الهمراد سیف، عضو هیئت علمی دانشگاه جامع امام حسین(ع) در گفتوگو با ایکنا، درباره ضرورت منطقهای شدن پایش دستمزدها و درآمدها با هدف تخصیص کالابرگ به اقشار مختلف گفت: بسیاری از مردم به نوعی به یارانه نقدی وابسته شدهاند و تراز درآمدها-هزینههای آنها از این طریق ایجاد میشود. یارانه نقدی ضریب پوشش نسبتاً بالایی دارد یعنی به دلیل اینکه در مقطعی اطلاعات کاملی در دسترس نبود امروز حتی دهکهای بالای درآمدی هم یارانه نقدی دریافت میکنند و لذا اگر قرار است کالابرگ را جایگزین یارانه نقدی کنیم باید قدری با احتیاط عمل شود.
وی افزود: بهتر است در قدم اول به تمام کسانی که در حال حاضر یارانه نقدی دریافت میکنند کالابرگ تعلق گیرد. متأسفانه برخی از خانوارها به دلیل نقص اطلاعاتی از دریافت یارانه نقدی محروم شدهاند؛ در صورتی که باید یارانه دریافت کنند و لذا ضرورت دارد در فرآیند توزیع کالابرگ این نواقص برطرف شوند و همچنین اگر قرار است کسانی از لیست دریافت یارانه یا کالابرگ حذف شوند حتماً این اقدام براساس مستندات درست انجام پذیرد نه اینکه مثلاً کسی خانهای فروخته یا پول به حساب فردی واریز کرده باشد چون چنین اطلاعاتی مبنایی ندارند.
باید به سمت برنامهریزی منطقهای حرکت کرد
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: مناطق جغرافیایی در گستره کشور با هم متفاوت هستند و سطحشان از جهت هزینهای تفاوت دارند. در برنامهریزی اقتصادی باید باید به سمت برنامهریزی منطقهای حرکت کرد و لازم است این را در نظام برنامهریزی مدنظر قرار داد. نیازها و اولویتهای مناطق شبیه هم نیستند و لذا از این جهت پیشنهاد میشود برای هدفمندسازی یارانهها یا کالابرگها به سمت برنامهریزی منطقهای حرکت کرد تا از ظرفیتهای نهفته در آن بهرهبرداری شود.
سیف با بیان اینکه برنامهریزی منطقهای نیازمند برخورداری از پایگاه داده صحیح و مستند است، گفت: حتی وجود چنین پایگاه دادهای میتواند در بسیاری از زمینهها کمکحال تصمیمگیران و مدیران باشد. مثلاً شاید دولت بخواهد در عرصه مسکن، بهداشت و درمان دست به اتخاذ برخی تصمیمات بزند که دسترسی به این پایگاه داده میتواند به اشراف اطلاعاتی دولت کمک کند.
وی با مناسب دانستن توزیع کالابرگ الکترونیکی اظهار کرد: اجرای این طرح را نباید به تأخیر انداخت و حتی بهتر است ضریب پوشش آن را افزایش داد و پس از مدتی که پایگاه داده مناسب ایجاد شد، سپس در مورد حذف افراد غیرنیازمند تصمیم گرفت ولی در مرحله کنونی هیچ کس را نباید حذف کرد بلکه باید دامنه آن را گسترش داد. موضوع مهم بعدی دیگر آن است که وقتی کالابرگ اجرا شود، خیلی از دهکهای پردرآمد فرصت لازم را برای دریافت کالاهای اساسی با ارائه کالابرگ را ندارند چون به هر حال نیازمند صرف زمان است و به راحتی یارانه نقدی نیست.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اجرای کالابرگ باید جدی گرفته شود، گفت: تهیه کالاهای اساسی به یک مشکل برای افراد نیازمند و دهکهای ضعیف تبدیل شده و لذا حتماً باید این مسئله را جدی گرفت و در این مرحله به هیچوجه نباید ضریب پوشش را کاهش داد و از سوی دیگر ضرورت دارد به شناسایی خانوارهایی که از لیست دریافت یارانه حذف شدهاند ولی درآمد متوسطی دارند هم اقدام و به اعتراضها رسیدگی کرد.
سیف با بیان اینکه در شرایط جنگ اقتصادی باید حمایتهای دولت از اقشار ضعیف و کمدرآمد و کل جامعه افزایش یابد، اظهار کرد: اگر کالاهای اساسی با قیمت دولتی و در قالب کالابرگ به دست مردم برسد قطعاً قیمت این کالاها در بازار آزاد هم تنظیم خواهد شد و تنشهای قیمتی تا حدودی از بین میرود.
نقدی بر مؤلفههای تشخیص واجدان کالابرگ
وی با اعلام مخالفت با شاخص های اعلامی برای تشخیص افراد واجد شرایط دریافت کالابرگ است و گفت: امکان دارد فردی مسکن خوبی داشته باشد ولی از درآمد خوبی برخوردار نیست. صرف داشتن مسکن خوب به معنای برخورداری از درآمد خوب نیست. یک خانواده برای تأمین هزینهها به درآمد نیاز دارد و لذا بهتر است درآمد یک خانواده آن هم براساس منطقه یا شهری که در آن ساکن است، مدنظر قرار گیرد. هزینههای هر شهر متفاوت است ولی در کل این مؤلفهها را نباید خیلی مبنا قرار داد.
استاد دانشگاه جامع امام حسین(ع) بیان کرد: امروز خیلی از خانوادهها مستأجر هستند و هرساله برای جابجایی یا تمدید، مبلغی به حسابشان واریز میشود یا اینکه مبلغی را به حساب مالک منتقل میکنند؛ هرچقدر هم که مبلغ رهن بالا باشد ولی نباید این را ملاک سنجش قرار داد. مستأجران به خاطر هزینههای بالای اجاره مجبور هستند مبلغ رهن را افزایش دهند تا اجاره کمتر پرداخت کنند یا حتی اجاره نپردازند و به همین دلیل از طرفی مبلغی را تهیه و به حساب مالک واریز میکنند. اینگونه تراکنشها برای تأمین مسکن است و نباید ملاک قرار گیرد و به عنوان درآمد محسوب شود.
سیف گفت: اگر برنامهریزی به صورت منطقهای انجام شود قطعاً پاسخ بهتری را دریافت خواهیم کرد. زندگی در کلانشهر به مراتب هزینههای بیشتری نسبت به شهرهای کوچک دارد و به منظور منطقهای شدن سنجشها بهتر است پایگاه دادهای یکپارچه راهاندازی شود؛ امری که از آن غفلت شده و امروز این نیاز بیش از قبل احساس میشود البته به این سمت رفتهایم ولی به هر حال باید تکمیل شود.
گفتوگو از سعید امینی
انتهای پیام
منبع