مبدأ پیدایش غذا از جانب خداوند است که این نعمت بزرگ را برای تندرستی، تداوم حیات و توانمندی در انجام تکالیف به انسان اعطا کرده است. اما همین غذا اگر درست استفاده نشود منشأ اصلی بیماری انسان خواهد شد.
پس غذایی که میخوریم بسیار مهم است؛ مطرح شدن مبحث غذا در ۲۵۰ آیه قرآن، وجود سورهای به نام «مائده» و دهها روایت از معصومین(ع) این اهمیت را به خوبی نشان میدهد. پس در تمام دوران زندگی باید همانگونه که قرآن دستور داده است به غذایمان نگاه کنیم و به آنچه میخوریم دقت کنیم.
اما نوع غذا و نحوه مصرف مواد غذایی در دوران نوجوانی به دلیل رابطه مستقیم آن با رشد، اهمیت وافری دارد. این اهمیت در ماه رمضان تشدید میشود، چراکه نوجوانان باید روش صحیح غذا خوردن در این ماه مبارک را بدانند تا هم سالم بمانند و هم بتوانند از فیوضات پربرکت رمضان بهرهمند شوند.
خبرگزاری ایکنا با هدف آموزش اصول تغذیه صحیح نوجوانان در ماه رمضان میزبان لیلا آزادبخت، استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران است که طی 11 جلسه مباحث علمی مرتبط با تغذیه نوجوانان در ماه مبارک رمضان را تشریح میکند.
آزادبخت در چهارمین جلسه این دوره آموزشی مبحث «مصرف غذاهای شیرین و شور» را تشریح کرد که با هم این درسگفتار را میبینیم و میخوانیم.
موضوعی که در این جلسه به آن میپردازم، توجه به کاهش مصرف غذاهای بسیار شیرین یا شور در ماه مبارک رمضان توسط نوجوانان است. یکی از عاداتی که ممکن است در نوجوانان مشاهده شود، مصرف غذاهای بسیار شیرین مانند زولبیا و بامیه یا استفاده از غذاهای بسیار شور مانند میانوعدههایی نظیر بیسکویتهای شور، چیپس و پفک است. متأسفانه این نوع تنقلات و خوراکیها به ویژه زولبیا و بامیه در ماه رمضان نیز بهطور گسترده استفاده میشوند. بنابراین، لازم است نوجوانان به میزان مصرف این مواد توجه کنند.
اگر نوجوانی هوس مصرف مقدار کمی از این مواد را داشته باشد، مثلاً یک عدد کوچک زولبیا یا بامیه، این مسئله بهخودیخود مشکلی ایجاد نمیکند. چراکه توصیه میکنیم کمتر از ۱۰ درصد از کالری دریافتی روزانه از قندهای ساده تأمین شود. بنابراین، اگر نوجوانی در طول ماه رمضان بهصورت محدود و در مقادیر کم مثلاً چهار یا پنج بار در طول ماه از این مواد استفاده کند، احتمالاً ضرر چندانی نخواهد داشت.
باید توجه داشته باشیم که مصرف بیش از حد غذاهای شیرین، حتی غذاهای خانگی که در تهیه آنها از شکر زیاد استفاده میشود، مانند حلوا یا شلهزرد خطرناک است پس باید به مقدار شکری که در این غذاهای خانگی نیز میریزیم توجه کنیم، چراکه اگر مقدار شیرینی و شکر همین غذاها هم زیاد باشد میتواند باعث افزایش نوسانات انسولین در بدن شده و خطر ابتلا به بیماریهای مختلف را در نوجوانان افزایش دهد.
بنابراین بهجای استفاده از میانوعدههای شیرین، توصیه میشود که عادت غذایی سالم در همین ماه برای نوجوانان تثبیت کنیم تا به جای استفاده از شیرینیها و غذاهای شیرین و شور از میوههای خشک یا خرما در فاصله بین افطار تا سحر استفاده کنند و به ویژه مصرف خرما برای نوجوانان توصیه میشود. این عادت غذایی سالم را میتوان در طول ماه رمضان تقویت کرد. همچنین، باید به میزان مصرف خوراکیهای شیرین توجه کرد، یعنی هر فرد باید دقت کند که در این ماه به ویژه در میان وعدههایی که در فاصله افطار تا سحر میخورد چه مقدار مواد خوراکی شیرین استفاده کرده است زیرا متأسفانه در این ماه عموماً مصرف این مواد افزایش مییابد.
از سوی دیگر، مصرف غذاهای شور و میان وعده شور نیز باید کنترل شود. نوجوانان ممکن است تمایل زیادی به مصرف میانوعدههای شور داشته باشند. علاوه بر این، باید به میزان نمک استفادهشده در غذاهای افطار و سحر نیز توجه کرد. همچنین، مصرف مواد غذایی شور مانند کشک که در تهیه آش استفاده میشود، باید کنترل و محدود شود.
در نتیجه، توصیه میشود که نوجوانان در ماه مبارک رمضان به میزان مصرف مواد شیرین و شور توجه و سعی کنند کاهش مصرف قند و نمک را در ماه رمضان داشته باشند و جایگزینهای سالمتر را در برنامه غذایی خود بگنجانند تا از بروز مشکلات سلامتی جلوگیری شود.
انتهای پیام
منبع