سیدحسن نصرالله حدود یک دهه بعد از تشکیل اولین هستههای مقاومت اسلامی در لبنان، سکان هدایت حزب الله را در دست گرفت و به مدت ۳۲ سال مسئولیت رهبری جبهه مقاومت در کشورش را بر عهده داشت.
در زمینه ویژگیهای نصرالله در جایگاه رهبری حزب الله، پژوهشگر ایرنا گفتوگویی با «جواد حقگو» عضو هیات علمی دانشگاه تهران داشته است. در ادامه مشروح این گفتوگو را میخوانیم:
فردی به نام سیدحسن نصرالله توانست در تمام این سالها به گونهای عمل کند که انتظارات از نقش دبیرکل حزبالله لبنان را بالا ببرد
سیدحسن نصرالله ذیل سایه نقش دبیرکلی حزب الله قرار نگرفت
حقگو، دبیرکل شهیدِ حزب الله لبنان را شخصیتی برجسته خواند و بیان داشت: شهید نصرالله فردی است که توانست در چند دهه با رویکردی مثالزدنی و الگوساز، رهبری جنبش حزبالله لبنان و حتی فراتر از آن، هدایت بسیاری از جنبشها و جریانهای سیاسی-نظامی آزادیخواه در جهان اسلام و عرصه روابط بینالملل را از خود متاثر سازد.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران افزود: بررسی این موضوع میتواند از زوایای مختلف مورد توجه قرار بگیرد. ما میتوانیم نوع عملکرد شهید نصرالله را در تمام این سالها، در دوگانه بین فرد با نقش، مورد بررسی و موشکافی قرار دهیم. موضوعی که در هر سازمان و نهادی مهم است، این است که که آن سازمان از زمانی که توسط یک فرد تحت زعامت و رهبری قرار میگیرد، در گذر زمان چه فرآیندی را سپری میکند؟ آیا یک فرآیند رو به جلو است یا یک فرایند رو به عقب یا ایستا؟ شواهد و قرائن حکایت از آن دارد که حزب الله لبنان با رهبری سیدحسن نصرالله در تمام این سالها و در تمام دورانی که ایشان مدیریت رهبری این سازمان را بر عهده داشت، روندی رو به جلو و رو به پیشرفت را در زمینههای مختلف طی کرده است. به همین جهت، در دوگانه بین فرد و نقش که دوگانهای بسیار مهم در بررسی هر سازمان، ارگان، مجموعه و سیستمی است، فردی به نام سیدحسن نصرالله توانست در تمام این سالها به گونهای عمل کند که انتظارات از نقش دبیرکل حزبالله لبنان و در نقش رهبر حزبالله را به مراتب از مقطعی که خودش این اختیارات را بر عهده گرفت، بالاتر ببرد.
«به عبارت دیگر، در دوگانه بین فرد و نقش، سیدحسن نصرالله نه تنها در ذیل سایه این نقش قرار نگرفت و محصور نشد بلکه توانست فراتر از نقش بایستد و کارکردها و انتظاراتی را که از نقش دبیرکل حزبالله لبنان به عنوان یک سازمان موثر در لبنان و فراتر از آن در جهان اسلام انتظار میرود به مراتب افزایش دهد.»
امروز میشود از سیدحسن نصرالله به عنوان یک رهبر استراتژیست نام برد که توانست در دوره مدیریت خود وابسته به شرایط خاص بهترین تصمیمها را اتخاذ کند
بهترین تصمیم را در شرایط پیچیده و خاص اتخاذ میکرد
حقگو در ارتباط با مدل مدیریتی سیدحسن نصرالله و فهم چرایی موفقیت وی در رهبری حزبالله لبنان گفت: مدل رهبری ایشان مصداق بارز از رهبری کوانتومی بوده است. رهبری کوانتومی در رویکردهای مربوط به حوزه مدیریت و سازمان در مقابل نوع مدلهای مختلف دیگر رهبری، مثل رهبری نیوتونی قرار میگیرد.
«در رهبری کوانتومی، تاکید بر این است که رهبر و مدیر آن سازمان در هر زمان و در هر حالت و موقعیتی، به فراخور زمان، مکان و شرایط بتواند از یک سبک متفاوت و خاص استفاده کرده و بهترین تصمیم را در شرایط پیچیده و شرایط خاص اتخاذ کند.»
این کارشناس روابط بینالملل در ادامه توضیح داد: خود این مساله مستلزم داشتن مهارتهای مختلف است؛ یعنی فردی میتواند این نوع از مدیریت و رهبری را به عرصه ظهور برساند که یک سری توانمندیهای مشخصی داشته باشد. برخی از این تواناییها ذاتی و به صورت ژنتیکی و ارثی است و برخی از آنها به صورت اکتسابی و در قالب آموزش و دلایل مختلفی است که میتواند نوعی از رهبری کوانتومی را ایجاد کند. به واقع سیدحسن نصرالله را باید مصداق تام و تمام یک رهبری کوانتومی به شمار آورد. این نوع از رهبری که محدود به زمان، مکان و شرایط نمیشود و میتواند خود را با فضای متفاوتی که رقم میخورد، منطبق کند؛ آن هم در یک سیستم یا در واقع یک سابسیستم بسیار آشوبناک، در سیستم نظام بینالملل کنونی به نام منطقه خاورمیانه.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران در پایان یادآور شد: اینها ویژگیهای منحصر به فردِ شخصیت برجستهای است که در بزنگاههای مختلف تا قبل از شهادتش، توانست این مدیریت چند وجهی و چند بعدی را به شکل بسیار پیروزمندانه به جلو ببرد و به همین خاطر امروز میشود از او به عنوان یک رهبر استراتژیست که توانست در دوره مدیریت خود وابسته به شرایط خاص بهترین تصمیمها را اتخاذ کند، نام برد.
منبع