در این پیوند، رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان با اشاره به ورود موج سرما در روزهای پایانی زمستان، توصیههایی برای کشاورزان، باغداران و گلخانهداران ارائه کرد تا از محصولات خود در برابر سرمازدگی محافظت کنند.
مسعود ترابی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با نزدیک شدن به روزهای پایانی زمستان، پیشبینی هواشناسی از کاهش شدید دمای خبر میدهد بنابراین کشاورزان باید برای جلوگیری از سرمازدگی و بازتوانی درختان اقدام کنند.
وی با اشاره به اهمیت مدیریت صحیح در برابر این مخاطره افزود: مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان طبق مأموریتهای خود برای اطلاعرسانی و دانشبنیان کردن کشاورزی، توصیههایی در چهار حوزه گیاهان زراعی، باغی، گلخانهای و ماشینآلات کشاورزی ارائه کرده است که رعایت آنها میتواند خسارت سرمازدگی را به حداقل برساند.
راهکارهای جلوگیری از سرمازدگی محصولات زراعی
ترابی درباره جلوگیری از سرمازدگی گیاهان زراعی با تاکید بر توقف آبیاری گفت: تا بعد از پایان فعالیت توده باید از آبیاری مزارعی که کشت پاییزه شده است، خودداری کرد.
وی اضافه کرد: قبل از ورود توده هوای سرد و بعد از پایان فعالیت توده سرمایی در ساعت اولیه صبح باید محلولپاشی با ترکیب کود سولوپتاس، اسید آمینه آزاد، جلبک و با غلظت یک در هزار و صابون با غلظت نیم در هزار با حجم آب مصرفی حداقل به میزان ۶۰۰ لیتر در هکتار (محلولپاشی با نازلهای دو سر با قطر ۲۵۰ میکرون و در زمان پایداری هوا و نبود ورزش باد) انجام شود.
این کارشناس به کشاورزان توصیه کرد: کوددهی را پس از پایان سرما انجام دهید و انجام عملیات «کود آبیاری» بعد از از پایان فعالیت توده سرمایی با ۳۰ درصد کود اوره توصیه شده در هکتار یا کودهای آلی مایع به میزان ۲۰ لیتر در هکتار صورت گیرد.
کود آبیاری، فرآیند تامین مواد مغذی گیاهان از طریق سیستم آبیاری است.
اقدامات لازم برای حفظ درختان در برابر سرمازدگی
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان همچنین درباره مقابله با سرمازدگی گیاهان باغی از باغداران خواست آبیاری باغها را از یک روز قبل از ورود سرما تا پایان آن متوقف کنند.
ترابی تاکید کرد: محلولپاشی گیاهان باغی در اوایل صبح و در روزهای قبل از ورود توده هوای سرد زیر صفر درجه یا بعد از پایان فعالیت توده سرمایی در مرحله قبل از تورم جوانه ها با کود سولوپتاس با غلظت ۲ در هزار، اسیدآمینه آزاد ۵۰ درصد با غلظت یک در هزار و صابون با غلظت نیم در هزار با حجم آب مصرفی حداقل به میزان ۶۰۰ لیتر در هکتار(محلولپاشی با نازل های دوسر با قطر ۲۵۰ میکرون و در زمان پایداری هوا و نبود ورزش باد) انجام شود.
وی افزود: کود آبیاری با «کود ۱۰-۵۲-۱۰» به میزان ۳۰ گرم به ازای هر درخت قبل از ورود توده سرمای زیر صفر درجه و در زمان تورم جوانه ها فراموش نشود.
ترابی تصریح کرد: محلولپاشی گیاهان باغی در مرحله تورم جوانه ها نیز باید با «کود ۱۲-۱۲-۳۶» و با غلظت ۲ در هزار، اسیدآمینه آزاد ۵۰ درصد با غلظت یک در هزار، جلبک با غلظت یک در هزار و صابون با غلظت نیم در هزار با حجم آب مصرفی حداقل به میزان ۶۰۰ لیتر در هکتار باید در این شرایط صورت گیرد.
این کارشناس با تاکید بر توقف فعالیتهای باغی در این روزهای سرد گفت: از هرگونه فعالیت باغی نظیر زیر و رو کردن خاک، آبیاری و هرس از روز قبل از ورود توده سرمای زیر صفر درجه تا بعد از پایان فعالیت توده باید خودداری کرد.
گلخانهداران مراقب کاهش دما و افزایش رطوبت باشند
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان همچنین از گلخانهداران خواست تا رطوبت محیط گلخانهها را در این روزهای سرد مدیریت کنند.
ترابی با تاکید بر اینکه رطوبت روزانه از ۵۰ درصد و شبانه از ۶۰ درصد بیشتر نشود، گفت: گلخانهداران باید از پوشش دوجداره استفاده کنند زیرا این کار باعث حفظ گرمای داخل گلخانه میشود.
وی همچنین محلولپاشی در ساعت هفت صبح با اسیدآمینه آزاد ۵۰ درصد با غلظت یک در هزار، جلبک با غلظت یک در هزار و کود میکرو کامل با غلظت نیم (۰.۵) در هزار در چهار نوبت به فاصله هفته ای یک بار را برای محصولات گلخانه ای در این شرایط ضروری دانست.
ترابی همچنین با اشاره به راهکارهای جلوگیری از یخزدگی ماشین آلات کشاورزی به کشاورزان گفت: ضدیخ را فراموش نکنید، استفاده از ضدیخ در رادیاتور تراکتورها و ماشینآلات کشاورزی ضروریست و با عایق کردن لولهها و اتصالات پرآب از ترکیدگی ناشی از یخزدگی جلوگیری کنید.
محصولات کشاورزی را بیمه کنید
وی همچنین به کشاورزان توصیه کرد: برای کاهش خسارتهای احتمالی ناشی از سرما، محصولات خود را تحت پوشش بیمه کشاورزی قرار دهید.
ترابی تاکید کرد: رعایت این توصیهها میتواند از آسیبهای جدی به محصولات کشاورزی جلوگیری کند و کشاورزان را از خسارتهای سنگین نجات دهد.
به گزارش ایرنا، اصفهان از پیشتازان صنعت کشاورزی ایران با ۵۶۸ هزار هکتار اراضی(معادل پنج درصد از مساحت استان و سه درصد از اراضی کشاورزی کشور) محسوب میشود.
شرایط متنوع آب و هوایی این استان، استعداد تولید انواع محصولات را دارد بهگونهای که در مناطق گرم و خشک آن خرما، انار و پسته، در مناطق سرد و کوهستانی بادام و گردو و در مناطق معتدل و سرد انواع محصولات دانهدار و هستهدار کشت میشود.
مجموع اراضی زراعی قابل کشت استان حدود ۴۸۵ هزار هکتار است که در سالهای معمول از حیث بارش حدود ۷۰ درصد آن به کشت محصولات زراعی مانند انواع غلات، حُبوبات و محصولات علوفهای، جالیزی و انواع سبزی و صیفی اختصاص مییابد.
تولید سالانه محصولات زراعی استان در شرایط عادی حدود ۴.۶ میلیون تُن و مجموع اراضی باغی استان حدود ۸۵ هزار هکتار است و مجموع تولیدات باغی و گلخانهای این خطه در شرایط عادی حدود ۸۸۶ هزار تُن برآورد میشود.
منبع