به گزارش ایرنا، مشکلات اقتصادی، افزایش قیمت ها و بالا رفتن تورم سبب شده تا تولید مسکن در شهر بجنورد همچون سایر شهرها توجیه اقتصادی نداشته باشد و در این میان ساخت و ساز در رکود به سر می برد.
افزایش تراکم ساخت و ساز یکی از راهکارها برای افزایش رغبت سازندگان برای ورود به سرمایه گذاری برای ساخت و ساز و رونق این صنعت بیان می شود اما با گذشت بیش از یک دهه پیگیری مسوولان، هنوز به نتیجه نرسیده است.
محدودیت تراکم در خراسان شمالی و در شهر بجنورد سبب شده تا ساخت و ساز به امری غیراقتصادی بدل شود و سرمایه گذاران عرصه ساخت و ساز از این استان فراری شوند. محدودیت تراکم سبب شده تا سرمایه گذاری در ساخت وساز و تولید مسکن صرفه افتصادی مناسب نداشته باشد و این امر رغبت برای توسعه ساخت و ساز را کاهش داده است.
تعدیل قیمت زمین و مسکن، ایجاد شرایط مناسب برای ورود سرمایه گذاران به عرصه ساخت و ساز و کمک به درآمدهای شهرداری از مزایای بلندمرتبه سازی و افزایش تراکم است.
افزایش یک طبقه در ساخت و سازهای بجنورد در سال های اخیر پیگیری شد اما پذیرش آن در کمیسیون ماده پنج استانداری تاکنون به تاخیر افتاده است، در این میان سازندگان برای اجرای طرح ها و ساخت و سازها در انتظار تعیین تکلیف افزایش تراکم هستند و در این سال ها تیرآهن ها در برخی ساختمان ها به حالت انتظار مانده است.
طرح تفصیلی مرکز خراسان شمالی نیز سه سال پیش از موعد و با رویکرد ایجاد امکان توسعه عمودی شهر مورد بازنگری قرار گرفت و بر اساس این طرح که شهر بجنورد قرار بود در سال ۱۴۰۴ بازنگری شود اما با توجه به توسعه عمودی و نیاز به بررسی بیشتر سه سال زودتر از موعد مطالعه و بازنگری شد.
بلندمرتبه سازی، راهکار افزایش درآمد شهرداری
رییس کمیسیون ویژه اقتصادی و سرمایه گذاری شورای اسلامی شهر بجنورد در این باره با تاکید بر اینکه بلندمرتبه سازی نیاز اساسی مرکز استان است گفت: کمبود زمین در شهر بجنورد یکی از چالش ها و مشکلات ساخت و ساز است در این باره، بلندمرتبه سازی یکی از راهکارها پیشنهاد می شود که باید مورد توجه قرار گیرد.
سید محسن موسوی افزود: بلندمرتبه سازی و افزایش تراکم یکی از راهکارها برای افزایش درآمدهای شهرداری است از این رو باید برای تقویت درآمد شهرداری، محدودیت های تراکم کاسته شود.
وی تصریح کرد: افزایش تراکم به نوعی حمایت از سرمایه گذار و کمک به اقتصادی شدن کار ساخت و ساز است و با کاهش محدودیت های تراکم، سرمایه گذاران رغبت بیشتری برای سرمایه گذاری در ساخت و ساز پیدا می کنند.
افزایش تراکم؛ تنها در حد وعده
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان شمالی نیز با بیان اینکه محدودیت تراکم، چالش مهم صنعت ساختمان در این استان است گفت: این محدودیت سبب خروج سرمایه از استان در این بخش شده است.
میثم رازی اظهار کرد: محدودیت تراکم ساختمانی در شهر بجنورد سبب شده تا سود ساخت و ساز و تولید مسکن کاهش یابد از این رو سرمایه گذاران فراری هستند.
وی تصریح کرد: افزایش تراکم سبب می شود تا ساخت و ساز به لحاظ اقتصادی توجیه پذیر باشد و این امر سبب کاهش قیمت واحدهای مسکونی و حفظ سرمایه های استان خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: افزایش تراکم ساختمانی، علاوه بر جذب سرمایه گذار، سبب افزایش درآمدهای شهرداری ها می شود، زیرا بخش بسیار بزرگی از درآمدهای شهرداری های استان از محل عوارض ساخت و ساز است و اکنون به علت رکود در ساخت و ساز، درآمدها و توان مالی مالی این نهادها نیز به شدت کاهش یافته است.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان شمالی اظهار کرد: چند سالی است که وعده افزایش تراکم در شهر بجنورد از طرف مسوولان داده شده اما هنوز محقق نشده است تا زمانی که افزایش تراکم به نتیجه نرسد، وضعیت ساخت و ساز هر روز بدتر خواهد شد.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان شمالی خاطرنشان کرد: صدها شغل و کسب و کار با ساخت و ساز مسکن مرتبط است و در صورتی که مسکن از رونق بیفتد، اقتصاد صنایع وابسته نیز دچار مشکل می شود.
امیدهایی برای موافقت با قد بلند شدن بجنورد
شهردار بجنورد نیز با اشاره به اینکه امسال شمار پروانه های صادر شده در مرکز استان با مدت مشابه پارسال برابری می کند گفت: بسته های تشویقی که برای ساخت و ساز و تخفیف عوارض تعیین شده بود، عاملی برای جذب سازندگان به عرصه سرمایه گذاری است اما امسال مراجعه ها در این باره بسیار کم و انتظار ها برای افزایش استقبال از ساخت و ساز و درآمدهای شهرداری محقق نشد.
سیدمحمدعلی کشمیری اظهار کرد: بسته های تشویقی برای سازندگان در سال های پیش سبب می شد تا شاهد افزایش مراجعه کنندگان باشیم به طوری که کارکنان شهرداری در ۲ شیفت و حتی روزهای تعطیل مشغول پاسخگویی بودند.
وی افزود: افزایش قیمت ها و بالا بودن نرخ تورم بویژه افزایش نامتعارف قیمت ها در ماه های اخیر سبب شد تا ساخت و ساز و تولید مسکن به امری غیر اقتصادی بدل شود و در این شرایط سرمایه گذار حاضر نیست در تولید مسکن سرمایه گذاری کند.
شهردار بجنورد گفت: در این میان افزایش تراکم، نقطه عطفی برای افزایش رغبت سازندگان برای تولید مسکن است که پیگیری ها در این باره هنوز به نتیجه نرسیده است.
وی افزود: البته به نظر می رسد نظرها در این باره به هم نزدیک شده و می توان به تحقق افزایش تراکم در این شهر امیدوار بود.
کشمیری گفت: صدور مجوز برای افزایش تراکم ساخت و ساز در مرکز خراسان شمالی معطل نتیجه مطالعات ترافیکی و در انتظار نظر شورای همتا است زیرا کمیسیون ماده پنج تصمیم گیری در این زمینه را به شورای همتا محول کرد.
وی اظهار کرد: توسعه عمودی شهر بجنورد، نیاز ساخت و ساز این شهر است، این شهر از ۲ دهه پیش و با مرکز استان شدن، مهاجر پذیربوده و جمعیت آن افزایش یافته است از این رو بلندمرتبه سازی نیاز اساسی شهر است.
شهردار بجنورد خاطرنشان کرد: افزایش تراکم و موافقت با افزایش یک طبقه در ساخت و سازها از یک دهه پیش مطرح شده و مدیران شهری در این زمینه پیگیر بودند اما تاکنون به نتیجه نرسیده است.
وی افزود: اکنون نیز موافقت با افزایش تراکم و اضافه شدن یک طبقه در ساخت و ساز در معابری که مستعد بلندمرتبه سازی است در حال پیگیری است، در این زمینه منتظر نتیجه مطالعات ترافیکی شهر بجنورد هستیم.
تاکید بر رفع مشکلات بلندمرتبه سازی بجنورد
استاندار خراسان شمالی نیز بر رفع موانع بلند مرتبهسازی بجنورد تاکید کرد و گفت: افزایش تراکم بجنورد با وجود پیگیری مسوولان و مدیران مربوط هنوز باقی مانده و سازندگان در بحث ساخت و سازها با مشکل مواجه هستند.
بهمن نوری افزود: مشکلات بلندمرتبه سازی موجب کوچ سرمایه گذاران بخش مسکن به سایر استان ها شده است.
استاندار خراسان شمالی ادامه داد: بهبود شرایط بازار مسکن، اجرای طرح نهضت ملی مسکن، بلندمرتبه سازی و افزایش طبقات ساخت و ساز به عنوان راهکار مورد پیگیری قرار گرفته است.
وی گفت: سازنده های مسکن تنها در پروژه های پنج طبقه سرمایه گذاری می کنند و این درحالی است که متاسفانه شهر بجنورد در این خصوص با محدودیت هایی مواجه و باید این مشکل طبق قانون برطرف شود.
نوری افزود: محدودیت تراکم در شهر بجنورد سبب فرار سرمایه گذاران عرصه ساخت و ساز شده است چرا که سرمایه گذاری در این بخش صرفه افتصادی ندارند.
خراسان شمالی به مرکزیت شهر بجنورد در شمال شرق کشور واقع است.
منبع