوان یاریگر در کنار بخش دولتی باشد، زیرا این سمنها رویکرد و دغدغه حیات وحش و محیط زیست دارند.
مرتضی اسلامی بازبینی منطقهبندی را از مطالبات مهم این انجمن برای رفع بخشی از مشکلات مناطق حفاظت شده عنوان کرد و گفت: زیرساختهای قانونی برای سرمایهگذاری و کمکهای مالی برای حفاظت از مناطق زیستکره وجود ندارد.
وی افزود: وجود گردشگری غیرمسوولانه و تفکیکنشدن آن از گردشگری ضابطه مند از سوی مسوولان از دیگر مشکلات این بخش است.
منبع